La Comissió de Govern posa en marxa la tramitació administrativa de l’ordenança municipal sobre el recàrrec de l’impost turístic per a l’any 2021 : Servei de Premsa

La Comissió de Govern posa en marxa la tramitació administrativa de l’ordenança municipal sobre el recàrrec de l’impost turístic per a l’any 2021

14/09/2020Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’augment per al 2021 serà de 0’75 euros i el recàrrec s’aplicarà de manera progressiva fins al 2024

Aquest recàrrec impulsarà la promoció de la ciutat i la creació de nous continguts

Aquesta iniciativa dona resposta a la proposta amb contingut de Declaració institucional que es va aprovar al Plenari del Consell Municipal del 30 de setembre de 2019

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat la tramitació que permetrà posar en marxa el recàrrec de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET) a la ciutat de Barcelona. La previsió és que aquesta quantitat es comenci a aplicar de manera progressiva a partir del 2021. Les circumstàncies i l’evolució de la pandèmia marcaran la seva aplicació.

I és que la Comissió de Govern ha informat favorablement l’aprovació provisional de l’ordenança fiscal que permetrà posar en marxa el recàrrec. Aquest és el primer tràmit administratiu obligatori i, a partir d’aquest moment, la proposta continuarà amb la seva tramitació fins a la seva aprovació definitiva, passant per la comissió d’Economia i Hisenda i el Plenari del Consell Municipal d’aquest mes.

La proposta contempla que l’increment de l’impost es faci de manera progressiva i que es comenci a aplicar, si les condicions en són favorables, a partir de l’1 de gener de 2021. Així, l’augment seria de 75 cèntims l’any 2021; d’un euro l’any 2022; un altre euro el 2023; i finalment, 1’25 euros pel 2024.

Aquesta iniciativa dona resposta a la proposta amb contingut de Declaració Institucional del 30 de setembre de 2019, que requeria a l’Ajuntament a sol·licitar a la Generalitat la creació d’un recàrrec municipal, la recaptació del qual va totalment a les arques municipals. Aquesta demanda va ser aprovada per la Generalitat de Catalunya i ve regulada per la llei 5/2020 i el decret llei 23/2020 de data 11 de juny de la Generalitat de Catalunya.

 

Una taxa al servei de la recuperació econòmica de la ciutat

L’Impost d’Estades d’Establiments Turístics s’ha posat aquest 2020 al servei de la recuperació econòmica, l’impuls de l’economia del visitant –que inclou el sector turístic, comercial i cultural- i del treball sostingut per la sosteniblitat de Barcelona com a destinació turística, amb nous punts d’interès als districtes menys centrals i una mirada a llarg termini per la gestió turística de la ciutat.

Així, durant aquest 2020, l’Ajuntament ha destinat més de 9’34 milions d’euros provinents de la recaptació de l’any 2019 d’aquest impost a projectes centrats en l’impuls de l’economia del visitant post Covid-19, a la posada en valor d’elements d’interès de ciutat als districtes i al suport a iniciatives culturals i creatives que posicionen la ciutat a nivell internacional, sense deixar de banda projectes centrals i essencials per a la gestió turística de la ciutat a més llarg termini, com els projectes de coneixement i turisme responsable i sostenible.

Paraules clau

economia/ turisme/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina