Barcelona serà la seu del Fòrum Internacional del Futur dels Treballs : Servei de Premsa

Barcelona serà la seu del Fòrum Internacional del Futur dels Treballs

18/09/2020

Ho han acordat avui l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en una reunió que ha tingut lloc a Barcelona. La ministra i l’alcaldessa han visitat diferents iniciatives municipals vinculades al foment de l’ocupació i l’economia social acompanyats del tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, i el secretari d’Estat de Treball i Economia Social, Joaquín Pérez

El Fòrum, que tindrà lloc de forma periòdica a l’entorn del primer de maig, s’adreçarà a tots els col·lectius vinculats al sector de l’ocupació: administracions, universitats, i agents econòmics i socials que treballen amb la voluntat de desenvolupar ocupació de major qualitat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, s’han reunit aquest migdia a Barcelona per tractar diversos temes vinculats al foment de l’ocupació i l’economia social a la ciutat. En el decurs de la trobada, a la que també hi han participat el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, i el secretari d’Estat de Treball i Economia Social, Joaquín Pérez, s’ha acordat la creació del Fòrum Internacional del Futur dels Treballs, nou espai de reflexió i posada en comú d’iniciatives vinculades a la creació d’ocupació. A la reunió han tractat també la reactivació econòmica i la generació d’ocupació a la ciutat, així com el reforç dels serveis públics per defensar l’ocupació i els drets laborals. Colau i Díaz han abordat també temes vinculats a l’economia digital, l’economia verda i circular, i l’economia feminista per a la millora de l’ocupació femenina i reducció de les desigualtats. El sector de l’economia social i solidària ha estat tractat a partir d’ iniciatives municipals com InnoBa o Cóopolis a Can Batlló.

 

 

 

 

En el decurs de l’atenció als mitjans de comunicació, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que “és prioritari per a totes les administracions la reactivació econòmica i la generació d’ocupació en un moment tan complicat com el que estem vivint”. L’alcaldessa ha agraït l’esforç de la ministra per l’impuls de l’escut social, “imprescindible per poder protegir la gent que més ho necessita, amb una política de ERTO que ha marcat la gran diferència respecte a la crisi anterior”, i ha explicat que a Catalunya han estat més de 650.000 llocs de feina que s’han pogut salvar gràcies a la política ràpida i contundent del Ministeri, i a Barcelona, al voltant de 200.000 persones. L’economia feminista per millorar l’ocupació de les dones també ha format part de l’agenda de la trobada, i Colau ha destacat les polítiques d’igualtat salarial impulsades des de l’Ajuntament, “hem orientat les polítiques de l’Ajuntament cap a la igualtat, també les econòmiques. A Barcelona Activa va ser prioritari a tots els programes perquè fossin paritaris, i en el mandat anterior es va ajudar a 60.000 dones a millorar la seva situació laboral”, ha dit, “seguim treballant amb aquesta perspectiva de gènere en totes les nostres polítiques”. L’alcaldessa també ha recordat que Barcelona ha estat tradicionalment una ciutat innovadora amb una àmplia col·laboració público-privada i entre administracions, amb la voluntat de posar els projectes de ciutat per davant de qualsevol interès partidista.

Per la seva part, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha qualificat Barcelona com “una de les ciutats més rellevants del món”, i ha donat les gràcies a la ciutat i al seu ajuntament per ajudar en els moments més durs, destacant els mecanismes desplegats des del consistori per ajudar la gent. La ministra ha afirmat, en referència al paper de les ciutats i les dones, que “els grans actors de canvi són les ciutats, necessàries per assumir el repte de transformació productiva, de cohesió social, d’igualtat, de sostenibilitat i de digitalització. No es pot reconstruir el país sense la meitat de la població, les dones, ni sense les ciutats”. La ministra també ha volgut posar en valor l’economia social, “és bàsica”, ha dit, “una economia que posa les persones al centre, i de la que Barcelona és un baluard.” Díaz s’ha referit al Fòrum Internacional del Futur dels Treballs, i ha destacat que fer-ho a Barcelona permetrà donar centralitat a les ciutats. “Els treballs marquen els ritmes de les ciutats, la identitat dels barris va lligada al sector econòmic i social. Necessitem implicar a l’actor fonamental de transformació com són les ciutats, i Barcelona és una ciutat meravellosa per emprendre aquest debat internacional.”

 

Fòrum Internacional del Futur dels Treballs

El Fòrum Internacional del Futur dels Treballs, que tindrà lloc a Barcelona de forma periòdica a l’entorn del primer de maig, permetrà concentrar coneixement, experiències, nous paradigmes i nous programes, així com analitzar l’evolució laboral de la societat. Aquest nou punt de trobada internacional s’impulsarà des de l’Ajuntament i el Ministeri i comptarà amb organismes internacionals, administracions públiques, agents econòmics i socials i representants del sector acadèmic. El fòrum abordarà els grans debats contemporanis sobre el futur de l’ocupació i quin paper han de jugar els poders locals en el context de canvi actual. En aquest sentit, servirà per analitzar el rol dels poders públics en els reptes que té la societat en la transformació del model productiu cap a un horitzó de sostenibilitat en la doble vessant social i ambiental.

Barcelona és la ciutat idònia per ser la seu d’aquest fòrum com a referent internacional en l’àmbit de l’economia social i en les polítiques locals d’ocupació. Barcelona Activa és un exemple d’agent capaç d’impulsar mesures que permetin avançar cap a un model de desenvolupament més sostenible, just i integrador.

L’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Treball i Economia Social constituiran properament un grup motor amb representants de les dues administracions per iniciar el projecte i incorporar en el curt termini agents econòmics i socials, organitzacions internacionals i representants acadèmics, que treballaran de forma coordinada per donar forma i contingut al fòrum.Compartiu aquest contingut