L’Ajuntament i els veïns i les veïnes obtenen un acord amb la propietat d’un edifici del Raval i eviten l’expulsió de 6 famílies : Servei de Premsa

L’Ajuntament i els veïns i les veïnes obtenen un acord amb la propietat d’un edifici del Raval i eviten l’expulsió de 6 famílies

21/09/2020Temps estimat de lectura: 2 minuts

Mitjançant la negociació i la mediació amb els inversors, el consistori i les afectades han aconseguit mantenir els ocupants de 6 habitatges amb lloguers assequibles i la cessió de 2 pisos

Aquesta experiència de mediació i recerca d’una solució global per a una finca de propietat vertical ve precedida per acords semblants als edificis del carrer Hospital, 99 i d’Espalter, 6

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un acord amb la propietat de l’edifici del carrer Sant Bartomeu 6, al barri del Raval, per evitar l’expulsió de 6 unitats de convivència (10 adults i 3 menors) que actualment viuen en aquests pisos i que passaran a accedir a un lloguer assequible. Aquest acord inclou la cessió de dos habitatges buits per llogar-los a famílies en situació de vulnerabilitat.

Fruit d’un llarg treball de mediació i negociació realitzat per l’Ajuntament de Barcelona el propietari també s’ha compromès a realitzar les obres de millora i adequació dels pisos, accedint així a les ajudes i als diferents incentius que l’Ajuntament ofereix a les propietats per al manteniment del parc residencial de la ciutat a canvi de llogar-los a preus assequibles. En aquest cas, el propietari cedeix dos dels habitatges buits, i els altres 6 els manté amb contractes de lloguer també assequible, un d’aquests ja té, de fet, una renda antiga.  La resta de pisos de la finca (els altres 4) els llogarà en el mercat lliure.

Els habitatges es llogaran amb contractes LAU, és a dir, per un període de 7 anys i durant les obres la propietat es responsabilitza de donar una alternativa d’habitatge a les famílies mentre durin els treballs, tal com estableix la normativa municipal en aquest aspecte.

Malgrat que no és l’únic territori víctima dels fons voltors, el districte de Ciutat Vella si que és un dels més afectats per les pràctiques especulatives que durant anys han dut a terme fons d’inversió comprant finques senceres, buidant-les mitjançant desnonaments i assetjaments i reformant-les després per fer pisos per vendre o llogar a preu de luxe.  Per això, l’any passat l’Ajuntament va iniciar una nova estratègia a Ciutat Vella per abordar les situacions d’expulsió de veïns de finques propietat vertical a través de la negociació col·lectiva amb tots els veïns de l’immoble, entitats socials i la propietat.

Aquest cas d’èxit ve precedit per dues mediacions semblants. La primera es va dur a terme amb el fons Blackstone a la finca del  carrer Hospital 99 i va culminar al juliol de 2019. El segon cas d’èxit va ser l’edifici d’Espalter 6. Aquestes mediacions han estat possibles gràcies a l’aliança entre veïns i Ajuntament.

L’Ajuntament de Barcelona utilitza des de fa anys totes les eines al seu abast -des de l’aplicació de les lleis 24/2015 i 17/2019, la compra per tanteig i retracte, els procediments sancionadors o bé la mediació i la negociació-  per defensar el dret a un habitatge digne i accessible, i per evitar que siguin expulsades les famílies dels seus barris amb aquestes pràctiques especulatives.

 Compartiu aquest contingut

Paraules clau
habitatge/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina