Barcelona formarà 3.000 programadors web en els propers cinc anys per reforçar la capitalitat del talent digital a Europa : Servei de Premsa

Barcelona formarà 3.000 programadors web en els propers cinc anys per reforçar la capitalitat del talent digital a Europa

22/09/2020

Jaume Collboni anuncia noves actuacions per “redoblar” el talent a la ciutat, posant èmfasi al talent femení, digital, jove, sènior, inclusiu, divers i internacional

El reciclatge professional per adaptar-se al mercat de treball actual persegueix reduir l’atur i donar la millor resposta de talent a les empreses que trien Barcelona com a epicentre dels seus negocis

L’aposta pel talent és una estratègia dins les prioritats del govern municipal per fer front al nou context econòmic post pandèmia

La destinació pressupostària són 5,3 milions d’euros per aquest projecte de talent a la ciutat que, entre d’altres accions, traslladarà el Cibernàrium a Nou Barris

L’Ajuntament ha desplegat un ambiciós pla de mesures de xoc a curt i mig termini en el marc del Centre de Coordinació de Resposta Econòmica (CECORE) i alhora està treballant en les accions a mig i llarg termini que han d’incidir en la millora de competitivitat econòmica de la ciutat en els propers anys.

 

 

 

 

Davant l’emergència de reactivar l’economia i la recuperació dels sectors més castigats per la crisi, el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha anunciat noves actuacions per a la capacitació, desenvolupament i generació de talent a la ciutat.

Barcelona, en els propers anys, es vol projectar com l’epicentre digital d’Europa.  Cal aprofitar aquesta fortalesa de cara a la construcció d’un model econòmic per al futur. Per aquest motiu, en aquesta gran aposta pel talent es multiplicarà per tres la formació tecnològica a través de la IT Academy, l’escola de programació web gratuïta de Barcelona Activa, que capacitarà més de 3.000 persones en els propers cinc anys. Així, es donarà resposta a les vacants que hi ha en el sector tecnològic i que ara mateix és l’únic sector que genera ocupació de qualitat a la ciutat. En els últims 2 anys, més de 150 persones que han passat per aquesta escola han troba feina, amb un ràtio d’inserció del 76% i un salari mig superior a la resta de sectors.

“La reconstrucció econòmica implica en aquests moments redoblar l’aposta pel talent. No hi ha política més efectiva per a la reactivació del futur a la ciutat”, ha remarcat el primer tinent d’alcaldia. Així mateix, Collboni ha destacat que “l’aposta pel talent ha de suposar també un nou impuls a la ciutat global com a centre d’intercanvi professional i de retenció i captació de talent, amb nous mecanismes de col·laboració entre les institucions públiques i privades: cal sumar esforços per multiplicar resultats”.

D’altra banda,  el Cibernàrium, el servei de divulgació i capacitació tecnològica de Barcelona Activa, traslladarà l’any 2021 la seva base d’operacions al districte de Nou Barris, on va néixer fa 20 anys, per incrementar els seus espais i l’abast dels seus serveis. El Cibernàrium forma en competències digitals més de 15.000 persones anualment, en col·laboració amb el sector privat. Aquesta és la base per escurçar la bretxa digital que fa que moltes persones no hi tinguin accés a les ofertes laborals actuals. L’objectiu serà acabar amb la bretxa i fer-se amb les oportunitats derivades de la transformació digital.

Una altra clau serà la flexibilitat i l’adaptació a les condicions canviants del mercat laboral a través del reskilling de professionals d’altres sectors que vulguin reciclar-se en el món digital o en altres àmbits i sectors.

Aquest anunci, que suposa un pressupost de 5,3 milions d’euros per al consistori, l’ha realitzat el primer tinent d’alcaldia en la conferència: “Barcelona: la revolució del talent” que ha fet aquest matí en el marc del Bizbarcelona i el Saló de l’Ocupació, que aquest any se celebren conjuntament i tenen com a objectiu fer de pont per unir talent i empreses en un mateix escenari.

 

Creixement econòmic post-pandèmia

Les actuacions per enfortir l’economia de la ciutat es duran a terme a través de polítiques centrades en atraure i retenir talent i crear una societat cohesionada entre empreses i persones, per tal de convertir-se en un referent nacional i internacional. Aquest compromís municipal passa per facilitar que a la ciutat es trobin tots els agents i els factors per al creixement individual i col·lectiu, amb col·laboració de centres formatius, de recerca, universitats i l’ecosistema general, entre ells Barcelona Global, Barcelona Digital Talent, Barcelona Tech City, start-ups, i amb esdeveniments punters i centres de referència.

L’Ajuntament de Barcelona té la voluntat d’accelerar la recuperació econòmica a través del talent, la força emprenedora i el capital humà que té la ciutat, fent èmfasi en el talent digital com a eina transversal en tots els sectors econòmics, i posant de relleu el posicionament de marca de ciutat. Barcelona vol consolidar un nou model basat en la igualtat d’oportunitats, més inclusiva, buscant el progrés social i un pont de col·laboració amb el món empresarial i privat.

L’objectiu és traçar un nou camí per pal·liar urgentment els efectes negatius de la crisi. Cal revertir les dades d’una variació interanual del PIB de ciutat del -3,8% i una projecció per aquest 2020 al voltant del -9%, amb més de 26.000 empreses i 210.000 persones treballadores afectades per ERTOs. Els indicadors de desocupació, amb un increment de més de 20.000 persones sense feina a la ciutat, una taxa d’atur del 9,3%, o la davallada en la contractació del 42%, mostren la urgència de les mesures que s’estan adoptant.

 

Talent com a motor econòmic i talent digital com resposta als nous temps

Les TIC són un dels sectors de major creixement d’ocupació. En els darrers 6 anys el sector ha augmentat en més de 20.000 persones, fet que representa un augment proper al 55%. Això suposa una evolució molt més ràpida que la del conjunt de l’economia de la ciutat (+16%). D’altra banda, aquesta tendència també es registra al teixit empresarial, on les empreses TIC han crescut gairebé un 49%, mentre que el conjunt d’empreses amb persones assalariades a Barcelona ho ha fet en un 8,6%. En global, l’economia vinculada a les TIC representa el 8% del PIB de la ciutat.

L’ecosistema digital de Barcelona requereix un major volum de persones amb capacitats digitals avançades que la ciutat no pot proveir (programadors /es webs, analistes de big data, dissenyadors/es de videojocs, experts/es en realitat virtual o encriptació, entre d’altres). La demanda de perfils digitals s’ha incrementat el 40% en un any mentre que els perfils disponibles només han crescut un 7,6%.

A més, es donarà una nova empenta al Lidera, un espai de creixement i networking de referència per a totes les dones de Barcelona amb l’objectiu de trencar amb el sostre de vidre i rellançar el talent femení a través d’una oferta permanent de programes, tallers i seminaris. D’una altra banda, els programes de mentoring empresarial vol donar suport a noves generacions de talent i persones emprenedores, noves empreses i professionals que volen assolir noves fites en matèria de creixement empresarial o personal.

 

Nova demanda del mercat de treball, noves oportunitats

L’aposta pel talent és una de les prioritats del govern municipal, inclosa en el full de ruta Barcelona Green Deal, que ara agafa especial volada en una agenda econòmica que posa tots els esforços en la recuperació econòmica i l’acompanyament a les persones.

Per a desenvolupar el talent i contribuir al creixement professional, l’aposta són els recursos formatius, universals, inclusius, gratuïts i qualitatius. Des de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa s’impulsaran actuacions al voltant del que anomenem “Cicle de Vida del talent”. És l’acompanyament a les persones al llarg de la seva trajectòria professional: des de l’etapa formativa on els joves han d’orientar el seu futur acadèmic; fins a les etapes de maduresa professional, on les persones han de poder trobar noves oportunitats de reorientació professional davant dels canvis en la demanda empresarial.

Es donarà un pes especial a les polítiques públiques que reforcin el talent jove i sènior, el femení i l’internacional, amb la col·laboració dels diferents organismes públics i privats amb els que compta la ciutat.

Per a la generació de nou talent, es treballa en diversos àmbits i amb les següents actuacions; el Pla STEAM Barcelona, amb la finalitat de fomentar les vocacions científiques i tecnològiques amb perspectiva de gènere entre la comunitat educativa. El Projecte de Vida professional, un programa d’orientació acadèmica amb divulgació de la cultura emprenedora; el Posa Talent, que pretén crear un pont entre universitats i escoles de negoci amb la visió emprenedora i les empreses a la ciutat. La creació del Mapa del Talent a Barcelona, amb la consecució d’aliances i sinergies en part gràcies a visualitzar els recursos interactius existents. Així com d’altres actuacions complementàries com la Barcelona Digital Talent o la Comissió de Talent, que aglutina el talent creatiu, innovador i tecnològic de les empreses al 22@.

Finalment, s’ha assenyalat un pla de retorn d’oportunitats per al talent que va marxar amb l’anterior crisi econòmica, pugui retornar i trobar les condicions idònies a la ciutat per desenvolupar llocs de feina de qualitat en empreses instal·lades a la ciutat. Aquest servei, juntament amb la fidelització del talent internacional a la ciutat, conformen l’objectiu de generar i retenir talent a la ciutat.

 

Veure vídeo testimonial: https://youtu.be/EmxhHK9kpxcCompartiu aquest contingut