El Banc d’Espanya premia l’Ajuntament de Barcelona pel seu Programa d’Educació Econòmica : Servei de Premsa

El Banc d’Espanya premia l’Ajuntament de Barcelona pel seu Programa d’Educació Econòmica

26/09/2020

El Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) destaquen en la concessió del premi que el curs promou la igualtat d’oportunitats i la millora de la presa de decisions amb especial èmfasi en els col·lectius vulnerables

Unes 200 persones ja han rebut la formació, que inclou una mentoria d’un any de durada i estratègies concretes per millorar la gestió dels recursos econòmics propis

L’Ajuntament ha creat una pàgina web perquè qualsevol persona interessada pugui completar la formació de manera gratuïta al web barcelona.cat/educacioeconomica

El Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) han reconegut l’Ajuntament de Barcelona amb el premi Finances per a Tothom 2020 pel seu Programa d’Educació Econòmica (EdEc). Les dues institucions reconeixen que la iniciativa municipal té una “especial rellevància” en el context actual, atès que està pensada principalment per arribar als col·lectius més vulnerables. “El curs compta amb un plantejament i una metodologia consistent amb valors com la igualtat d’oportunitats i busca la millora de la presa de decisions i els hàbits financers”, afegeixen.

 

 

El curs d’Educació Econòmica és un projecte nascut l’any 2017 amb l’objectiu de millorar els coneixements d’economia bàsica entre la població, sobretot entre les famílies de la ciutat en situació de vulnerabilitat per oferir-los eines que els permetin assolir una major autonomia i benestar. De fet, les gairebé 200 persones que han completat el curs fins ara són usuàries dels Serveis Socials de la ciutat, d’entre les quals hi ha 116 que es troben en la fase de seguiment individualitzat d’un any que completa la formació teòrica. Amb la irrupció de la Covid-19, l’Ajuntament ha adaptat el contingut del curs al format telemàtic i estarà en disposició de promoure la formació i l’acompanyament individualitzat entre unes 450 persones l’any, la qual cosa tindrà un impacte superior perquè també se’n beneficiaran les persones convivents en cadascuna de les llars implicades. A més a més, i gràcies a aquesta adaptació en línia del curs, també estarà obert per a tothom que ho vulgui i per tant podria arribar a un nombre de llars molt superior.

L’EdEc inclou una formació bàsica inicial de nou hores, formacions especialitzades relacionades amb l’economia personal i familiar, així com un acompanyament o mentoria personal de dotze mesos de durada per fer seguiment i resoldre els dubtes que es puguin plantejar sobre els coneixements adquirits. A més a més, també inclou exemples pràctics i un test de salut econòmica, així com un servei de consulta a distància que permet resoldre dubtes relacionats amb l’economia personal i familiar de manera immediata. Aquest test, així com el coneixement teòric del curs, exercicis, qüestionaris i altres recursos d’interès relacionats amb la matèria estan disponibles de manera gratuïta per a la població en general al web: barcelona.cat/educacioeconomica. D’aquesta manera, la tinença de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBi posa a l’abast de tota la població una formació que ha comptat amb la col·laboració estratègica de Barcelona Activa, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i Secot BCN. L’objectiu final i únic del curs és la millora de la qualitat de vida de les persones, independentment de la seva situació econòmica actual.

El perfil majoritari de les 200 persones que de moment han completat el curs és el d’una dona d’entre 40 i 49 anys, amb infants a càrrec (en molts casos sense parella) i que viu de lloguer al districte de Nou Barris. A més a més, es tracta de persones que tot i que consideren que gestionen bé la seva economia, creuen que la seva situació afecta negativament la seva salut i benestar. Igualment, no poden estalviar, no poden afrontar despeses inesperades ni aguantar tres mesos sense ingressos, creuen que no disposaran d’una pensió de jubilació adequada ni d’estalvis suficients i, també, tenen un coneixement incomplet dels ajuts i serveis disponibles a la ciutat de Barcelona. La valoració que fan del programa és molt positiva, puntuant-lo amb un 4,8 sobre 5 i afirmant que el recomanarien a d’altres persones sense cap tipus de dubte.

Podeu consultar el testimoni d’algunes de les persones que han participat en el curs aquí.Compartiu aquest contingut