Barcelona tindrà una unitat especialitzada per agilitzar les llicències de rehabilitacions d’edificis : Servei de Premsa

Barcelona tindrà una unitat especialitzada per agilitzar les llicències de rehabilitacions d’edificis

02/10/2020Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern municipal acorda amb Junts per Catalunya la posada en marxa d’aquest nou recurs per promoure les rehabilitacions del parc residencial existent, la millora de les condicions dels habitatges i la generació d’ocupació

Treballarà per reduir a la meitat els temps de tramitació de les llicències de grans rehabilitacions, que actualment són d’uns 7 mesos de mitjana, i s’informarà i acompanyarà els promotors per agilitzar els processos

Oferirà assessorament de tot tipus i elaborarà un catàleg de bones pràctiques que tindrà en compte els materials, l’estat de les edificacions i el clima

Recollirà les demandes i necessitats del sector i les propostes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Observatori de la Rehabilitació arquitectònica (OBRA) i els col·legis professionals

Barcelona estrenarà aquest octubre una unitat especialitzada que promourà la rehabilitació d’edificis, n’agilitzarà els tràmits i l’atorgament de llicències i afavorirà la generació d’ocupació vinculada al sector. El Govern municipal ha acordat amb el grup municipal de Junts per Catalunya la posada en marxa del nou servei, que passarà a ser el punt de referència pel que fa als projectes, consultes i gestions relacionades amb aquestes actuacions. La unitat tindrà en compte les demandes i necessitats del sector i recollirà les propostes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Observatori de la Rehabilitació arquitectònica (OBRA) i els col·legis professionals.

En l’escenari post-pandèmia i d’emergència climàtica actual, és més important que mai fomentar les millores ambientals, de confort i de salut dels edificis. La rehabilitació dels immobles i pisos existents és fonamental, perquè permet millorar l’eficiència energètica del parc residencial construït, reduir les emissions, preservar el patrimoni i fer que la ciutadania tingui unes llars amb bones condicions i una bona qualitat de vida. Al mateix temps, cal oferir noves oportunitats laborals i promocionar l’economia circular, la creació de llocs de treball verds i de proximitat.

L’obertura de la unitat especialitzada vol incentivar tot això. Serà una finestreta única que s’encarregarà de vetllar per l’atenció especialitzada al ciutadà, la tramitació de les llicències de gran rehabilitació i el seguiment dels expedients. I farà difusió de bones pràctiques en la rehabilitació.

Un dels punts claus per posar facilitats a les rehabilitacions és reduir els temps de tramitació de les llicències. L’any passat, el consistori va concedir 1.088 llicències entre les d’obra nova i les de gran rehabilitació, de les quals el 10,6% van ser de gran rehabilitació. Actualment, es concedeixen en una mitjana de 7 mesos, i un dels objectius de la unitat de rehabilitació serà fer un seguiment acurat dels terminis per reduir-los a la meitat. Per això, s’informarà i acompanyarà els promotors en el procés de tramitació de permisos i es garantirà la comunicació àgil i el seguiment d’expedients durant tot el procés, oferint interlocutors accessibles.

A més, per garantir la qualitat de les rehabilitacions s’elaborarà un catàleg que reculli bones pràctiques per a la gran rehabilitació adaptades a Barcelona, tenint en compte els materials, l’estat de les edificacions i el clima. Es difondrà per diferents canals i s’oferirà assessoria específica per als projectes que ho requereixin. La unitat també farà propostes d’incentius econòmics i bonificació dels ICIOs durant el període de tràmit de llicències i obra.

La unitat de rehabilitació es posarà en marxa aquest mateix mes a les oficines municipals de l’avinguda Diagonal, 240, i comptarà amb un equip de tècnics especialitzats en les àrees implicades en la rehabilitació, com ara la de llicències, la de patrimoni i advocats. D’inici s’obrirà la finestreta única per a la sol·licitud de llicències majors, l’assessoria i la difusió de bones pràctiques. Més endavant, s’activarà la sol·licitud i assessoria de les llicències de gran rehabilitació.

Barcelona enforteix així l’aposta per la rehabilitació, que es reflecteix també en la recent convocatòria d’ajuts a la renovació d’habitatges per al 2020, centrada en l’emergència climàtica i la reactivació econòmica. La despesa total d’enguany és de 20,5 milions d’euros repartits en diferents línies d’ajuda: elements comuns, interiors d’habitatges, rehabilitació d’edificis amb comunitats vulnerables i territoris específics.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
edificis/ habitatges/ rehabilitació/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina