Més de 6.000 persones s’examinaran demà per formar part de la Guàrdia Urbana : Servei de Premsa

Més de 6.000 persones s’examinaran demà per formar part de la Guàrdia Urbana

02/10/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Les proves de selecció per a les 282 places de Guàrdia Urbana es realitzaran amb un protocol de Protecció Civil per tal de garantir el compliment de totes les mesures sanitàries

Un de cada tres aspirants són dones, el percentatge més alt fins el moment en una convocatòria de nous agents de la Guàrdia Urbana

Un total de 6.505 aspirants estan convocats demà per realitzar els primers exàmens del procés de selecció per les 282 noves places de la Guàrdia Urbana que convoca l’Ajuntament de Barcelona.

Els exàmens es realitzaran en tres centres: Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona, Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i el Palau número 2 de la Fira a l’Hospitalet de  Llobregat.

Les persones aspirants realitzaran demà la primera prova (cultural i teòrica), segona prova (tests aptitudinals), tercera prova (prova de coneixements de llengua anglesa) i primera part de la sisena prova (tres qüestionaris corresponents a la prova de personalitat i competències) de la fase selectiva, d’acord amb les bases de la convocatòria.

Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Gerència de Recursos de l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana de Barcelona, han elaborat un protocol per tal que les proves es realitzin amb les màximes garanties de seguretat. Per tal de garantir el seu compliment i el bon funcionament de les proves es destinaran 541 treballadors municipals coordinats per la Gerència de Recursos, agents de la Guàrdia Urbana, i auxiliars de seguretat. També es comptarà amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet del Llobregat a l’espai de la Fira.

Entre les mesures que es portaran a terme, destacar que en els espais on es realitzaran les proves es mantindrà la distància mínima d’1,5 metres entre els aspirants; totes les persones presents als centres han d’utilitzar mascareta en tot moment mentre romanguin a les instal·lacions; totes les aules disposen de ventilació natural, i durant l’examen es mantindran les portes i finestres obertes; en totes les aules i lavabos hi haurà disponibilitat de solució hidroalcohòlica.

No podran accedir a la realització de les proves aquelles persones aspirants amb símptomes compatibles amb la COVID-19, aquelles persones aspirants a les que se’ls hi hagi diagnosticat la malaltia i que no hagin finalitzat el període d’aïllament o les que es trobin en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de la COVID-19. Les persones aspirants en el moment previ a l’inici de la prova faran una auto-declaració responsable d’acord amb el model normalitzat que els hi facilitarà l’Ajuntament de Barcelona. El personal municipal i auxiliar de seguretat que participa a les proves haurà de complir aquests mateixos criteris.

 

Més del 30% dels aspirants a agent de la Guàrdia Urbana són dones

Dels mes de 6.500 aspirants, el 30% són dones. Aquest és el percentatge de dones candidates a Guàrdia Urbana més gran de la història del cos de policia barceloní.

Aquesta és la primera convocatòria que introdueix la quota del 40% de dones a la plantilla amb l’objectiu de pal·liar el fort desequilibri que hi ha actualment en el cos.

L’Ajuntament de Barcelona ha estat la primera administració que ha introduït la reserva de places per a dones a les seves convocatòries de Guàrdia Urbana, després de la modificació de la Llei de Policies Locals, de la que va ser un dels principals impulsors amb l’objectiu que s’introduís una quota de gènere i a la vegada salvaguardar els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en l’accés a la funció pública, com a eina més eficaç per poder equilibrar la presència de gèneres masculí i femení entre la plantilla, actualment molt majoritàriament esbiaixada a favor dels agents homes.

La modificació inclou una disposició addicionals en la que s’especifica que totes les noves convocatòries que s’hagin fet des de l’1 de gener de 2020 “han de determinar el nombre de places que han d’ésser proveïdes per dones” i que aquest percentatge ha d’estar entre el 25% i el 40% del total de places convocades. L’Ajuntament de Barcelona va decidir incloure la quota màxima que la llei permet, el 40%, per tal d’avançar decididament en l’equilibri de gènere a la plantilla del cos de la Guàrdia Urbana.

En les darreres convocatòries ja s’han anat incrementant notablement el nombre de places ocupades per candidates dones, un fet que s’explica perquè també s’ha notat un fort increment en el nombre de dones que s’han presentat com a candidates. De fet, les darreres campanyes de comunicació del consistori ja s’han adreçat a fomentar la vocació d’agents de la Guàrdia Urbana també entre les ciutadanes de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana en un sector on els referents tradicionalment han estat en la seva immensa majoria, d’homes.

La convocatòria presenta altres novetats a les seves bases:





Paraules clau

Guàrdia Urbana de Barcelona/ proves de selecció/