Nou espai de joc singular a l’avinguda Meridiana : Servei de Premsa

Nou espai de joc singular a l’avinguda Meridiana

04/10/2020

El nou joc singular està separat en dos àmbits amb un total de 376 metres quadrats, destinats a diferents edats i capacitats motrius, i simula una serp mitjançant triangulacions d’espais

Es tracta de la cinquena zona de jocs singulars de la ciutat amb la voluntat de millorar i augmentar les oportunitats de joc dels infants i estimular l’activitat lúdica a l’aire lliure

Es completa el desplegament d’espais de jocs singulars previstos al pla “Barcelona dona molt de joc”. L’espai de joc de l’avinguda Meridiana s’afegeix al del Parc Central de Nou Barris, del Jardins de la Indústria, del Parc de la Pegaso i de la plaça del Sol, a Gràcia

Aquests espais tenen per objectiu afavorir un canvi en el reconeixement social del joc a l’espai públic com a política urbana per una ciutat saludable, inclusiva i sostenible

L’espai de jocs singulars de l’avinguda Meridiana ja s’ha obert al veïnat. L’element que caracteritza i singularitza aquesta àrea de joc és una simulació de serps amb elements adaptats de joc per a infants de diferents edats. Aquests jocs estan inspirats, a més, en el mapa de triangulacions del meridià de Paris, coincidint amb el nom d’aquesta avinguda, que es va fer el 1792 per mesurar la longitud exacta entre Dunkerque i Barcelona.

 

 

L’àrea lúdica té 376 metres quadrats i està envoltada de zona verda amb una vegetació arbustiva i arbrat nou. Aquest verd dotarà l’espai d’ombra.

Es tracta de la cinquena zona de jocs singulars de la ciutat i es completa així el desplegament de jocs singulars previstos al pla “Barcelona dona molt de joc”. L’espai de l’avinguda Meridiana, al districte de Sant Martí, se suma al del Parc Central de Nou Barris, els Jardins de la Indústria, a l’Eixample, el Parc de la Pegaso, a Sant Andreu i la plaça del Sol, a Gràcia.

Els jocs singulars de la Meridiana inclouen els criteris dels espais lúdics que promouen els usos socials, l’associació del joc amb la natura i la millora de la qualitat de vida a la ciutat. També incorpora els elements necessaris per potenciar una sèrie d’activitats prioritàries: lliscar, gronxar-se, enfilar-se, fer equilibris, saltar, amagar-se, córrer, experimentar, interpretar rols i trobar-se i relaxar-se.

Aquest espai lúdic se separa en dos àmbits destinats a  diferents edats i capacitats motrius o diversitats funcionals dels infants. El primer àmbit es compon de jocs d’altura baixa, llits elàstics no elevats, sorrals i zones amb jocs inclusius i sensorials.

El segon àmbit incorpora una estructura triangulada en volum, amb elements de més alçada amb perfils d’acer i cordes. Inclou una zona de xarxes i lones triangulades, zona per trepar, gronxador, tobogan i altres espais amb plans inclinats per estar-s’hi.

 

La ciutat jugable

Durant el mandat passat, i partint de les recomanacions del Comitè dels Drets de l’Infant de Nacions Unides sobre el dret al joc (art.31 Convenció Drets Infant) i de l’anàlisi de marcs dereferència internacional sobre el disseny per maximitzar la jugabilitat en l’entorn urbà, l’Ajuntament de Barcelona va elaborar 7 criteris a tenir en compte en el disseny d’àrees de joc a Barcelona, fruit del treball transversal fet amb els diferents agents.

Els criteris per a una nova visió del joc que es van recollir van ser:

  1. Múltiples propostes de jocs creatius i amb reptes pel desenvolupament saludable dels infants
  2. Espai físic divers, estimulant i connectat i amb accessibilitat
  3. Espais de joc inclusius per edats, gènere, cultures i discapacitats
  4. Contacte amb la natura, el verd i l’exploració amb elements naturals
  5. Joc compartit i col·laboratiu
  6. Lloc de trobada i convivència comunitària
  7. Ecosistemes lúdics i entorn segur i jugable

Aquesta nova perspectiva es recull al pla “Barcelona dona molt de Joc”, impulsat l’any 2018 on es recullen les actuacions per començar a incorporar aquests criteris als nous espais de joc i quan es fan remodelacions d’espais existents.

Actualment s’està redactant el nou Pla de Joc a l’Espai Públic de Barcelona 2020-2030 amb l’objectiu de consolidar els espais de joc a l’espai públic com a:

Actualment Barcelona disposa de 894 espais públics dedicats al joc infantil amb criteris generals unitaris basats en la seguretat dels infants, el foment de la seva sociabilitat, d’equitativa distribució territorial i uniformitat de la qualitat.Compartiu aquest contingut