L’Eixample obre el Taller Masriera per primera vegada amb motiu del 48h Open House Barcelona : Servei de Premsa

L’Eixample obre el Taller Masriera per primera vegada amb motiu del 48h Open House Barcelona

07/10/2020

L’Ajuntament de Barcelona condiciona mínimament l’edifici adquirit recentment per facilitar l’accés a la ciutadania, amb limitacions d’aforament i complint els protocols sanitaris i de seguretat

La finca està catalogada com a bé cultural d’interès local. És obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas i va ser construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors

El 48h Open House Barcelona també mostrarà els allotjaments Aprop construits a Ciutat Vella, promoguts per l’Ajuntament per fer front a la situació d’emergència habitacional i un exemple de l’arquitectura industrialitzada

El Taller Masriera, una de les joies amagades del barri de la Dreta de l’Eixample, i ara propietat de l’Ajuntament de Barcelona, serà un dels edificis que es podrà visitar durant el 48h Open House Barcelona, festival d’arquitectura que celebra la seva onzena edició els propers 24 i 25 d’octubre. El COAC i l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample col·laboren activament en l’organització d’aquesta jornada de portes obertes.

Serà la primera vegada que es podrà veure, amb limitacions, aquest edifici singular recentment adquirit per l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu és destinar la finca a equipaments comunitaris del barri un cop faci un procés participatiu per definir els seus usos i es pugui executar el projecte de rehabilitació integral necessari i es faci un procés participatiu per definir els seus usos.

El Taller Masriera, obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, va ser construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors, i és considerat una construcció d’estil neoclassicista. La finca està inclosa en el Catàleg de Protecció del Patrimoni de la ciutat com a bé cultural d’interès local. La principal característica del Taller Masriera és la seva singularitat, tant pel que fa a l’estil com al seu entorn, i el jardí que té davant. Consta de planta baixa, dues plantes de pis i planta soterrani, amb una superfície de sòl de 1.356 m²  i una superfície construïda de 1.861 m².

Ara, amb motiu del 48h Open House Barcelona i amb la complicitat de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, que celebra que aquest singular edifici hagi passat a mans municipals, es podrà fer una visita guiada dissabte 24 amb les limitacions de seguretat i sanitàries necessàries.

Serà una visita que, per raons de l’estat de conservació de l’edifici i de seguretat, seguirà un petit circuit i permetrà veure només els espais delimitats, com ara l’antic teatre. Caldrà inscripció prèvia i hi haurà places limitades per complir amb les condicions sanitàries i d’aforament  imposades per la Covid-19.

 

Allotjaments de proximitat provisionals (Aprop)

En aquesta edició del 48h Open House Barcelona també es podran visitar els allotjaments Aprop, una altra iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per facilitar l’accés a l’habitatge i fer front a la situació d’emergència habitacional de la ciutat. En concret es podrà visitar l’edifici dels Aprop ubicat al carrer Nou de Sant Francesc, 10, a Ciutat Vella, el primer construït a la ciutat.

Es tracta d’un projecte per donar allotjament de proximitat provisional als veïns, fruit de mesos d’estudi de projectes similars que s’han dut a terme en altres ciutats (com Amsterdam, Copenhaguen i Vancouver) i que es preveu repetir als districtes de Sants-Montjuïc i Sant Martí. El projecte es pensa a partir d’una planta baixa construïda amb estructura metàl·lica on se situa un equipament i setze mòduls d’antics contenidors marítims en desús que es condicionen per allotjar-hi dotze habitatges. Aquests contenidors reciclats permeten un muntatge ràpid (quatre mesos) i un fàcil desmuntatge per al futur trasllat, d’aquí a cinc anys.

L’edifici és un exemple d’arquitectura com a disciplina capaç de donar respostes solvents i ràpides a les necessitats urgents de la societat, i alhora entén el context urbà on s’emplaça.

És obra de David Juárez Latimer-Knowles, Jon Begiristain Mitxelena, Yaiza Terré Alonso, 2020.Compartiu aquest contingut