Barcelona impulsa l’educació emocional dels nens i nenes de la ciutat en temps de covid a partir de les seves pròpies reflexions durant el confinament : Servei de Premsa

Barcelona impulsa l’educació emocional dels nens i nenes de la ciutat en temps de covid a partir de les seves pròpies reflexions durant el confinament

13/10/2020

Les creacions dels nens i nenes durant el confinament penjades al web Estimat Diari esdevenen material pedagògic per treballar les emocions, amb una exposició itinerant oberta a tota la ciutadania i una carpeta d’aprenentatges a disposició dels centres escolars

L’exposició es podrà veure al pati de l’Ajuntament durant la Biennal de Pensament, del 14 al 18 d’octubre, i recorrerà la ciutat durant el curs escolar

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament referma el compromís de posar els infants al centre de les polítiques públiques, i de situar-los com a subjectes actius i amb drets

El web Estimat Diari (estimadiari.barcelona), un full en blanc ofert a tots els infants de la ciutat perquè durant el confinament poguessin abocar-hi les seves emocions i creacions, esdevé ara una exposició itinerant i una carpeta de material didàctic per treballar la seva pròpia salut psicològica i emocional. Amb motiu de la Biennal, l’exposició s’estrenarà al pati de l’Ajuntament de Barcelona entre el 13 i el 18 d’octubre, per després recórrer diferents centres cívics de la ciutat amb la intenció que els centres escolars de la ciutat puguin visitar-la i treballar-hi. Alhora, es posa a la disposició dels i les mestres de Primària un seguit de recursos sorgits de tot el material contingut del web Estimat Diari com una eina per treballar l’educació emocional de la canalla en un context de crisi com l’actual.

Aquesta doble iniciativa és un pas més en l’estratègia seguida per l’Ajuntament de Barcelona des de l’inici de la crisi de la covid de tenir una atenció especial per als infants. La por, la incertesa, l’enyor, la relació amb la família i les amistats, la incomprensió davant de les diferents cares de la crisi provocada per la pandèmia han estat situacions viscudes pel conjunt de la ciutadania que han patit els més petits amb especial intensitat. A més a més, com a conseqüència de la crisi sanitària, la crisi econòmica que ha impactat sobre moltes famílies continua posant en perill el benestar de molts infants. Per tant, la iniciativa pretén enfortir la dimensió relacional i emocional dels infants, en un curs escolar que previsiblement es desenvoluparà de manera incerta i variable.

 

L’exposició, del 14 al 18 d’octubre al pati de l’Ajuntament i a tota la ciutat durant el curs

Una selecció de les aportacions al web Estimat Diari compon l’exposició itinerant, com a reconeixement a la participació en el projecte i com a porta oberta a la reflexió en base a les inquietuds de la pròpia canalla. L’exposició vol mostrar, a través de les mirades dels infants, allò que han sentit, viscut i après durant la pandèmia. Un relat col·lectiu viu, íntim, que convida els visitants a moure’s i a transitar per les vivències dels infants durant les setmanes de confinament a casa. Amb aquest recull, les veus i mirades dels nens i nenes es posen al centre i es fan tangibles i visibles.

L’exposició pretén també a mantenir aquest relat obert i convidarà els infants a compartir els pensaments i reflexions que aflorin durant la visita. En aquest sentit, un cop la mostra circuli per la ciutat, es convidarà a les escoles, a més de les famílies, que hi participin com a eina per a l’educació emocional dels infants.

Durant la segona edició Biennal de Pensament Ciutat Oberta, l’exposició d’Estimat Diari es podrà visitar al pati de l’Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume, com a part del programa d’activitats complementari de la +Biennal. Això serà entre el 14 i el 18 d’octubre, entre les 17.00 i les 20.00 hores entre setmana i de 10.00 a 14.15 hores i de 17.00 a 20.00 hores el cap de setmana. Un cop finalitzada la Biennal, l’exposició s’establirà al Centre Cívic Pati Llimona (Barri Gòtic, Ciutat Vella) fins a finals de mes, per després passar pel Centre Cultural Albareda (el Poble-sec, Sants-Montjuïc), el Centre Cívic Sarrià, el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc (l’Eixample), el Centre Cívic Can Verdaguer (Porta,  Nou Barris), el Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” (la Maternitat i Sant Ramon, les Corts), i el Centre Cívic Baró de Viver (Sant Andreu).

 

Tallers de teatre vivencial

Amb la intenció d’enriquir l’acompanyament educatiu i emocional de l’exposició d’Estimat Diari, el matí del dissabte 17 s’oferiran uns tallers de teatre vivencial, a càrrec de Nus Cooperativa, vinculats als continguts de la mostra per tal d’afavorir la reflexió i generar coneixement al voltant de l’experiència viscuda per i des de la infància durant el confinament i també en la situació de crisi actual.

El taller està dirigit a infants de 6 a 12 anys i les seves famílies que junts, però de forma diferenciada, podran explorar les diverses maneres de veure i viure la situació actual de pandèmia i compartir tot allò que han après. A través del teatre, la participació i el joc, l’objectiu és que els infants mostrin les seves emocions i vivències i opinin al voltant del confinament i el post-confinament. Per participar al taller és necessària la inscripció prèvia.

Més informació sobre inscripcions

 

La carpeta d’aprenentatges per treballar a l’escola

Més enllà de l’exposició i per arribar a totes les escoles, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), en coordinació amb el Consorci d’Educació, ha elaborat una carpeta d’aprenentatges basat en l’experiència d’Estimat Diari com a acompanyament emocional i educatiu dins l’àmbit escolar. Aquest material didàctic va dirigit a l’alumnat dels cicles mig i superior de Primària (de 3r a 6è), entre 8 i 12 anys, per treballar l’experiència, les emocions i les sensacions viscudes durant el confinament però també durant la crisi posterior que arriba fins al moment actual i previsiblement s’allargui almenys durant tot el curs.

El principal objectiu de la carpeta d’aprenentatges és que l’alumnat aprengui i entengui a expressar les emocions, descobreixi les pròpies potencialitats i se situï l’infant com a agent de reflexió, subjecte actiu i amb drets. Així, el repte que es planteja és convertir les escoles en un entorn on poder elaborar i gestionar conjuntament totes les vivències de la situació actual excepcional i generar aprenentatges que permetin als infants transitar-hi amb més benestar.

El propòsit de la carpeta d’aprenentatges, doncs, és el de construir un recull, la documentació d’un temps insòlit, un record per a tota la vida on cada infant podrà plasmar les memòries i alguns treballs sobre les vivències individuals i col·lectives. Cada infant anirà construint la seva pròpia carpeta de manera progressiva i hi anirà documentant els fruits de cada activitat proposada.

 

Més de mil dibuixos, textos, fotografies, vídeos i altres creacions durant l’estat d’alarma

El web Estimat Diari: Barcelona des de casa amb ulls d’infant es va obrir pocs dies després de decretar-se el confinament general de la població per reduir la propagació de la Covid-19. Durant els tres mesos i escaig que va durar l’estat d’alarma, més de 600 nens i nenes de la ciutat van fer servir la plataforma per abocar-hi les seves experiències i emocions amb més d’un miler de creacions. El format era absolutament lliure i es van rebre dibuixos, textos, fotografies i vídeos, entre d’altres, que composen un arxiu per al futur amb mirada d’infant, més enllà de l’aproximació adultocèntrica.

Des d’un inici, Estimat Diari es va concebre per construir un relat col·lectiu de la ciutat confinada amb mirada d’infant, per tal de donar-los veu i reconeixent i afavorint la seva ciutadania activa. Alhora, la plataforma va esdevenir també un banc de recursos, amb una pàgina de preguntes freqüents que plantejava 44 qüestions des d’una mirada transdisciplinària, amb respostes científiques adaptades a la comprensió dels nens i les nenes sobre el coronavirus i la malaltia de la Covid-19. Alhora, el recurs plantejava ja eines per a la gestió emocional, amb qüestions com l’enyorança, la relació amb les mares i pares, i els neguits i inquietuds íntimes com l’esgotament psíquic, l’avorriment, la tristesa, la por, el sentiment de pèrdua o les ganes de plorar.

 

Enllaç relacionat: http://estimatdiari.barcelonaCompartiu aquest contingut