L’Ajuntament reclama el tancament del CIE per la impossibilitat de garantir les condicions sanitàries mínimes després d’un cas positiu de Covid-19 : Servei de Premsa

L’Ajuntament reclama el tancament del CIE per la impossibilitat de garantir les condicions sanitàries mínimes després d’un cas positiu de Covid-19

16/10/2020

L’Agència de Salut Pública de Barcelona, després d’inspeccionar ahir el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, ha elaborat un informe on conclou que l’equipament no disposa d’un pla de contingència per aïllar i quarentenar positius i contactes i tallar cadenes de transmissió

El consistori ha enviat una queixa formal al jutge de control CIE per exigir-ne el tancament ja que posa en risc la salut tant dels interns com de treballadors i treballadores que hi accedeixen regularment

L’Ajuntament de Barcelona ha sol·licitat al jutjat de control del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca el tancament de l’equipament després que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) hagi acreditat que l’espai no disposa de les condicions sanitàries mínimes per fer front a la covid-19. En un informe redactat després de visitar i avaluar el centre en tenir coneixement d’un cas positiu de Covid-19, l’ASPB ha conclòs que el CIE no té un pla de contingència per evitar la transmissió del virus.

Tal i com detalla l’ASPB, el positiu es troba en un dels dos mòduls del CIE, ocupats per 40 i 41 persones cadascun, on fan vida conjuntament i comparteixen habitacions. No obstant, el CIE només disposa de quatre habitacions individuals on poder sectorialitzar i fer aïllaments en cas de contagi, cosa que és imprescindible per evitar la transmissió. Això significa que de les 39 persones que comparteixen mòdul amb el positiu i, per tant, són contactes directes, només quatre disposen d’un espai on fer la quarantena i les 36 restants, no.

Per aquesta raó, davant de la impossibilitat de garantir la salut tant de les persones internes al CIE com del personal i advocats que accedeixen al centre, l’Ajuntament n’ha reclamat el tancament, tal i com es va fer durant el confinament. Al mateix escrit al jutjat de control del CIE de Barcelona on s’adjunta l’informe de l’ASPB, el consistori recorda la jurisprudència d’altres punts de l’Estat, com és el cas de l’auto del Jutjat d’Instrucció núm. 8 de Las Palmas de Gran Canaria del passat 8 d’octubre. En aquest auto, el jutge prescriu el tancament del CIE en cas de contagi per raons de salut pública en general, dels funcionaris que hi acudeixen regularment i de la salut individual de totes i cada una de les persones internes que estan tancades.

Cal recordar que ja el passat 5 d’octubre, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de València, Joan Ribó, en una carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, van argumentar motius de salut pública per evitar la reobertura d’aquests centres, on s’internen persones que no han comès cap delicte. En aquella carta, Colau i Ribó reclamaven destinar els recursos de mesures cruels, ineficaces i vulneradores de drets com els CIE, a polítiques actives d’acollida que vetllin pels drets humans i la dignitat de les persones migrades.Compartiu aquest contingut