L’Ajuntament recupera la façana i l’estructura de l’església de Sant Rafael, al districte de Nou Barris : Servei de Premsa

L’Ajuntament recupera la façana i l’estructura de l’església de Sant Rafael, al districte de Nou Barris

24/10/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Les obres finalitzades han consolidat l’estructura de l’edifici i han rehabilitat les façanes i la coberta del temple. A la següent fase, a càrrec de l’Arquebisbat, es condicionarà i decorarà l’espai interior per poder practicar-hi de nou el culte religiós i també s’hi construirà un nou centre parroquial

En l’última fase, l’Ajuntament reurbanitzarà l’espai per tal de facilitar tant l’accés a l’equipament com al centre parroquial, d’aquesta manera es guanyarà una nova zona d’estada al barri

Les obres de rehabilitació de l’església de Sant Rafael, també coneguda com a església del Mental, al barri de la Guineueta, han arribat a la fi de la primera fase, que ha consistit en consolidació estructural de l’edifici i la rehabilitació de les seves façanes i coberta. Amb aquesta primera intervenció, el districte dóna resposta a unes de les reivindicacions més demanades pel veïnat i recupera un edifici emblemàtic del barri.

 

 

A causa de la manca d’ús i conservació durant més de 30 anys, les façanes de l’església es trobaven en un estat de deteriorament i desgast considerable. La fusteria existent estava atacada per tèrmits i els vitralls molt deteriorats. Molts dels elements ornamentals estaven trencants i part del revestiment de la façana  i d’altres elements constructius s’havien desprès. El talús de terra del parc, així com la manca de conservació, van produir la majoria de patologies estructurals de l’edificació, sobretot per les empentes horitzontals del terreny i les humitats que la terra creava sobre els murs estructurals. A causa d’això, tota la construcció estava plena de esquerdes, amb diferents nivells de gravetat.

L’objecte d’aquesta intervenció ha estat la consolidació estructural, la rehabilitació de les façanes i la coberta de l’església de Sant Rafael i la seva reintegració al nou teixit urbà de Nou Barris. Un edifici que es troba dins del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat, per tant, la seva rehabilitació representa la recuperació d’una construcció de valor patrimonial i històric i d’interès per a la ciutat en general i sobretot per a la memòria de Nou Barris.

Les obres es van iniciar el 30 de gener de 2019 i van acabar al llarg del primer trimestre del 2020. El pressupost final ha estat de 1.349.143’59€

L’actuació ha consistit en la consolidació de l’estructura i la rehabilitació de les façanes, les cobertes i el nou accés. Per iniciar-la es va realitzar un buidatge de terres en tot el perímetre de l’edifici per tal de tornar a fer visible la totalitat de les façanes. El porxo d’accés s’ha conservat i rehabilitat com a vestíbul d’accés i les porxades s’han tancat amb vidres. Pel que fa a les cobertes, s’han consolidat fent-les noves en la seva totalitat i sempre mantenint o disminuint l’estat de les càrregues i construint-les amb sistemes similars als originals i amb les teules originals per tal de no modificar la imatge original. Per últim, les façanes han recuperat la imatge de l’edifici original, aplicant un arrebossat de calç de color blanc amb l’àrid vist.

L’estructura s’ha estabilitzat i impermeabilitzat, fent desaparèixer les esquerdes de les parets exteriors i el campanar. També s’hi han instal·lat portes i finestres noves fetes a mida i preparades per rebre els vitralls originals un cop estiguin rehabilitats. Això últim forma part de la segona fase de la intervenció, on l’Arquebisbat ha de condicionar i decorar l’espai interior de l’edifici per poder practicar-hi de nou el culte religiós, tal com es feia fa 30 anys.

La tercera fase, també a càrrec de l’Arquebisbat, permetrà disposar d’un espai per a oficines parroquials. S’aprofitarà el desnivell existent a la part posterior del temple a fi que el nou centre parroquial es troni sota una coberta verda que doni continuïtat a l’espai de parc.

Per últim, un cop acabades aquestes dues intervencions de l’Arquebisbat, l’Ajuntament iniciarà una última fase que consistirà a dignificar l’entorn de l’església de Sant Rafael així com facilitar l’accés tant a aquest equipament com al local parroquial de nova creació. El conjunt crearà un nou espai públic degudament relacionat amb els equipaments entorn de la plaça central de Nou Barris i amb els edificis residencials de l’entorn, guanyant una nova zona d’estada al barri.

Tot i que l’església de Sant Rafael és de titularitat municipal, es va arribar a un acord de permuta amb l’Arquebisbat de Barcelona, el que permetrà recuperar un solar al carrer de Palamós, al barri de la Trinitat Nova, amb possibilitat d’ampliar aquest espai per a serveis de proximitat en un futur.

 

L’església de Sant Rafael

L’església de Sant Rafael, també coneguda com la del Mental, és una petita part de l’antic Institut Mental de la Santa Creu, un edifici de caràcter neoclàssic i grans dimensions construït l’any 1888 per Josep Oriol Bernadet. Se situava en la part central posterior del conjunt, en el mateix eix que el seu accés principal, del qual la separava el claustre central de l’edifici i un claustre secundari de geometria semicircular.

L’església era el centre religiós de les persones ingressades al sanatori i del personal que hi treballava. Era un lloc de pregària i d’oració, on els diumenges i festius s’hi feien les misses a les quals també assistien els veïns i veïnes del barri. Amb el tancament de l’Institut Mental, l’any 1986, els dos trossos que van quedar sense enderrocar del Mental es van convertir en la seu del Districte de Nou Barris i altres equipaments, però el temple va quedar en  desús i va iniciar un procés de degradació.





Paraules clau

Guineueta/ Nou Barris/