Barcelona subvenciona 112 projectes de cooperació i educació per a la justícia global amb 7,07 milions d’euros : Servei de Premsa

Barcelona subvenciona 112 projectes de cooperació i educació per a la justícia global amb 7,07 milions d’euros

07/11/2020

Barcelona es consolida així com la ciutat europea que més diners destina a la cooperació internacional, en aplicació efectiva del 0,7 des de l’any 2015

La convocatòria de subvencions d’enguany inclou per primera vegada projectes de justícia climàtica, un capítol que ha rebut el 20,63% dels projectes presentats

L’Ajuntament de Barcelona subvencionarà aquest 2020 un total de 112 projectes de cooperació i educació per a la justícia global amb un total de 7,07 milions d’euros. La xifra final consolida Barcelona com la ciutat europea que més diners destina a la cooperació internacional. La resolució definitiva, que s’ha publicat aquesta setmana al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, suposa finançar pràcticament la meitat dels 245 projectes que s’havien presentat en aquesta convocatòria, exclusivament telemàtica. Tanmateix, el nombre d’entitats que han presentat projectes ha incrementat en un 8,2% respecte a l’any passat (enguany s’hi han presentat 145 entitats, 11 més que l’any passat).

El pressupost total aplicat a la convocatòria d’ajuts duta a terme per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional (DJGCI) és de 7,07 milions d’euros (5,07 milions d’euros de pressupost 2020 i 2 milions d’euros de pressupost 2021 per donar continuïtat als projectes pluriennals). Per tant, es manté el pressupost consignat inicialment a la convocatòria de l’any passat. Amb aquest volum de subvencions i les altres accions dutes a terme per la DJGCI, el Govern Municipal compleix de nou el compromís de destinar el 0’7% dels ingressos propis a la Justícia Global i Cooperació Internacional, fita ja assolida, per primera vegada, l’any 2015. D’aquesta manera, la DJGCI dedica el 68,41% del seu pressupost 2020 a finançar projectes de convocatòries públiques (projectes anuals i primeres anualitats de projectes pluriennals de la convocatòria 2020 i segones anualitats de la convocatòria 2019).

En la convocatòria d’aquest 2020 rebran finançament el 49,56% dels projectes valorats, és a dir, aquells que van ser admesos per reunir els requisits administratius fixats a la convocatòria; i el 54,90% dels projectes amb puntuació igual o superior a 50 punts, puntuació mínima exigida per a rebre finançament.

La distribució per modalitats dels 112 projectes que rebran finançament de l’Ajuntament de Barcelona s’agrupa en tres programes:

En el Programa d’Educació ha tingut molt bona acollida la nova modalitat de justícia climàtica, amb 26 projectes presentats, que representen un 20,63% dels projectes presentats al Programa. Dels 25 projectes admesos en aquesta modalitat rebran finançament 8 d’ells.

Entre els projectes de Cooperació per a la Justícia Global que rebran finançament municipal aquest any hi ha projectes vinculats a la promoció dels drets LGTBIQ+ a Dakar i El Salvador, la prevenció de la radicalització violenta de joves a Tetuan, la protecció de defensors/res dels drets humans a Colòmbia, Mèxic i El Salvador, l’enfortiment del dret a la salut a la Franja de Gaza, la protecció de la salut sexual i reproductiva a la República Democràtica del Congo, la protecció de les dones víctimes de violència masclista a Sarajevo, la capacitació del govern municipal de Maputo en salut pública i la gestió mediambiental i l’acompanyament en la implementació dels acords de pau a Colòmbia.

La distribució del pressupost per àrees geogràfiques, en els Programes de Cooperació Internacional i Ciutats Específiques, és la següent:

Pel que fa a l’Educació per a la Justícia Global, sobre els projectes que tindran lloc a diferents espais de la ciutat de Barcelona, es donarà suport  a iniciatives d’incidència en l’àmbit de la justícia de gènere i els drets sexuals i reproductius, la construcció de pau i la desmilitarització i la protecció de defensores de drets humans. Quant a projectes d’aprenentatge servei, reben finançament projectes orientats a aprendre i actuar en les finances ètiques, la sobirania alimentària, els drets humans i el dret a la salut a instituts de secundària i universitats. D’altra banda, es finançaran projectes de denúncia i mobilització ciutadana en l’àmbit de la compra pública ètica, la justícia financera i el dret a alimentació.

Per primera vegada, la convocatòria inclou projectes que promoguin la justícia ambiental en el context d’emergència climàtica global, relacionats amb els moviments climàtics, els impactes del port i l’aeroport de Barcelona, les vulneracions de drets ambientals i els desplaçaments forçats per motius climàtics. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha afirmat que “aquesta convocatòria demostra de nou el compromís de la ciutat de Barcelona amb la justícia global en un moment de crisi on hi ha un alt risc d’increment de les desigualtats entre països i a dins de cada país”. A més a més, ha destacat que “per primera vegada, es destina un percentatge considerable de la convocatòria a projectes orientats a promoure la justícia climàtica, una prioritat política de l’Ajuntament de Barcelona que ara també s’inclou en la política de cooperació internacional”.Compartiu aquest contingut