Entitats del món de la salut i l’ASPB alerten que els desnonaments dificulten el control de la Covid-19 : Servei de Premsa

Entitats del món de la salut i l’ASPB alerten que els desnonaments dificulten el control de la Covid-19

12/11/2020Temps estimat de lectura: 3 minuts

Una carta enviada al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, insisteix en la necessitat de suspendre els desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat

En el text es destaca que les persones en risc de perdre el seu habitatge tenen una major probabilitat d’infectar-se amb el nou coronavirus

L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau ha rebut aquest dijous una representació de les entitats signants

Diferents entitats del món de la salut i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han enviat una carta al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual demanen la suspensió efectiva de tots els desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat pels seus efectes negatius en la salut d’aquestes persones i perquè aquesta pèrdua sobrevinguda de l’habitatge els situa com a col·lectiu de risc per infectar-se de la Covid-19. La carta està signada pel Grup d’Habitatge i Salut de l’ASPB, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT), la Societat Catalana de Pediatria, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), l’Associació Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC), el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), la Fundació Àmbit Prevenció, Marea Blanca Catalunya, Dempeus per la Salut Pública, Associació Col·lectiu Sísifo, Rebel·lió Atenció Primària i La Capçalera Barcelona. L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau ha rebut aquest dijous una representació de les entitats, amb qui posteriorment ha compartit una roda de premsa per explicar el contingut de la missiva.

Les entitats, col·legis professionals i societats científiques exposen així que hi ha diversos estudis que demostren una relació clara entre els desnonaments i la pèrdua de salut psicològica, física i social, i que això succeeix des del mateix moment en què existeix l’amenaça de perdre l’habitatge fins que es produeix l’execució. En el cas dels menors d’edat es produeix un greu impacte en el seu benestar, afectant principalment el seu estat d’ànim, l’autoestima i el rendiment escolar, afegeixen. A més a més, en l’actual pandèmia sanitària provocada per la Covid-19, l’escrit sosté que les persones en risc de desnonament tenen una major probabilitat d’infectar-se amb el nou coronavirus, la qual cosa s’explica perquè sovint es veuen obligades a traslladar-se a casa de familiars o amics, augmentant la sobreocupació d’habitatges i reduint les possibilitats d’una higiene adequada, entre d’altres.

De fet, en aquests grups de població més vulnerables, patir la Covid-19 també augmenta el risc de patir altres inseguretats com són l’alimentària, la laboral i la residencial. Així doncs, conclou la carta, disposar d’un habitatge digne no només és clau per la seva importància en la salut i el benestar de les persones, sinó que també té un rol destacat en un control adequat de la pandèmia. Per tot plegat, els diferents signants consideren imprescindible que totes les administracions públiques exerceixin les seves competència per garantir el dret a l’habitatge i per evitar una nova onada de desnonaments. “Insistim i tornem a demanar a l’Estat que decreti la suspensió dels desnonaments de les persones en situació de vulnerabilitat”, indiquen.

La carta assenyala que tot i que hi ha una moratòria aprovada pel Govern espanyol durant l’estat d’alarma i que s’ha prorrogat fins al 31 de gener de 2020, aquesta és insuficient perquè molts desnonaments són previs a la pandèmia i no són sobre el lloguer, la qual cosa fa que hi hagi moltes llars sense cap protecció. Tot plegat constitueix un “important problema de salut pública”, diu la missiva, que recorda que en el cas de Barcelona en el 60% dels casos de desnonament que s’han conegut aquest any hi ha presència de menors d’edat.

 

Enllaç relacionatCompartiu aquest contingut

Paraules clau
desnonaments/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina