El Castell de Torre Baró reobre després de les obres de rehabilitació de la façana : Servei de Premsa

El Castell de Torre Baró reobre després de les obres de rehabilitació de la façana

15/11/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La rehabilitació integral de la façana s’ha realitzat per evitar despreniments i consolidar l’estructura del castell, amb l’objectiu de perllongar la vida útil de l’edifici i respectar la seva memòria històrica

A causa de la situació sanitària, l’espai roman obert només per atendre el públic i fer visites amb reserva prèvia. Els tallers es mantenen en format virtual

El Castell de Torre Baró ha reobert les seves portes després de les obres de rehabilitació integral de la façana que van començar just fa un any, el novembre de 2019. Tenint en compte la situació sanitària i garantint les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries, l’equipament es manté obert només per atendre al públic i fer visites amb reserva prèvia; els tallers es continuen realitzant en format virtual.

Les obres han consistit en una rehabilitació integral de la façana, després que s’hi haguessin detectat petits despreniments i pèrdues de suport. Una anàlisi dels materials determinava que hi havia esquerdes i fissures a les pedres que formaven el castell, alteracions que responien a la naturalesa dels materials utilitzats en la seva construcció. A aquest aspecte intrínsec calia afegir-ne uns altres d’externs: la degradació dels elements per l’aigua, en forma de pluja o humitat, el vent, la contaminació ambiental, i la presència de sals solubles transportades, majoritàriament, per la brisa marina.

 

 

Per tant, l’actuació de rehabilitació s’ha programat amb un doble objectiu: d’una banda, consolidar els murs de la torre i recobrir la superfície per evitar despreniments; i de l’altra, preservar el conjunt arquitectònic per a evitar posteriors degradacions d’un element emblemàtic de Nou Barris, de Barcelona en el seu conjunt, i dels habitants de l’entorn metropolità.

Al Castell de Torre Baró s’ha dut a terme una intervenció d’urgència de conservació i de restauració. En primer lloc, s’han sanejat diferents elements per eliminar el material incompatible amb el suport original. Posteriorment, s’han tallat les vores de maons i carreus –pedres tallades, normalment amb forma rectangular- i s’han reomplert de ciment per garantir que les sals solubles cristal·litzin sobre el material afegit i no sobre aquests elements. D’aquesta manera s’evita que les sals solubles hi penetrin i els facin malbé.

A més, s’han substituït les peces ceràmiques trencades per altres de noves i s’han consolidat les façanes exteriors i els contraforts exposats al vent de llevant. Finalment, s’hi ha col·locat una malla de fibra de carboni que actuarà també com a capa de protecció, i que evitarà l’acceleració de la degradació de la pedra dels carreus.

La voluntat de la intervenció ha estat respectar la memòria històrica del Castell de Torre Baró i per aquesta raó s’han seguit les indicacions de la Direcció de Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona a partir d’un estudi específic de la Universitat de Barcelona. Els treballs executats no alteren cap de les referències que li donen valor; ubicació, forma i materials originals queden intactes. S’han emprat materials compatibles amb el suport original, garantint així una major perdurabilitat i eficàcia de la intervenció.

 

L’equipament cerca històries i anècdotes que en permetin construir la història

Prèviament i durant la intervenció de restauració i conservació, s’ha realitzat un reportatge fotogràfic de l’edifici. Aquesta documentació gràfica, juntament amb una memòria de la intervenció en què es descriuran els materials i tècniques emprades, es grafiaran les zones intervingudes i es deixarà constància de les proves de laboratori que s’han realitzat als materials originals, constituiran un document històric de referència per a futures intervencions, així com d’informació pública.

A més, el Districte de Nou Barris vol construir una línia del temps d’aquest equipament tant emblemàtic del barri de Torre Baró a través de l’enregistrament de diferents testimonis de veïns i veïnes. Qui vulgui explicar la seva història o compartir alguna anècdota del Castell de Torre Baró pot contactar, fins al dia 30 de novembre, a través de l’e-mail castell_torrebaro@bcn.cat o al 664 044 079.

 

El Castell de Torre Baró, un emblema de Nou Barris

El Castell de Torre Baró és un dels edificis més emblemàtics del districte, amb una història ben prolífica. L’actual edifici és el tercer d’aquestes característiques que coneix el barri de Torre Baró. De la primera torre del baró no se’n sap la data de construcció exacta, però sí que va ser durant el segle XVI: va pertànyer a la baronia de Pinós i s’ubicava a l’actual carretera de Ribes, entre Ciutat Meridiana i Vallbona. A causa de la simpatia amb l’arxiduc Carles d’Àustria, Felip V la va fer enderrocar el 1714 com a represàlia.

L’any 1797, el baró de Pinós va fer construir a Ramon Francesc de Copons i Despujol la segona torre coneguda. A causa dels problemes econòmics de la família, el 1869 la torre es va posar a subhasta, fins que el 1871 va ser adquirida per Carlos Edmundo Sivatte, marquès de Vallbona. Aquesta segona construcció es va enderrocar el 1967 per poder ampliar l’avinguda Meridiana.

El fill de Carlos Edmundo Sivatte, Manuel María Sivatte Llopart, va ser l’encarregat de la construcció del que avui coneixem com a Castell de Torre Baró, edificació que es compon de planta inferior, planta baixa i tres plantes pis. El projecte de la torre no es va arribar a completar mai.

 





Paraules clau

Nou Barris/ torre baró/