Barcelona invertirà 10 milions d’euros en fons de capital risc amb l’objectiu de multiplicar la inversió en projectes emprenedors : Servei de Premsa

Barcelona invertirà 10 milions d’euros en fons de capital risc amb l’objectiu de multiplicar la inversió en projectes emprenedors

16/11/2020Temps estimat de lectura: 5 minuts

El projecte Barcelona Accelera s’emmarca en la prioritat municipal ‘Barcelona Capital Digital i Emprenedora’ per fer créixer l’economia de la ciutat

S’exigirà als fons una quantitat equivalent a la invertida per a empreses liderades per dones, en empreses de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i que formin part dels sectors estratègics que conformen el Barcelona Green Deal

Fa 10 anys es va participar amb el fons Nauta III, i fa 20 anys es va crear la societat Barcelona Emprèn, capdavantera a Espanya. Ara l’objectiu és reanimar l’economia en un univers digital i emprenedor molt més madur i divers a la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona invertirà fins a un màxim de 10 milions d’euros a sis fons de capital risc privats amb la finalitat d’impulsar les start-ups innovadores de la ciutat i preservar la competitivitat de l’ecosistema emprenedor i digital que ara ha de fer front als efectes de la Covid-19. Un dels objectius d’aquesta mesura és triplicar, com a mínim,  aquests 10 milions a través dels fons o societats de capital risc amb inversions destinades a empreses emergents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i fer créixer l’economia en un moment crític.

El fons o societat de capital risc es compromet a invertir almenys tres vegades l’import compromès per l’Ajuntament de Barcelona en empreses amb seu a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que formin part d’un dels sectors estratègics marcats a l’agenda Barcelona Green Deal, i alhora, que una quantitat equivalent a la invertida vagi a parar a empreses liderades per dones.

Aquesta és la prioritat municipal “Barcelona Capital Digital i Emprenedora”, inclosa en el conjunt de nous instruments que s’han impulsat des del Centre de Coordinació de Resposta Econòmica (CECORE). Aquesta iniciativa, gestionada per Barcelona Activa, rep el nom de Barcelona Accelera. Es treballa per acompanyar el sector de les start-ups en el camí de la recuperació i creixement, com a motor d’innovació, d’atracció de talent creatiu, d’inversió estrangera i que permet posicionar Barcelona a ulls del món.

Mesures similars s’han implementat, amb caràcter urgent, a altres països europeus, fins i tot mitjançant polítiques estatals. En el cas de Barcelona, l’administració local és pionera en aquest àmbit i treu profit de l’experiència del passat, quan es va posar en marxa la societat Barcelona Emprèn (any 2000), capdavantera a Espanya i referent a Europa; i més tard (any 2009), amb la participació en el fons Nauta III de la gestora Nauta Capital.

 

Consolidar Barcelona com a capital Digital

El Fons inversió s’emmarca dins l’estratègia de reforçar Barcelona com a Capital Digital del sud d’Europa i consta de 3 pilars mitjançant els quals l’Ajuntament potencia la col·laboració publicprivada: Fiançament, Espais i Talent.

La iniciativa del Fons Barcelona Accelera pertany al pilar de Finançament que acompanya als altres dos. El segon està vinculats a la creació de nous espais que mobilitzin metres quadrats per a la capitalitat digital. L’objectiu és acollir noves iniciatives empresarials com és el cas de l’edifici de Correus anunciat recentment que acollirà un hub d’innovació amb empreses que donaran feina a 1.500 persones i ajudarà a reeconomitzar el centre de la ciutat. El tercer pilar està vinculat al Talent que és la matèria primera de l’àmbit digital i on l’Ajuntament ha posat en marxa una  iniciativa per a formar 3.000 nous programadors en els propers anys.

 

Dos precedents

Barcelona Emprèn va ser pionera i va permetre crear empreses com, Fractus, spin-off de la UPF que va aconseguir utilitzar el disseny de la carcassa dels mòbils com a antena fractal. En aquells anys no hi havia operadors de capital risc a Espanya o Catalunya que tinguessin el focus d’inversió en joves empreses innovadores. Es va donar suport a l’ecosistema cobrint un buit estructural de mercat i acompanyant les empreses innovadores que naixien a la ciutat i que necessitaven instruments avançats i sofisticats de finançament. Les inversions de Barcelona Emprèn van ser tractores per l’obtenció de recursos financers addicionals, contribuint a la creació de llocs de treball qualificats.

 

Pel que fa a Nauta III, l’any 2009 se sortia d’una crisi financera amb augment de l’atur a la ciutat, i es van generar oportunitats de negoci de la mà de noves companyies innovadores i tecnològiques. D’entre les empreses més exitoses: Social Point, start-up barcelonina dedicada al desenvolupament de jocs i aplicacions de franc per a mòbils.

Tot i que les operacions realitzades, a través de Barcelona Emprèn i de Nauta, han estat significatives per potenciar el capital d’start-ups a la ciutat, actualment l’aposta per diferents fons de capital risc és clau per reanimar l’economia en l’univers digital i emprenedor. Barcelona és considerada entre el ‘top5’ de ciutat emprenedora i innovadora a escala europea, i accions com aquestes són molt necessàries perquè l’estructura financera d’aquestes companyies és més sensible en contextos com el de l’actual pandèmia.

D’una altra banda, experts financers consideren que el moment actual és una oportunitat per invertir. Amb aquesta mesura es potencien les inversions a empreses de nova creació de sectors estratègics: economia digital, indústries creatives, economia verda, indústria 4.0, salut i bio, esport i esport tech, alimentació i food tech i economia blava, atesa la seva capacitat de generar valor afegit, crear ocupació de qualitat i posicionar la marca de ciutat en un context global, i tot amb l’objectiu comú d’accelerar la sortida de la crisi econòmica.

Aquesta prioritat es troba dins de l’estratègia “digitaltech” de l’Ajuntament, que conté més espais dedicats a l’emprenedoria, la formació i el talent, mitjançant serveis gratuïts com la IT Academy, el Cibernàrium i  el Parc Tecnològic, amb l’objectiu de formar més programadors digitals, que el mercat laboral està demanant, com per fer una empenta a projectes i empreses noves. És indissociable en aquesta estratègia sumar un altre vector que és el de finançament, i ajudes públicoprivades amb mètodes com aquest, el qual vol conduir cap a la transformació de la ciutat, amb més ocupabilitat i oportunitats.

 

Més emprenedoria a la ciutat

Les start-ups són un dels targets prioritaris de l’Agenda Econòmica de Barcelona (Barcelona Green Deal). Segons l’informe Barcelona & Catalonia Startup Hub 2019 d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha més de 1.500 start-ups, un 77,5% de les quals es localitzen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la majoria a la comarca del Barcelonès (64,6%). Aquesta tipologia d’empreses ocupen més de 16.900 persones i, en els darrers 5 anys, les start-ups de l’ecosistema català han atret pràcticament 2.800 milions d’euros d’inversió privada.

 

Documento relacionadoCompartiu aquest contingut

Paraules clau
economia/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina