Barcelona dona suport al col·lectiu de persones migrades afectades pels retards de les cites per tràmits d’estrangeria i asil : Servei de Premsa

Barcelona dona suport al col·lectiu de persones migrades afectades pels retards de les cites per tràmits d’estrangeria i asil

18/11/2020

Tots els grups municipals s’adhereixen de forma unànime al suport al manifest del Consell Municipal d’Immigració

El CMIB obre una enquesta on line per quantificar i estudiar les conseqüències de la falta de recursos per als tràmits d’estrangeria

Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona han donat suport avui a una declaració institucional fent pròpies les demandes del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB) per resoldre els problemes relacionats amb les cites per fer tràmits d’estrangeria. La declaració, presentada a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania i Participació i Seguretat i Prevenció, expressa el suport a totes les persones migrades, refugiades i sol·licitants d’asil que estan patint per la situació continuada de retards, especialment greu en el context de crisi social i econòmica, i reclama augmentar els recursos per desencallar la situació i assegurar un accés lliure i gratuït als tràmits.

Les causes de la problemàtica deriven de la saturació de la seu electrònica per demanar cita prèvia per realitzar tràmits d’estrangeria bàsics, com sol·licitar la Targeta d’Identitat d’Estranger o accedir al procés de protecció internacional. No disposar de TIE comporta no poder tenir una vida autònoma i estable, fent molt difícil o impossible aconseguir un contracte laboral o de lloguer o fins i tot conduint a una situació administrativa irregular sobrevinguda. La situació podria agreujar-se encara més a partir del desembre de 2020, quan vencerà la pròrroga de sis mesos dels permisos de residència i treball que finalitzaven durant l’anterior estat d’alarma.

A més, les persones que requereixen accedir als tràmits d’estrangeria, es veuen obligades a pagar el servei de gestories per poder tenir una cita prèvia per un servei públic que és gratuït.

El CMIB llança una enquesta en línia per recopilar dades

Per tal de poder quantificar i estudiar les conseqüències d’aquesta situació anòmala, el Consell Municipal d’Immigració de Barcelona ha obert una enquesta online dirigida a les persones que han necessitat accedir al servei d’estrangeria. L’enquesta, accessible a la plataforma Decidim Barcelona, demana informació anònima sobre el temps que ha trigat cada persona enquestada a accedir al servei, quants diners ha hagut de pagar, i per a quins tràmits necessitava la cita prèvia.Compartiu aquest contingut