Barcelona, finalista per acollir l’agència de meteorologia intergovernamental ECMWF : Servei de Premsa

Barcelona, finalista per acollir l’agència de meteorologia intergovernamental ECMWF

20/11/2020

Barcelona supera el primer tall i passa a la següent fase de selecció, on competeix per acollir la seu d’aquesta agència, el Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mig Termini, que busca una tercera seu per ampliar la seva tasca

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha lloat la bona feina conjunta de l’equip de la candidatura de Barcelona per acollir l’agència de meteorologia, format per professionals de la direcció de Promoció de Ciutat del Consistori, del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el ministeri de Ciència i Innovació, i AEMET i amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i la Generalitat de Catalunya, entre altres

La candidatura de Barcelona ha superat avui la primera fase de selecció on competia amb altres nou països i és finalista per acollir l’European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mig Termini, una agència intergovernamental dedicada a elaborar prediccions meteorològiques globals a mig termini.

La candidatura de Barcelona és un projecte que impulsa conjuntament l’Ajuntament de Barcelona, el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. Ho ha treballat un equip format per professionals i tècnics de l’Ajuntament de Barcelona, des de la direcció de Promoció de Ciutat de l’àrea d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i també des de l’àrea de  Cultura, Educació, Ciència i Comunitat; el ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, el ministeri de Ciència i Innovació; la Generalitat de Catalunya; i la coordinació tècnica del Barcelona Supercomputing Center (BSC).

El tinent d’alcaldia Jaume Collboni, ha lloat la bona feina conjunta de l’equip de la candidatura de Barcelona i ha posat en valor “que Barcelona estigui entre les opcions finalistes per acollir un organisme intergovernamental com el Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mig Termini (ECMWF) és un senyal de com la ciutat mira al futur”. “La crisi Covid no ens atura”, ha seguit Collboni, “ i no deixem d’atendre la realitat del dia a dia però no renunciem tampoc a treballar per la Barcelona de l’endemà de la Covid”. Per a Collboni, la notícia de la selecció e Barcelona per a la següent fase és una bona notícia perquè “atreure companyies globals i institucions que aportin ocupació de qualitat a la ciutat, i també valors i rellevància, és en aquest context actual encara més important i clau per al rellançament de la ciutat, el seu posicionament en el mon, i sobretot el benestar de la ciutadania”.

 

Una candidatura amb punts forts com la qualitat de vida, el bon entorn professional, l’edifici ofert i la bona connexió 

La candidatura d’Espanya, basada a Barcelona, es fonament en els següents pilars estratègics: una ciutat amb alta qualitat de vida i molt ben connectada amb el mon; un ecosistema científic-universitari i d’innovació potent; una àmplia oferta d’escoles internacionals; un mercat de treball dinàmic per a professionals qualificats; un edifici clau en mà, que pot albergar fins a 400 persones, situat en un entorn científic de qualitat; un programa d’activitats científiques i d’innovació orientat al futur, i un suport personalitzat per al trasllat i instal·lació del personal de l’ECMWF.

Aquests pilars son els que asseguraran la continuïtat del treball de l’ECMWF, la retenció del talent i l’expansió del seu àmbit d’actuació i influència científica  i geopolítica. Per a una informació més detallada dels avantatges de la candidatura, es pot visitar la web https://www.ecmwfbarcelona.eu/.

La votació final per escollir la seu es realitzarà el pròxim 9 de desembre en el Consell del Centre, que reuneix els 22 estats membres.

 

Una agència intergovernamental per proveir de prediccions meteorològiques

L’ECMWF és una agència intergovernamental creada el 1975, amb seu central a Reading (Regne Unit), i més de 360 treballadors de 30 països.

Al 2017 va obrir una segona seu a Bolonya (Itàlia), amb un centre de supercomputació de dades propi. Actualment 22 estats en formen part i té 12 estats cooperants, la majoria europeus, a  més de Turquia, Israel i Marroc. La seva missió és facilitar als serveis meteorològics nacionals, (a Espanya, a l’AEMET), informació 24 hores del dia / 7 dies a la setmana. És l’organisme que opera dos programes Copernicus de la Unió Europea, el CAMS (Monitoratge de l’Atmosfera Terrestre) i el C3S (Canvi Climàtic) i participa en un del seus serveis, CEMS (gestió d’emergències), entre altres projectes.

L’ECMWF compta amb un pressupost anual aproximat de 110 milions d’euros a l’any, aportat en un 51% pels Estats membres, i en un 40% pels ingressos per comercialització dels seus pronòstics i dades a tercers.Compartiu aquest contingut