[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Setmana de prevenció de residus: aquí comença el mar, no hi llencis res : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Setmana de prevenció de residus: aquí comença el mar, no hi llencis res

20/11/2020

S’instal·len un centenar de plaques als embornals de la ciutat per conscienciar que no s’hi tirin petits plàstics, burilles de cigarreta o altres residus que poden arribar al mar

Durant la temporada de bany 2020, s’han retirar 20 metres cúbics de residus flotants de l’aigua del litoral de Barcelona, entre els quals hi ha vidres, llaunes, plàstics, olis i greixos

A més s’ha retirat de la sorra de la platja un total de 381.640 quilos de residus, 65.000 quilos més respecte a les dades de 2019

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2020, Barcelona també inicia una campanya destinada a la reflexió sobre el residu zero amb l’objectiu de reduir, reutilitzar i reciclar

El 26 de novembre a les 16.30 hores se celebrarà una taula virtual sobre l’estratègia municipal Residu Zero i els reptes de futur que es plantegen a la ciutat

 

Ha estat una temporada de bany més curta de l’habitual. Però s’ha recollit un volum similar de residus flotants al litoral barceloní respecte a l’any anterior, en total 20 metres cúbics de residus. Per exemplificar-ho, un carrer tipus de l’Eixample fa 20 metres d’amplada, per tant, estaríem parlant d’un cub d’aquestes dimensions. Al mar s’hi ha trobat residus de tot tipus, entre els quals hi ha vidres, llaunes, plàstics, fustes i olis i greixos, entre altres.

Barcelona disposa de quatre embarcacions de recollida de residus flotants a les aigües del litoral, que naveguen a uns 200 metres de la sorra durant la temporada de bany. Enguany s’han recollit 5 metres cúbics més de residus que l’any 2019, però malgrat tot, es consolida la baixada respecte a les dades de 2018.

 

I això no és tot. Els residus a la sorra també poden acabar al mar. Enguany, durant la temporada de bany, s’han retirat 381.640 quilos de residus de la sorra de les 10 platges de la ciutat entre gener i octubre. Al 2019 van ser 315.920 quilos durant tot l’any.

Enguany, degut al temporal Glòria, el mar va mostrar amb cruesa tot el que va a parar a l’aigua. Després del temporal, gràcies a una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i de les entitats de la xarxa d’accions de conscienciació i recollida de residus de les platges i el litoral, que es coordina des del Centre de la Platja, es van retirar 110 quilos de residus de la sorra. Més de 5.000 burilles de cigarretes, 2.000 bastonets de les orelles i més de 500 taps d’ampolla, per posar alguns exemples. Aquesta acció va permetre reflexionar i debatre sobre un dels reptes importants en clau emergència climàtica.

Per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020 que se celebra del 21 al 29 de novembre, i sumant-se a la iniciativa que també fan altres ciutats, ha iniciat una actuació de conscienciació sobre els residus que arriben al mar. Ja s’han començat a col·locar un centenar de plaques informatives en alguns embornals de la ciutat, amb un missatge clar i inequívoc: “Aquí comença el mar. No hi llencis res”. S’han començat a instal·lar al districte de Ciutat Vella i en els pròxims dies es farà a la resta de la ciutat. Barcelona se suma així a aquesta campanya que també han fet altres ajuntaments com Cadis, Sevilla o Palma de Mallorca i empreses públiques de l’aigua agrupades en l’AEOPAS, Associació Espanyola d’Operadors Públics d’Abastiment i Sanejament.

La Declaració d’Emergència Climàtica, aprovada el passat més de gener a Barcelona, planteja com a repte preparar-nos per front als efectes de les projeccions climàtiques en relació a l’aigua i també com canviar l’actual model de generació i gestió dels residus. Cal que tota la ciutadania tingui present el destí dels petits residus que, a través dels embornals, arriben al mar i causen uns efectes nocius sobre la flora i la fauna.

La xarxa Escoles + Sostenibles també se suma a aquesta reflexió perquè els infants coneguin quins hàbits quotidians tenen un impacte directe en el medi ambient.

Quins residus arriben al mar? Consulta-ho en aquest vídeo.

 

Reduir, reutilitzar i reciclar

Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020, a més dels residus que arriben al mar, l’Ajuntament també vol posar el focus en la necessitat de continuar treballant pel residu zero, és a dir, la no generació, la prevenció i la separació dels residus que sí generem.

Quins residus podem trobar dins una bossa de rebuig? Són tot residus que no poden reciclar-se o reutilitzar-se?

 

Carlota Bruna, Ada Parellada i Francesc Mauri han fet l’autòpsia d’una bossa tipus de la fracció rebuig per convidar a la reflexió sobre la necessitat i urgència que tenim com a societat per generar menys residus i aquells que generem, poder reconvertir-los en recursos. El vídeo es pot descarregar en aquest enllaç.

Cada barceloní produeix de mitjana 1,35 kg de residus cada dia i l’índex de recollida selectiva es troba al voltant del 38,8% a la ciutat, unes dades de recollida selectiva encara molt allunyades del que fixa la normativa europea que insta a arribar a un 55% el 2025, un 60% el 2030 i un 65% el 2035.

Separar el residus abarateix notablement els costos de gestió i això repercuteix en l’economia domèstica de la ciutadania. El cost de recollida i tractament de la fracció orgànica té un cost de 124 euros per tona, el del paper i el vidre és de 45 euros la tona i en canvi el de la fracció rebuig és de 206 euros per tona.

Cada habitant de Barcelona genera cada any un total de 493 kg de residus, dels quals més de 300 kg es recullen com a fracció no selectiva, és a dir, fracció resta (rebuig). Les emissions de gasos d’efecte hivernacle derivades de l’àmbit dels residus varien en funció de la gestió que se’n fa. El tractament finalista, abocador o valorització energètica (incineració), és el que més emissions de CO2 genera, per tant la recollida selectiva i el reciclatge són l’opció que més es compromet amb la reducció de les emissions. El tractament de residus municipals és el responsable del 10,4% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de Barcelona.

 

Residu Zero a Barcelona. On som i cap a on anem

El dijous 26 de novembre, de 16.30 a 18 hores, es farà una taula rodona virtual per debatre sobre l’estratègia residu zero i el seu futur. La trobada, dinamitzada per Bruno Sokolowitz, comptarà amb diferents ponents i taules:

– L’estratègia del Residu Zero de Barcelona i els nous sistemes de recollida selectiva en el context de la Declaració d’Emergència Climàtica, amb Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona.
– Una mirada als impactes dels residus de les ciutats en els àmbits global i local, amb la doctora Laura Talens, responsable de la línia d’investigació “Gestió de recursos per a una economia circular” del grup Sostenipra, ICTA-UAB.
– Prevenció de residus i nous models de consum, amb Rosa García, directora general de Rezero.
– Economia circular i nous models de negoci, amb Núria Nubiola, CEO i cofundadora de Back To Eco – Infinit Denim.

La taula rodona es podrà seguir en directe a través del web de l’Ajuntament de Barcelona.

A més, el 25 de novembre se celebrarà la sessió plenària de la Taula Plàstic Zero i el divendres 27 de novembre es farà l’acte de cloenda del repte “Beure sense plàstic”, un grup de treball específic que presentarà els resultats per les 92 organitzacions, empreses i institucions que s’hi ha adherit.

La Setmana Europea de Prevenció de Residus és una iniciativa internacional que té com a principal objectiu sensibilitzar la població sobre la prevenció de residus i fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu dels territoris europeus. Enguany la temàtica gira al voltant dels residus invisibles.

 

Enllaços relacionats

Video 1/2

Vídeo 2/2

Declaracions d’Eloi Badia (vídeo, MP4)

Declaracions d’Eloi Badia (àudio, WAV)

Imatges instal·lació un centenar de plaques als embornals de la ciutat (ZIP)Compartiu aquest contingut