Barcelona analitza l’economia de les cures i les condicions laborals d’aquest sector en un congrés europeu : Servei de Premsa

Barcelona analitza l’economia de les cures i les condicions laborals d’aquest sector en un congrés europeu

26/11/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La ciutat de Lió ha organitzat aquesta trobada virtual amb diferents municipis d’Europa per explicar els avenços en aquest sector, i com han aconseguit fer més atractives i prestigioses les feines relatives a les cures

Barcelona, Múnic i Solna també han compartit les seves estratègies i reptes per posar en valor les persones que hi treballen en aquest àmbit, amb l’objectiu de deixar enrere biaxos de gènere o condicions de precarietat, i enfortint la professionalitat, les habilitats i les formacions

La Comissionada Raquel Gil ha assumit recentment la presidència del Grup de Treball d’Ocupació d’Eurocities, i ha assenyalat que “especialment en un entorn de la Covid-19, s’ha permès visualitzar i donar reconeixement social a qui es dedica a algun dels camps de les cures”, i que “aquestes trobades en xarxa internacionals portaran a imitar i inventar nous models per aconseguir millores en les condicions de treball, els horaris, els sous i els contractes en aquest sector”

L’Ajuntament de Barcelona ha participat avui en un congrés virtual, organitzat des de Lió, per debatre el futur del sector de les cures. Durant la trobada s’ha compartit l’experiència d’un projecte pilot, dissenyat per Barcelona Activa dins del projecte Resilient+, que descobreix les competències transversals a potenciar de les feines d’aquest sector: persones treballadores que cuiden a persones dependents, infermeria, treballadors socials, entre d’altres. Amb nous mòduls formatius es vol crear nous perfils i una major preparació per donar resposta a l’alta demanda laboral que existeix en aquest camp.

 

 

Resilient+ és un projecte finançat per Interreg-Med, i el projecte pilot ha permès analitzar les necessitats actuals de les empreses amb vocació social, obrint la possibilitat a la innovació, adaptant els diferents plans formatius, i ha generat grups de treball que, en una fase d’estudi, han conclòs la necessària capacitació de professionals en la nova conjuntura sociolaboral.

“El sector de les cures no només ha estat clau durant tota la humanitat sinó que en els darrers deu mesos, amb la pandèmia, hi ha hagut un reconeixement social i una forta visibilitat de les persones que exerceixen aquests treballs”, ha destacat la Comissionada de Promoció de l’Ocupació i Polítiques contra la precarietat laboral, Raquel Gil. “Malauradament –ha remarcat- aquest tipus de feina tenen un camí per recórrer cap a una millora que es reflecteixi en el sou, les condicions laborals, els contractes i els horaris de feina”, ha afegit.

Així mateix, ha posat de manifest que “aquest és un objectiu prioritari i hem de donar suport des de les institucions públiques perquè sigui possible elevar la professionalització d’aquest sector”. La Comissionada Gil ha estat nomenada recentment presidenta del Grup de Treball d’Ocupació d’Eurocities, que comparteix pràctiques del món local a escala europea, i també amb el càrrec de vicepresidència de Cooperació Internacional a la institució francesa Cité de Métiers, la qual cosa garanteix que Barcelona participi activament en els principals actes internacionals en matèria d’ocupació.

Barcelona té actualment més de 40.000 llocs de feina d’aquest sector, el que representa un 3,7% del total, actualment la majoria són exercits per dones, i aquesta xifra no inclou el nombre de persones que hi treballen des de l’economia submergida. Per revertir aquest model i crear un de nou i alternatiu, que correspongui als nous temps, que trenqui amb biaixos de gènere i la precarietat laboral, experts coincideixen que a més de polítiques públiques, cal la implicació de l’ecosistema del sector incloses les empreses i els agents socials. Des de Barcelona Activa s’han engegat programes que donen suport a aquest sector, des de subvencions a projectes, a l’acompanyament per crear empreses que prestin aquests serveis i puguin consolidar-se.

 

Lió, un cas d’èxit per atendre persones dependents d’edat avançada

Lió, ciutat acollidora d’aquest congrés d’Eurocities, ha exposat la seva experiència d’èxit per fer més atractiu el sector laboral de les cures. En previsió de que la seva piràmide poblacional tindrà en 2050 un creixement exponencial de les persones més grans de 70 anys, han articulat una sèrie d’iniciatives per tal que les persones cuidadores tinguin millors condicions salarials, més autonomia i més flexibilitat. Són uns factors que fan aquestes professions més atractives i alhora, s’incrementa l’interès per formar-se en el sector i optar per aquestes ofertes laborals, i així, generar ocupació de qualitat. Munic i Solna també han compartit projectes que estan desenvolupant per millorar l’economia de les cures.





Paraules clau

economia de les cures/ Resiliència/