Barcelona tanca el sistema de recollida pneumàtica mòbil de forma definitiva : Servei de Premsa

Barcelona tanca el sistema de recollida pneumàtica mòbil de forma definitiva

29/11/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Les instal·lacions de recollida pneumàtica mòbil, després de 20 anys d’operació, han entrat en fase d’obsolescència i es retiraran de Ciutat Vella, Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi, que són els districtes que en tenen

La recollida pneumàtica fixa, que funciona amb centrals de recollida, continuarà funcionant amb normalitat a les zones on està implantada

La pneumàtica mòbil és un sistema instal·lat fa dues dècades que requereix un vehicle de grans dimensions per fer-ne el buidat i a més, allà on ha estat instal·lat, no ha afavorit la recollida selectiva dels residus

A les zones on es retiren aquestes instal·lacions s’optarà pel sistema majoritari a la zona. O bé contenidors de recollida de residus al carrer o recollida de les bosses davant la porteria de 20 a 22 hores, en el cas del barri Gòtic

Barcelona tanca de forma definitiva el sistema de recollida pneumàtica mòbil de residus. Així doncs, dilluns 30 de novembre es farà l’última recollida amb aquest sistema a les dues úniques ubicacions que queden en funcionament al districte de Ciutat Vella, a la plaça Joaquim Xirau i a la plaça de la Vila de Madrid. A la resta d’ubicacions, a Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia i altres punts de Ciutat Vella, el sistema ja va quedar inoperatiu durant l’estiu.

Les instal·lacions de recollida pneumàtica mòbil, que ja han arribat al final de la seva vida útil, es van posar en funcionament fa 20 anys, en un moment en què no es preveia la recollida separada de fracció orgànica i la recollida selectiva encara no estava prou desenvolupada. El departament de recollida de residus ha fet estudis tècnics i econòmics que van concloure la necessitat de tancar definitivament aquestes instal·lacions. De fet, aquesta és l’estratègia més eficient i amb menys petjada ecològica, encaminada a desenvolupar nous models de recollida orientats a augmentar de forma significativa la recollida selectiva. Cal recordar que la normativa europea marca que s’ha d’arribar al 60% de recollida selectiva al 2030 i Barcelona es troba actualment al 38,8%.

Hi ha un total de 8 punts de recollida pneumàtica mòbil a la ciutat: 4 punts a Ciutat Vella, 2 punts a Gràcia i 2 punts a Sarrià – Sant Gervasi. Malgrat que el veïnat de totes aquestes zones ja utilitza de forma majoritària altres sistemes de recollida existents, a totes les ubicacions ja s’ha instal·lat l’alternativa a la recollida pneumàtica mòbil i en els propers mesos començarà la retirada de les instal·lacions.

Malgrat el tancament de la recollida pneumàtica mòbil, cal recordar que les instal·lacions de recollida pneumàtica fixa continua operativa, pels seus avantatges tècnics respecte a la mòbil. La principal diferència entre totes dues és que la pneumàtica mòbil requereix d’un vehicle de grans dimensions que opera com a central de recollida, és a dir, que un camió es desplaça fins el punt d’aspiració per recollir els residus. En canvi, la pneumàtica fixa té centrals en una ubicació concreta (7 al conjunt de la ciutat) i es fa la recollida sense necessitat de desplaçar equips al carrer. A més a més aquest sistema facilita les recollides necessàries a demanda segons les necessitats de generació i permet les bústies per recollida comercial.

A banda, la pneumàtica mòbil té diàmetres de canonada de 30 centímetres, mentre que a la fixa són de 50 centímetres. Això fa que, malgrat es faci el manteniment preventiu i correctiu necessari, en la mòbil es produeixin obturacions recurrents per mal ús, amb residus no assimilables pel sistema com runa, fustes, ferros, etc.

La recollida pneumàtica a la ciutat representa al voltant del 5% de la recollida de residus, però la pneumàtica mòbil és testimonial i només representa el 0,1%.





Paraules clau

recollida pneumàtica mòbil/