[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament de Barcelona acorda amb el Govern central el trasllat a la ciutat de 50 persones migrades provinents de Canàries : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament de Barcelona acorda amb el Govern central el trasllat a la ciutat de 50 persones migrades provinents de Canàries

01/12/2020

El Consistori posa a disposició de l’Estat un equipament municipal per a la primera acollida de persones en situació d’especial vulnerabilitat

L’Estat assumirà les despeses associades a l’allotjament d’aquestes persones per cobrir les necessitats bàsiques immediates i detectar les seves necessitats a curt termini

Durant aquest 2020, més de 15.500 persones han arribat en embarcacions precàries com pateres i cayucos a les Illes Canàries, cosa que està provocant a l’arxipèlag una crisi humanitària. Un exemple és la situació viscuda al moll d’Arguineguín, a Gran Canària, on es calcula que hi han arribat a dormir prop de 2.000 persones a terra. Davant d’aquest repunt d’arribades, que està afectant greument els sistemes d’acollida i rebuda de persones, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern de l’Estat han acordat el trasllat immediat de persones d’especial vulnerabilitat a la ciutat.

 

 

 

 

 

Barcelona, que es declara ciutat refugi, s’ha posat a disposició de l’Estat en nombroses ocasions per col·laborar en l’acollida de persones migrades, l’última vegada després que un incendi destruís el campament de refugiats de Mòria, a Grècia. A causa de l’increment de persones acumulades a les Canàries, Barcelona torna a mostrar la seva solidaritat per tal de respondre a les necessitats de les persones migrades.

La cinquantena de persones provinents de Canàries s’allotjaran en un equipament municipal d’acollida ocupant-ne la capacitat total, segons marquen les mesures sanitàries de restricció d’aforament per la covid. Al moment de l’arribada, professionals d’atenció social prendren les dades bàsiques de les persones i realitzaran una primera atenció per cobrir les seves necessitats bàsiques immedaites (alimentació, hidratació, atenció mèdica i psicològica) i poder fer una detecció de necessitats a mig termini. L’objectiu és avaluar l’estat psicològic i emocional d’aquestes persones, l’estat social per detectar possibles situacions de violència, i també l’estat de salut, per detectar malalties sense tractar, embarassos no controlats, entre d’altres. A més, es mirarà d’identificar aquelles persones que requereixin un seguiment proactiu i especialitzat i, si és el cas, tramitar la sol·licitud d’asil.

En base a l’acord, l’Ajuntament de Barcelona s’ocuparà de proporcionar la infraestructura per a l’allotjament, i l’Estat cobrirà les despeses associades d’atenció social, que gestionarà l’entitat ACCEM.

 

Enllaç relacionat

Declaracions de Marc Serra sobre equipament per acollir persones migrades (vídeo, mp4, en català i castellà)Compartiu aquest contingut