El projecte pilot de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats inicia el segon curs amb 57 alumnes : Servei de Premsa

El projecte pilot de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats inicia el segon curs amb 57 alumnes

02/12/2020

El centre acollirà un punt JIP “Jove, Informa’t i Participa”. Aquest curs els alumnes de l’escola desenvoluparan un projecte conjunt amb estudiants de grau de Comunicació Audiovisual de la Pompeu Fabra

El projecte pilot de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats (em2o) ha iniciat el segon curs pràcticament al 100% de la seva capacitat: Un total de 57 alumnes. D’aquests n’hi ha 30 que es troben en el programa del primer any (27 són nous i noves alumnes i 3 van entrar a l’escola l’any passat però aquest any continuen en el programa del primer any).  Els altres 27 alumnes es troben en el programa del segon curs.

L’Escola Municipal de Segons Oportunitats va arrencar com a projecte pilot el curs 2019-2020, i de moment està donant resultats prou positius. Aleshores van entrar al centre 33 alumnes, dels quals 27 han tornat al sistema educatiu o estan cursant formacions professionalitzadores, i per tant continuen en el programa. En aquest segon curs, però, continuen la formació fora del centre, tot i que mantenen un vincle i un tutor de referència que els acompanya en l’adaptació i el seguiment de la seva preparació. Alguns han decidit formar-se en infermeria, altres han optat per l’atenció a la dependència, el comerç, l’esport, la mecànica, el desenvolupament de pàgines web, la construcció, o el disseny. Aquestes són algunes de les branques cap a les quals han derivat els seus projectes professionals. Tots ells, tant els 30 que comencen aquest any, com els 27 que ja es troben en el segon curs, estan fent el procés per reconstruir les seves trajectòries formatives, educatives i vitals. Només hi ha hagut 3 alumnes en aquest primer any que han deixat el programa per raons diverses: canvi de domicili i impossibilitat de mantenir una assistència regular.

Aquest és un projecte en fase de prova, que se suma a altres ja existents per lluitar contra l’abandonament de la formació i per ajudar els i les joves a reprendre la seva formació professional, i els estudis.

Pel que fa al perfil, aquest nou curs la majoria dels alumnes són nois (el 70%) i les edats van dels 16 als 22 anys, essent el 80% dels alumnes de 16 a 18 anys.

El grup que s’incorpora aquest curs està treballant aquest primer trimestre els eixos d’empoderament personal, el disseny del pla personal de treball, i competències bàsiques i transversals. També està previst que facin diferents tastets d’oficis.

A més a més, aquest curs comença amb dues novetats importants. D’una banda, està previst desenvolupar un projecte conjunt amb el grau de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Els alumnes de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats i els estudiants de Comunicació Audiovisual de la UPF participaran junts en una sèrie de tallers al voltant de la cultura hip-hop, on es tractaran temàtiques com el racisme, la moda, i els valors i problemàtiques socials que transmeten les lletres de les cançons. És una experiència en la qual es treballaran tant competències lingüístiques en les llengües catalana, castellana i anglesa, com competències mediàtiques de creació i desenvolupament del sentit crític.

La segona novetat és la implantació a partir del mes de gener a l’Escola de Segones Oportunitats d’un Punt JIP (Jove, Informa’t i Participa) d’acord amb la Direcció d’Adolescència i Joventut de l’Ajuntament. En aquest punt i en coordinació amb l’escola, un informador o informadora juvenil atendrà les consultes dels i les joves o els derivarà a altres recursos que els puguin ser d’utilitat. Aquest servei té per objectiu apropar als nois i les noies la informació que pugui ser del seu interès: opcions d’estudi després de l’ESO, instal·lacions on poder fer esport, qüestions vinculades a la salut jove o a la mobilitat estudiantil. També persegueix fomentar la participació i l’associacionisme juvenil.

 Compartiu aquest contingut