El Fòrum de Seguretat Viària clou que la visió gènere ha d’incorporar-se a les polítiques de seguretat viària : Servei de Premsa

El Fòrum de Seguretat Viària clou que la visió gènere ha d’incorporar-se a les polítiques de seguretat viària

11/12/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La 26a edició del Fòrum de Seguretat Viària situa a les persones en el centre de les polítiques per millorar la seguretat viària

El tinent de l’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, han assistit aquest matí a la 26a edició Fòrum de Seguretat Viària que ha tractat sobre la dimensió humana de la seguretat viària.  També han estat presents Josep Mateu, president del RACC; Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit; i Yolanda Doménech, psicòloga i directora de l’Associació Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T.

Durant les jornades s’han portat a terme dues taules per debatre sobre la seguretat viària amb perspectiva de gènere i la tecnologia al servei de la seguretat viària i la prevenció de la sinistralitat.

L’edició d’enguany ha posat èmfasi en el fet que la seguretat viària està estretament vinculada amb el dia a dia de les persones i en la perspectiva de gènere, en l’anàlisi dels factors diferencials en la mobilitat i en la seguretat viària per raó de gènere.

El tinent de l’alcaldia, Albert Batlle ha desatacat que la seguretat viària està estretament vinculada amb tot el que fem a la vida diària, i que existeixen factors diferencials en la mobilitat i en la seguretat viària per raó de gènere. Batlle també ha explicat que la incorporació d’elements intel·ligents de seguretat als vehicles ja és una realitat. “Sistemes d’alerta per a distraccions, de frenada d’emergència, de detecció de senyals, d’eliminació d’angles morts, de visió nocturna, etcètera, esdevenen instruments molt útils per prevenir l’accidentalitat i per analitzar i avaluar la sinistralitat”.

Batlle ha dit que durant les jornades es volia reflexionar sobre l’ús de la tecnologia i els sistemes d’assistència a la conducció. “Millorar la seguretat viària implica incorporar el concepte de mobilitat intel•ligent al servei de les persones i de la seva responsabilitat com a conductors i conductores, ja que el factor humà està al darrere de més del 80% dels sinistres de trànsit”, ha explicat el tinent de l’alcaldia, per afegir que “disminuir rotundament aquesta xifra és una de les nostres màximes prioritats. El nostre repte, el de tots i totes es treballar per assolir la visió zero accidents, posant les persones al centre, pensant tant en la responsabilitat individual com en les persones que en son víctimes”.

Per la seva banda, la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, ha destacat que les persones han d’estar al centre de totes les polítiques que es portin a terme per millorar la seguretat viària “tots els membres del Fòrum coincidim plenament en què la seguretat viària en una Visió Zero sinistres és un Dret de ciutadania, vinculat al Dret a la vida, i que és inalienable”.

La regidora també ha explicat que la diferència de gènere en la seguretat viària només es vencerà pel camí de la pedagogia, de la conscienciació i del canvi cultural, de manera que a la llarga els comportaments prudents i sostenibles en la mobilitat siguin compartits tant per dones com per homes.

Pel que fa a la tecnologia al servei de la seguretat viària i la prevenció de la sinistralitat, Alarcón ha dit que per ser realment  intel·ligent la mobilitat ha de ser, sobre tot, humana, segura i sostenible. “Una mobilitat que serveixi a les necessitats de les persones i de la societat i accessible a tothom”. En aquest sentit ha destacat la importància de treballar n la reducció de la bretxa digital, sobre tot en els col·lectius més vulnerables de la seguretat viària: persones grans, infants i persones amb mobilitat reduïda perquè són els que més poden beneficiar-se dels avenços de la smart mobility en seguretat viària.

Les ponències que s’han treballat en el marc del Fòrum es poden descarregar en el següent link: https://ajuntament.barcelona.cat/forumbcnseguretatviaria/ca/ponencies.html





Paraules clau

Fòrum de Seguretat Viària/ mobilitat/