Barcelona invertirà prop de 10 milions d’euros en impulsar l’alimentació sostenible en el 2021 : Servei de Premsa

Barcelona invertirà prop de 10 milions d’euros en impulsar l’alimentació sostenible en el 2021

15/12/2020Temps estimat de lectura: 6 minuts

Avui s’ha presentat a la Comissió d’Economia i Hisenda la Mesura de Govern que recull les diferents línies d’acció i els diferents projectes que es duran a terme a la ciutat durant la celebració de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible

La proposta d’actuacions engloba la celebració del 7è Fòrum Global del Pacte de Milà i l’organització de la Setmana de l’Alimentació Sostenible, l’elaboració de l’Estratègia alimentària 2030, els esdeveniments relacionats amb alimentació sostenible que tindran lloc durant l’any 2021, i les més de 93 actuacions que s’hi desenvoluparan

Barcelona invertirà 9.605.438 euros en impulsar l’alimentació sostenible al llarg de l’any 2021. Avui s’ha presentat a la Comissió d’Economia i Hisenda la Mesura de Govern que recull les diferents línies d’acció i els diferents projectes que es duran a terme a la ciutat durant la celebració de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible durant el proper any.

La proposta d’actuacions engloba la celebració del 7è Fòrum Global del Pacte de Milà i l’organització de la Setmana de l’Alimentació Sostenible, l’elaboració de l’Estratègia alimentària 2030, els esdeveniments relacionats amb alimentació sostenible que tindran lloc durant l’any 2021, i les més de 93 actuacions en els diferents àmbits d’actuació, juntament amb els projectes d’entitats de l’àmbit alimentari subvencionats amb la convocatòria “Impulsem el que fas”.

La ciutat vol aprofitar aquesta oportunitat per fer un salt d’escala en la vida quotidiana de la seva ciutadania quant a l’alimentació sostenible, treballant perquè la Capital Alimentària comporti una evolució en els hàbits de consum dels barcelonins i barcelonines. Per impulsar l’alimentació sostenible a la ciutat de Barcelona, el projecte inclou sis àmbits d’actuació:

 

Promoure dietes saludables i sostenibles, accessibles per a tota la ciutadania:

En aquesta línia s’inclouen la compra pública de l’Ajuntament com a una necessària acció que pretén ser una palanca de canvi en tot l’àmbit d’acció de l’Ajuntament i els programes educatius per promoure l’alimentació sostenible a les escoles de la ciutat. També amb l’objectiu d’avançar cap al dret a una alimentació adequada per a totes les persones a la ciutat de Barcelona es treballa amb un model basat més en la garantia de rendes i deixant les iniciatives d’ajut alimentari per a situacions que estrictament ho requereixin. L’objectiu d’aquest projecte sota el nom d’Alimenta és també avançar cap a un model de coproducció de polítiques amb les entitats socials i garantir l’abastament de productes ecològics, de proximitat i de temporada a un preu assequible per a tota la ciutadania, a través de circuits curts de comercialització que garanteixin condicions justes per a les persones productores.

 

Facilitar la distribució i la comercialització d’aliments de proximitat, ecològics i de circuit curt

Des d’aquest àmbit s’impulsen actuacions per incrementar i visibilitzar la presència de productes ecològics, de proximitat i de circuit curt en la xarxa de mercats municipals, Mercabarna i en el sector del comerç i la restauració de la ciutat, i també es donarà suport a estratègies de millora en la distribució i la logística d’aquest tipus de productes. En aquest sentit, s’estan desenvolupant una sèrie de projectes amb l’Institut Municipal de Mercats, els gremis de minoristes, la Federació de Mercats Municipals de Barcelona, Mercabarna, el Gremi de Majoristes i el sector de la restauració. En relació amb aquest últim, i en col·laboració amb les escoles d’hostaleria de la ciutat i xefs de reconegut prestigi, s’està treballant el projecte del “Menú de temporada”, un seguit de propostes gastronòmiques que incorporen alguns principis de l’alimentació sostenible i que incorporen indicadors i tècniques culinàries que pretenen servir de guia als restaurants de Barcelona que el vulguin oferir per elaborar un menú sostenible, saludable i ajustat a cada temporada. Com a projecte estrella d’aquest àmbit la setmana passada s’inagurava a Mercabarna, el Biomarket, el primer mercat majorista d’Espanya exclusivament dedicat a producte ecològic.

 

Impulsar una transició agroecològica a la ciutat

D’una banda, es treballa per impulsar l’Estratègia d’agricultura urbana. En aquesta línia de treball hi ha projectes orientats a promoure la pràctica i el coneixement de l’agricultura urbana entre entitats i ciutadania, ampliar els espais i la xarxa d’horts de Barcelona, crear espais de referència en agricultura urbana i en agroecologia, eliminar esculls jurídics per fer possible l’activitat agrària i agropecuària a Barcelona, i promoure la gestió sostenible del territori a través de l’agricultura i l’activitat agropecuària, incloent-hi la prevenció d’incendis.

Un dels projectes més participatius és el d’Agròpolis, un espai publicocomunitari participat entre agents socials i l’administració pública amb l’objectiu d’impulsar una transició agroecològica a Barcelona conjuntament amb la ciutadania i les entitats més implicades en l’àmbit de l’agroecologia i l’alimentació sostenible. En aquest espai, diferents entitats i persones vinculades amb aquests àmbits es troben periòdicament, generen aliances i donen retorn a les polítiques alimentàries municipals amb les seves opinions i propostes. Entre els objectius d’aquest àmbit està la protecció de la darrera finca agrícola de Barcelona al Barri de Vallbona, generant un projecte agroecològic de referència.

 

Situar l’alimentació sostenible al centre de la programació de tot l’any i organitzar el 7è Fòrum Global del Pacte de Milà

Aquest àmbit concentra tot el treball vinculat amb el que serà el cor del projecte de la Capitalitat Alimentària durant tot l’any 2021, l’organització del 7è Fòrum Global del Pacte de Milà que se celebrarà del 19 al 21 d’octubre del 2021. El Fòrum estarà centrat en el nexe entre alimentació i crisi climàtica i, estratègicament, tindrà lloc pocs dies abans de la Cimera del Clima de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic que se celebrarà a Glasgow al novembre del 2021. Justament ahir diferents ciutats de mon encapçalades per Glasgow, Paris, Londres, Milà i Barcelona van presentar una declaració internacional per cridar a la importància del model alimentari en la propera cimera de canvi climàtic

En conjunt, es tracta d’esdeveniments que ja es duen a terme normalment a la ciutat que incorporaran l’alimentació sostenible de manera específica, o bé d’esdeveniments nous que s’idearan tant per part de l’Ajuntament com d’entitats. Destaca la Setmana de l’Alimentació Sostenible, organitzada pocs dies abans del Fòrum Global del Pacte de Milà i destinada a oferir programació cultural de difusió i divulgació per fer-ne partícip el conjunt de la ciutadania.

 

Elaborar una estratègia alimentària 2030

Durant l’any 2021 s’elaborarà una estratègia alimentària a deu anys vista perquè sigui el full de ruta a seguir en les polítiques alimentàries en els propers anys. Aquesta estratègia, que recollirà tant les aportacions dels actors socials de la quàdruple hèlix alimentària com les aportacions de la ciutadania mitjançant un procés participatiu, també estarà alineada amb els objectius de desenvolupament sostenible de la ciutat. De fet, l’any de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible culminarà amb la presentació de l’Estratègia alimentària 2030.

 

Transversalitzar l’alimentació sostenible en els programes, districtes i polítiques municipals

Atesa la natura transversal de la temàtica alimentària i la seva presència en múltiples àrees de l’Ajuntament de Barcelona, tots els àmbits d’acció esmentats per impulsar-les es treballen en estreta col·laboració i coordinació amb les àrees corresponents de l’Ajuntament de Barcelona que hi estan implicades des de les seves diferents perspectives (com poden ser la salut, l’emergència climàtica, l’economia social, el comerç i consum, la cultura, etcètera).

En aquest sisè àmbit d’acció, en canvi, es busca incloure la perspectiva de l’alimentació sostenible en nombrosos programes i polítiques municipals que ja estan en marxa, així com territorialitzar l’enfocament en els barris de la ciutat a través dels equipaments municipals de proximitat existents. Així, per exemple, en les polítiques de desenvolupament de proximitat en els barris, es treballa amb les diferents persones tècniques per incloure aquesta perspectiva en els diferents projectes, o en els plans de barri, en els quals l’any 2021 es treballarà l’alimentació com un element central de les seves actuacions. També es treballarà des de les polítiques internes de l’Ajuntament pel que fa a formació o comunicació interna, així com en les línies de promoció econòmica amb el reforç econòmic de convocatòries d’ajuts i subvencions per a empreses i entitats relacionades amb l’alimentació sostenible.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
alimentació/ Alimentació Sostenible/ sostenibilitat/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina