L’Ajuntament de Barcelona i el Servei Català de la Salut acorden les noves ubicacions de 4 CAP de la ciutat i el nou CAP Congrés – Indians : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i el Servei Català de la Salut acorden les noves ubicacions de 4 CAP de la ciutat i el nou CAP Congrés – Indians

21/12/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

A banda del CAP del Raval Nord, el CAP Gòtic, Besòs, i el de Passeig de Sant Joan tindran una nova ubicació amb més espai i més capacitat assistencial

També es construirà un nou CAP al barri del Congrés – Indians per descongestionar el centre d’atenció primària Maragall que assumeix fins ara tota la població de la zona

El Servei Català de la Salut ha previst la instal·lació de mòduls de suport provisionals mentre durin les obres de construcció, que s’ubicaran a prop dels centres sanitaris i seran gestionats pels mateixos CAP

L’Ajuntament de Barcelona i el Servei Català de la Salut avancen en el compliment del conveni per a la millora de la xarxa d’equipaments sanitaris de la ciutat i, en aquest marc, han arribat a diferents acords que suposaran la nova ubicació de 4 CAP de la ciutat i la creació d’un de nou. Tot plegat permet resoldre les necessitats detectades i recollides al Pla d’Equipaments 2016 – 2022. La pandèmia, ha obligat als centres d’atenció primària a adaptar-se a una nova manera de treballar amb dobles circuits COVID i no COVID, més ventilació i espai per mantenir les distàncies. La majoria dels centres que canviaran d’ubicació no complien aquestes característiques o s’han quedat petits. En el cas de les 3 àrees bàsiques de Salut de l’AIS Barcelona Dreta, la pressió assistencial l’està assumint un sol centre, el CAP Maragall, i per aquest motiu es crearà un nou centre que assumirà la població del barri del Congrés – Indians.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha volgut fer valdre “l’esforç de moltes àrees de l’Ajuntament i dels districtes per aconseguir posar a disposició aquests espais. Aquests mesos s’ha treballat molt per facilitar espais provisionals de suport als CAP, però disposar d’espais definitius és clau per potenciar l’atenció primària a la ciutat. Durant el 2021 seguirem treballant per poder tancar i garantir les ubicacions de més nous CAP previstos a Horta i Ciutat Vella”.

El Director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella ha destacat la importància d’aquests acords, necessaris tant pels professionals sanitaris, com pels usuaris: “Primer va ser el CAP del Raval Nord on la manca d’espai i el deteriorament del centre, en ser un edifici catalogat, no ens ha permès poder fer moltes de les reformes necessàries. A la resta de centres també hi havia mancances, que s’havien de resoldre i gràcies a l’entesa amb l’Ajuntament hem aconseguit trobar solucions”. El director ha explicat que les millores de l’atenció primària a Barcelona són a curt i a llarg termini.” De moment hem instal·lat mòduls de suport per poder esponjar la tasca dels centres, són equipaments provisionals, però seran de gran ajuda i a llarg termini tindrem els nous edificis, més espaiosos i amb més capacitat assistencial”

CAP Besòs

La nova ubicació del CAP Besòs comportarà una transformació del centre, que doblarà el seu espai, passant de 1.500 m² a 3.000 m². L’Ajuntament de Barcelona cedirà al Servei Català de la Salut una part del nou edifici per a equipaments que es construirà al solar que s’alliberarà amb l’enderroc de l’antic cinema Pere IV, just al costat del CAP. El centre sanitari ocuparà les tres plantes superiors del nou equipament i connectarà amb el CAP, com fins ara el coneixem, a través d’una passera. D’aquesta manera els dos edificis quedaran del tot integrats fet que permetrà als professionals sanitaris i també els usuaris tenir les màximes comoditats a l’hora de desplaçar-se per l’interior de la nova ubicació. El canvi també preveu obres de millora i modernització de l’espai on és ara. La nova ubicació suposarà l’ampliació dels espais millorant l’assistència als usuaris.

Mentre es fan els treballs de construcció del nou CAP, el Servei Català de la Salut ha previst ubicar un mòdul de suport a l’atenció primària just al costat, la qual cosa permetrà fer PCR i proves fora dels centres que esponjaran els serveis i garantiran la seguretat de professionals i ciutadans durant la pandèmia. Es preveu que la nova estructura entri en funcionament el proper mes vinent.

CAP Fort Pienc

La nova ubicació del CAP Fort Pienc serà al solar de la cruïlla dels carrers Nàpols i Gran Via. Allà està prevista la construcció d’un nou edifici d’habitatges per part de l’Institut Municipal de l’Habitatge (IMHAB). Durant les setmanes vinents està prevista la signatura d’un conveni amb l’IMHAB i després es procedirà a treure el concurs de la redacció del projecte executiu. La nova ubicació del CAP Fort Pienc ocuparà la planta baixa i la planta primera de l’immoble, la qual cosa suposa un espai d’uns 2.700 m².

Aquesta Àrea Bàsica de Salut disposava fins fa poc de dos centres d’atenció primària, el CAP Carles I, amb una superfície de 500 m² i el CAP Passeig de Sant Joan, de 600m². El CAP Carles I es va haver de tancar perquè no tenia cap consulta amb ventilació natural, i per aquesta raó el CAP Passeig de Sant Joan ha passat a assumir totes les persones usuàries.

Davant d’aquesta situació, el Servei Català de la Salut està instal·lant un nou equipament provisional per poder esponjar la tasca que ha assumit aquest centre. El mòdul de suport al CAP s’està instal·lant al carrer Alí Bei, just en un interior d’illa al costat del centre. Aquest nou equipament constarà de 8 consultes i estarà en funcionament previsiblement al febrer.

CAP Gòtic

Actualment el CAP Gòtic disposa d’uns 1.000 m² aproximadament. La seva manca d’espai ha fet que alguns dels serveis que oferia s’hagin traslladat al CAP Drassanes. La ubicació definitiva del nou CAP serà a l’edifici municipal situat al carrer Pi i Sunyer, previ acord sobre la ubicació i trasllat dels serveis municipals que actualment es troben en aquest emplaçament. El nou CAP tindrà aproximadament uns 2.500 m² i recuperarà tota la cartera de serveis.

Mentrestant el Servei Català de la Salut ha decidit instal·lar uns mòduls de suport a la plaça Joaquim Xirau, els quals constaran de 9 consultes que estaran en funcionament el mes que ve.

CAP Raval Nord

El CAP del Raval Nord s’ubicarà finalment a l’antiga capella de la Casa de la Misericòrdia. En aquests moments el projecte està en fase de concurs i les obres, en principi, podrien començar al llarg de l’any que ve o principis del 2022. Mentre no es construeixi el nou CAP, el CatSalut té previst instal·lar un mòdul de suport molt a prop del centre, que tindrà uns 2.500 m².

Amb aquesta nova ubicació s’aconsegueix una reclamació històrica a la zona del Raval, amb més de 14 anys de reclamacions.

Nou CAP Congrés – Indians

La població del barri del Congrés – Indians tindrà un nou centre d’atenció Primària que s’ubicarà en un solar a la cruïlla entre els carrers Cardenal Tedeschini i el carrer Pardo. L’Ajuntament de Barcelona cedirà aquest solar, fins ara d’ús cultural, al Servei Català de la Salut. En aquests moments s’està tramitant el canvi d’ús a sanitari per després poder encarregar el projecte. El canvi d’usos inclou una cessió d’espai addicional que serveixi com a magatzem per a les entitats del barri.

Fins ara el CAP Maragall assumeix la població de tota l’àrea bàsica, tant el barri del Congrés – Indians, Camp de l’Arpa i els Encants. Els tres equips d’atenció primària donen atenció sanitària a una població de referència d’unes 80.000 persones. La construcció del nou CAP permetrà esponjar els espais i millorar la tasca assistencial del CAP Maragall que en aquest moment té una gran càrrega de feina.





Paraules clau

CAP/ equipaments/ salut/