La startup IMPACT-E guanya el repte del DataCityLab per reduir la pobresa energètica dels col·lectius vulnerables a partir de la generació d’energia solar : Servei de Premsa

La startup IMPACT-E guanya el repte del DataCityLab per reduir la pobresa energètica dels col·lectius vulnerables a partir de la generació d’energia solar

22/12/2020

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat d’Innovació Digital, l’Oficina Municipal de Dades (OMD) i la fundació Bit Habitat, col·labora amb el programa DataCityLab per trobar solucions innovadores als grans reptes de ciutat

L’empresa tecnològica seleccionada per a la fase d’experimentació, IMPACT-E disposa ara de quatre mesos per avaluar a través de l’analítica de dades la viabilitat del plantejament

El programa DataCityLab desenvolupa un nou model de col·laboració entre el sector públic i el privat basat en l’analítica de dades per solucionar els grans reptes urbans

En aquesta segona edició, el programa s’enfoca a donar compliment als objectius de l’Agenda 2030 de reduir a zero la pobresa energètica i incrementar la generació d’energia solar en l’àmbit urbà

Barcelona ha seleccionat la startup IMPACT-E, per analitzar la viabilitat del repte llançat pel programa DataCity Lab que, aquest any, planteja reduir la pobresa energètica dels col·lectius vulnerables mitjançant la generació d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica.

Aquest és l’objectiu de la convocatòria oberta a empreses tecnològiques llançada al setembre des del DataCity Lab,  un programa d’innovació urbana que, a través de la col·laboració publico privada, convida corporacions i empreses tecnològiques a resoldre reptes urbans plantejats pels ajuntaments, utilitzant les dades com a eina central per resoldre’ls.

A Barcelona el programa està impulsat per l’Ajuntament a través del comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern, l’Oficina Municipal de Dades (OMD) i la fundació municipal BIT Habitat. En aquesta edició, per la temàtica triada, també compta amb la participació de l’Àrea de Drets Socials i de la Direcció de serveis d’Energia i Qualitat Ambiental.

Així mateix, el repte compta amb la participació d’ACCIONA com a corporació col·laboradora i, finalment, amb el Departament d’Analítica i Ciència de Dades de la Universitat de Barcelona com a referent acadèmic.

Aquest any el repte, que uneix innovació social i transició energètica, parteix de la premissa que la ciutat de Barcelona té un 10,6% de la població en situació de pobresa energètica[1] i un alt potencial de generació solar de proximitat.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat que “gràcies als reptes d’innovació urbana, l’Ajuntament de Barcelona busca solucions puntuals als grans reptes o problemes”. Segons ha afegit, en aquest cas el guany seria doble perquè “reduir la pobresa energètica i la vulnerabilitat a través de la generació d’energia fotovoltaica permetria incrementar la sobirania energètica alhora que s’aborda un repte social”.

 

Anàlisis de la viabilitat del repte plantejat

Una possible solució per reduir la pobresa energètica dels col·lectius vulnerables, la que ara experimentarà l’empresa seleccionada, seria obtenir excedents de generació elèctrica a partir de la instal·lació de panells solars i redistribuir l’energia generada als col·lectius esmentats.

Per poder analitzar la viabilitat d’aquest plantejament cal tenir en compte les limitacions tècniques i jurídiques actuals. Una de les principals limitacions imposa que els punts de generació i els de consum es trobin connectats en baixa tensió i a una distància inferior a 500 metres entre ells[2].

Tenint en compte aquesta limitació, el repte partirà de l’anàlisi de tres superilles seleccionades per característiques diferents de la ciutat de Barcelona: Poble Nou, La Marina i Vila de Gràcia.

A través de l’analítica de dades energètiques es tracta de poder estimar i simular en quines zones de les superilles escollides seria viable subministrar excedents d’energia solar, generats des d’equipaments, espais públics, oficines, teixit comercial i industrial, cap als col·lectius vulnerables d’aquestes superilles.

L’empresa seleccionada pel conjunt d’actors del programa, IMPACT-E, és una startup valenciana que té com a missió facilitar la transició energètica a les ciutats a través del desenvolupament d’eines SaaS per a la planificació energètica urbana, a més de l’assessorament, formació i seguiment.

L’empresa rebrà un premi de 10.000 € per poder fer front a una fase d’experimentació que ara comença i que durarà quatre mesos. Els resultats seran finalment presentats en un acte públic el 2021.

_____

[1] El Pla Clima 2018-2030 de l’Ajuntament de Barcelona defineix la pobresa energètica com la incapacitat d’una llar de satisfer els serveis d’energia per a les necessitats bàsiques dels seus membres, com ara mantenir l’habitatge en unes condicions de climatització adequades per a la salut (de 18 °C a 20 °C a l’hivern i 25 °C a l’estiu).

[2] Reial decret 244/2019, d’autoconsum d’energia elèctrica.Compartiu aquest contingut