Nou Barris organitza un Nadal protagonitzat pels comerços del districte i pel Campament Reial dels reis d’orient : Servei de Premsa

Nou Barris organitza un Nadal protagonitzat pels comerços del districte i pel Campament Reial dels reis d’orient

22/12/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La programació de les festes vol contribuir a dinamitzar el comerç de proximitat amb espectacles als eixos comercials i al pati del Districte, jocs de rasca per la clientela, animació nadalenca al carrer, distribució de marxandatge de Nadal i decoració d’aparadors

Enguany, la cavalcada dels Reis Mags es substitueix per un Campament Reial a l’Oasi de Nou Barris, organitzat per les entitats del districte i l’Ajuntament, on es presentaran uns nous personatges: els fanalers guardians de la llum

El Nadal 2020 sempre quedarà en el record com un Nadal diferent, marcat per un any d’emergència sanitària i mesures de prevenció i seguretat. Per aquest motiu, el Districte de Nou Barris proposa una celebració diferent, dotada d’uns valors singulars adaptats a les necessitats dels 13 barris del districte.

Per tant, es planteja un Nadal transmissor de valors socials sota uns conceptes integradors que promoguin la igualtat entre la ciutadania i els diferents territoris que conformen el districte i la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera, entre d’altres propostes, s’ofereix “El Nou Nadal de Nou Barris”, una programació d’activitats familiars, gratuïtes, de carrer i repartides per tot el districte, que permetran mantenir viu l’esperit d’aquestes festes.

Un dels sectors més castigats durant la pandèmia ha estat el del comerç, i en agraïment a les entitats i comerciants que omplen de vida els barris, es converteixen en els protagonistes de Nadal a Nou Barris. La programació de les festes s’articula amb l’objectiu de dinamitzar el comerç de proximitat, per fer-ho possible s’han programat espectacles als eixos comercials i al Pati de Nou Barris, aquests últims amb entrada gratuïta comprant als comerços associats i amb reserva prèvia a la web del districte; també es distribuiran 33.000 butlletes de rascar entre la clientela dels comerços locals i mercats amb milers de premis com entrades a museus, espectacles i recintes o productes dels comerços i tasts de bars i restaurants.

A més, els establiments reparteixen bosses plegables i calendaris de la campanya de Nadal per incentivar la compra de proximitat. També s’ha habilitat un camió decorat amb motius nadalencs que circula pels eixos comercials amb música i missatges promocionals a favor del comerç de proximitat, per tal de promocionar-lo i dinamitzar-lo. Per últim, alguns establiments també reparteixen imants en forma de peça de puzle que simbolitzen cadascú dels barris i es poden col·leccionar fins completar el mapa del districte.

La decoració dels aparadors també juga un paper important a les festes, per aquest motiu, els estudiants de  l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià, ubicada al barri de Canyelles, ha ornamentat els aparadors de 15 botigues dels carrers Joaquim Valls i la Via Júlia. Aquesta mateixa acció s’ha dut a terme també per part de l’associació Turó de la Peira, qui ha fet l’ornamentació de 24 establiments. En aquest mateix barri, l’associació EnriquezArte ha elaborat 100 palmeres de 20 cm amb materials reciclats i llums leds que s’han distribuït  als comerços del voltant.

Una de les noves acciones més innovadores per fomentar el consum local i l’associacionisme és la que ha impulsat el districte: una bicicleta de repartiment gratuït associada a les entitats comercials de Nou Barris i els seus clients. Aquesta prova pilot funcionarà fins al 5 de gener, apropant al comerç una logística més sostenible.

 

 

Campament Reial a l’Oasi de Nou Barris

 El 5 de Gener és una de les nits més màgiques de l’any, on els infants i adults esperen l’arribada de ses majestats els reis d’orient. Enguany, arran de la situació sanitària, s’ha substituït la tradicional cavalcada de Nou Barris, la més reeixida i nombrosa que es fan a districtes, per un espai de trobada on es podrà gaudir de tots els personatges, però amb la proximitat i el detallisme que ofereix l’espai.

El Campament Reial tindrà lloc els dies 4 i 5 de gener, de 17 a 21 hores, al pati del districte de Nou Barris. L’entrada serà gratuïta amb reserva prèvia, tot i que ja s’han exhaurit. El recorregut serà un circuit tancat que anirà passant pels diferents emplaçaments, i que tindrà una durada aproximada de 15 minuts.

El patge anunciador serà l’encarregat de donar la benvinguda a l’espai i vetllarà des de les alçades, enmig de la plaça, a dinamitzar les cues, sempre insistint i vetllant per les mesures de seguretat i sanitàries. El mateix patge serà qui presentarà als personatges que es veuran a l’interior del pati.

El camí començarà amb el carter reial, assegut al seu tron donarà la benvinguda i convidarà als més petits a entregar la carta als seus ajudants, els quals les validaran amb un segell màgic i les encasellaran en una de les bústies especials per cada barri del districte. L’entrega de cartes es farà seguint les mesures de seguretat pertinents, evitant el contacte físic entre els infants i el carter reial i els seus ajudants.

Durant el camí es podran conèixer diferents protagonistes de la nit, com els elfs de joguines que les proven i emboliquen regals; les fades de la son que vetllen pels somnis;  les teixidores i cosidores reials, que preparen els vestuaris reials o els sargidors de mitjons, que amaguen els valors de la societat. També es podrà veure al patge xumet, responsable de recollir els xumets dels nens i nenes que ja no els fan servir, qui ensenyarà l’arxiu xumeter presidit pel Gran Xumet, el xumet més gran del món. Enguany, els xumeters recolliran els xumets en la distància amb canyes de pescar i cistelletes.

El camí també oferirà sorpreses com gàbies amb animals exòtics, un llac artificial o la clau màgica, la que obre tot les portes de les cases de la ciutat. A més, aquest any es podrà gaudir de manera diferent d’un dels protagonistes de les cavalcades: els caramels. S’habilitarà una fàbrica de caramels on els infants podran veure com es produeixen, dissenyen i emboliquen.

Els protagonistes de la nit: el Rei Melcior, el Rei Baltasar i la reina Baltasar, instal·lats
a les seves haimes i acompanyats del seu seguici, explicaran la seva història, la seva procedència i el perquè són portadors d’or, encens i mirra.

Abans d’acabar el circuit,  serà el moment de visitar a la Reina del Carbó, que des del seu tron infernal dirigeix la fàbrica del carbó i el distribueix entre  els infants que no s’han portat gaire bé aquest any.

Per últim, aquest any s’estrenaran uns nous personatges: els fanalers, guardians de la llum. Tradicionalment un fanal en una porta d’una casa la nit de reis indicava que allà hi vivia un infant i, per tant, calia deixar un regal.

 

Programa Nou Nadal a Nou Barris





Paraules clau

nadal/ nadal 2020/ Nou Barris/