La crisi de la Covid-19 dibuixa un escenari de pessimisme generalitzat a Barcelona : Servei de Premsa

La crisi de la Covid-19 dibuixa un escenari de pessimisme generalitzat a Barcelona

24/12/2020Temps estimat de lectura: 5 minuts

Segons el Baròmetre municipal, set de cada deu entrevistats afirmen patir per la salut de les persones estimades i el 55,3% afirma que la situació provoca estrès en tots els aspectes de la seva vida

La inseguretat es manté com a principal preocupació dels ciutadans, si bé la crisis del coronavirus i les problemàtiques associades a la seva irrupció com l’atur sumen en conjunt un 24,5% de les respostes

Enguany entre el 80 i el 85% dels entrevistats creuen que la situació econòmica de Barcelona, Catalunya i Espanya és dolenta o molt dolenta

El 66,8% dels entrevistats es mostren en principi disposats a vacunar-se contra la Covid-19 en el moment en què la vacuna estigui disponible i validada per les autoritats sanitàries

La gran majoria dels barcelonins i barcelonines es mostren clarament pessimistes per la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Set de cada deu entrevistats (69,7%) pateixen per la salut de les persones estimades, el 55,3% afirma que la situació provoca estrès en tots els aspectes de la seva vida i prop del 50% que li genera neguit per la seva situació econòmica.

Així ho recull el Baròmetre semestral corresponent al mes de desembre de 2020, que s’ha elaborat a partir de 800 entrevistes telefòniques fetes entre el 25 de novembre i el 3 de desembre. A diferència del juliol, on hi havia un optimisme contingut pel fi del confinament, aquesta enquesta està marcada per la incertesa que ha generat la segona onada de la pandèmia, les restriccions que hi ha hagut a la tardor i la incertesa sobre l’evolució de la malaltia. Per tot això el Baròmetre mostra un estat d’opinió clarament pessimista que es deixa veure en tots els indicadors sobre la ciutat, sobre el país sobre la situació política, les expectatives econòmiques o la gestió.

El Baròmetre és una enquesta de periodicitat semestral prevista en el Pla d’Estudis Sociològics de l’Ajuntament de Barcelona, i inclou aspectes polítics, de gestió municipal i de la situació econòmica familiar i col·lectiva. També incorpora una bateria de preguntes d’actualitat referides, en aquest cas, a la crisi de la Covid-19.

Gairebé set de cada deu entrevistats (66,8%) es mostren en principi disposats a vacunar-se contra la Covid-19 en el moment en què la vacuna estigui disponible i validada per les autoritats sanitàries. D’aquest, el 37,5% n’està convençut (segur que si) i el 29,3 % diu que probablement sí que es posaria la vacuna. Les dones són més reticents a la vacuna i per edats, els més joves (18-24 anys) i els més grans (+de 64) són els que s’hi mostren més disposats.

El 44,4% dels i les entrevistades explica que la seva salut s’ha ressentit, d’alguna o altra manera, per aquesta situació de pandèmia. Hi ha una gran diferència segons el sexe: mentre que un 53,3% de les dones afirma que la seva salut s’ha vist afectada, en els homes el percentatge baixa al 34,0%. Sobre els aspectes que els generen neguit, el 69,7% dels entrevistats afirma patir per la salut de les persones estimades, el 55,3% diu que la situació provoca estrès en tots els aspectes de la seva vida i prop del 50% pateix per la seva situació econòmica.

El Baròmetre confirma que hi ha negacionistes. Una part important dels entrevistats està d’acord amb idees àmpliament desmentides per la comunitat científica. Així, quatre de cada deu creuen que el virus és una creació d’un laboratori i el 16,5% que és una conspiració de les elits mundials per retallar les llibertats individuals. La població més jove i probablement més afectada per la situació econòmica es mostra més reticent a noves restriccions.

 

Imatge de la ciutat i principals preocupacions

Enguany, degut a l’excepcionalitat de la situació, el 65,9% dels entrevistats creu que la ciutat ha empitjorat i un 20,6% opina que ha millorat. El mateix passa en l’opinió sobre Catalunya i Espanya, que també evoluciona negativament. Hi ha confiança, però, en la recuperació de la ciutat i del país. El 61,0% creu que Barcelona millorarà en el proper any.

Pel que fa a la principal preocupació dels ciutadans, la inseguretat es manté com el principal problema amb un 12,4% de les respostes, molt lluny del 29,1% d’ara fa un any. Aquesta disminució topa amb l’emergència de la crisi sanitària i econòmica que, en conjunt, suma un 24,5% de les respostes si s’agrupen totes les problemàtiques directament o indirecta relacionades amb la pandèmia. Així, tenim un 9,0% de respostes associades a l’atur, un 7,2% als problemes econòmics i un 8,3% que esmenta directament el coronavirus.

Malgrat la irrupció d’aquesta crisi -que depassa clarament l’àmbit urbà-, una problemàtica de ciutat com és la circulació se situa en segon lloc i confirma el repunt iniciat el juliol passat i experimenta un augment de les respostes, tot passant del 5,6% al 9,4%.

 

Gestió i valoració dels líders municipals

La pandèmia passa factura a totes tres institucions, que empitjoren les seves valoracions. La gestió de l’Ajuntament continua sent la millor valorada de les diferents administracions, si bé en aquest baròmetre els crítics són majoria i el 46,1% dels entrevistats valora com a dolenta o molt dolenta la gestió municipal, enfront un 39,2% que la troba bona o molt bona i un 14% que la troba normal. En el cas de la Generalitat els crítics arriben al 53,1% i al 59,8% en el cas del Govern espanyol.

En aquest context, baixen les valoracions de tots els líders polítics municipals. Ernest Maragall és l’únic líder polític que aprova amb un 5.2. El segueixen Jaume Collboni, amb un 4,7; Elsa Artadi, amb un 4,4, i l’alcaldessa Ada Colau que rep una puntuació de 4,3. A Mari Luz Guilarte li atorguen un 3,5; Josep Bou obté un 3,0 i Manuel Valls és el polític municipal pitjor valorat amb un 2,7 de nota mitjana.

Pel que fa a les intencions de vot, Barcelona en Comú guanyaria les eleccions si en aquests moments se celebressin eleccions a l’Ajuntament de Barcelona. El 12,2% dels entrevistats diuen que votarien Barcelona en Comú i el 12,0% afirmen que ho faria per ERC. El PSC seria el tercer partit, amb una intenció directa de vot molt estable del 8,3%. Destaca l’augment dels que no saben què votarien (el 29,6%) o els que no volen contestar (15,2%). Un 8,3% té clar ara mateix que no aniria a votar.

 

Estat de l’economia

Els indicadors econòmics estan clarament marcats per l’impacte de la pandèmia i registren resultats molt adversos. Les dades apunten un pessimisme generalitzat cap a l’economia de la ciutat, del país i de la família de magnitud només comparable al dels anys 2010, 2011 i 2012. Enguany entre el 80 i el 85% dels entrevistats creuen que la situació econòmica de Barcelona, Catalunya i Espanya és dolenta o molt dolenta. Hi ha però cert optimisme de futur i la recuperació es veu més propera: Una majoria del 54,4% creu que l’economia de la ciutat millorarà el proper any.

 

Documents relacionats

Baròmetre Semestral de Barcelona. Resum de resultats

Baròmetre Semestral de Barcelona. Evolució 2015-2020

 

Paraules clau

baròmetre/