L’Eixample ofereix un cop al mes visites guiades al Taller Masriera : Servei de Premsa

L’Eixample ofereix un cop al mes visites guiades al Taller Masriera

02/01/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona oferirà visites guiades de caràcter històric i arquitectònic en aquest edifici singular del carrer Bailèn en forma de temple, ara de propietat municipal

El dissabte 9 de gener serà el primer dia de portes obertes en aquesta finca catalogada obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, construïda l’any 1882

El districte de l’Eixample oferirà un dissabte al mes visites guiades històriques i arquitectòniques al Taller Masriera, una de les joies fins ara amagades de Barcelona. Amb aquestes visites l’Ajuntament de Barcelona vol donar a la ciutadania l’oportunitat de conèixer aquest edifici emblemàtic ubicat al carrer Bailèn 70 que el consistori ha adquirit amb l’objectiu de destinar-lo a equipaments comunitaris del barri, una autèntica fita per l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample.

El Taller Masriera, obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, va ser construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors, i és considerat una construcció d’estil neoclassicista. La finca està inclosa en el Catàleg de Protecció del Patrimoni de la ciutat com a bé cultural d’interès local. La principal característica del Taller Masriera és la seva singularitat, tant pel que fa a l’estil com al seu entorn, i el jardí que té davant. Consta de planta baixa, dues plantes de pis i planta soterrani, amb una superfície de sòl de 1.356 m²  i una superfície construïda de 1.861 m².

Després de l’èxit que va suposar la jornada de festival 48h OpenHouseBCN, celebrada el passat 24 d’octubre de 2020, amb gairebé 300 visites en un sol dia i cues d’espera properes a les 4 hores, el districte ha treballat per tal de poder obrir a  la ciutadania aquest edifici de manera regular, organitzada i amb grups reduïts, i fer-ho amb guies especialitzats en arquitectura i història.

Les visites començaran el proper 9 de gener i es faran el primer o segon dissabte de cada mes, segons el calendari. Aniran a càrrec de personal especialitzat en la gestió d’esdeveniments culturals i amb coneixements històrics i arquitectònics. Es programaran tres visites, d’entre 30 i 45 minuts d’explicació, a les 10: 30h, 11: 30h i 12:30h i amb grups d’un màxim de 15 persones. L’organització, a càrrec dels arquitectes Sergio Alonso i Ariadna Gutiérrez, ja ha previst que aquest aforament es podrà revisar en tot moment en funció de la situació sanitària i els protocols establerts i segons la demanda de visites. En tot cas s’atendrà a la seguretat dels visitants i es garantirà poder visitar els espais més reduïts de l’edifici d’una manera segura.

El recorregut pel recinte que es farà està basat en l’experiència de les visites realitzades al festival 48h OpenHouseBCN:

– Les explicacions començaran al pati previ, a les escales principals d’accés al Carrer Bailén o sota el pòrtic Neoclàssic.

– La visita continua pel vestíbul per donar accés a pati de butaques de teatre. Aquest és l’espai més adequat per fer explicacions a grups grans a l’interior de l’edifici, ja que es tracta d’una superfície àmplia, silenciós i amb bona acústica.

– A continuació es visitarà la sala de billar i treball i es passarà a la capella de planta baixa.

– Des d’aquí es prendrien les escales per accedir a la planta primera on es visitarien les habitacions i la capella.

– L’últim tram de la visita passa pel pati del darrere de planta primera, l’amfiteatre i

les escales que baixen a vestíbul per donar finalitzada l’experiència.

Les reserves s’hauran de fer a través de la plataforma Eventbrite, fet que garantirà el control d’aforaments i la gestió de les llistes d’assistents. Amb aquest sistema serà senzill informar el públic assistent dels requeriments necessaris per accedir a la visita i també l’acceptació per part seva de les condicions de la visita i de la Llei de Protecció de Dades.

https://visitestallermasriera.eventbrite.es

 

El districte ha previst que les visites es facin al llarg de tot l’any 2021, coincidint amb la celebració del procés participatiu amb les entitats i associacions veïnals i que ha de servir per definir els seus usos. Aquest procés serà el pas previ i necessari a la redacció del projecte executiu de rehabilitació integral de l’edifici que es farà durant el 2022.

 

Història del Taller Masriera

El Taller Masriera, obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, va ser construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors, i és considerat una construcció d’estil neoclassicista. A primer cop d’ull destaca una gran façana emblemàtica, definit en el seu temps com un “temple de l’art”, motiu pel qual l’arquitecte va recórrer a la recreació d’un temple clàssic hexàstil i pròstil, amb columnes i pilastres de fust acanalat rematades amb capitells corintis a la perístasis. La principal característica del taller Masriera és la seva singularitat, tant pel que fa a l’estil com al seu entorn, ja que en un principi l’objectiu era construir un edifici aïllat, amb un petit jardí al davant que encara existeix avui en dia; els dos cossos laterals van ser afegits posteriorment.

Als anys vint, una profunda reforma va transformar l’espai en un petit teatre, anomenat “Studium” on hi actuava la companyia “Els Belluguets”. Tota aquesta activitat va quedar suspesa per la Guerra Civil i va ser represa l’any 1939 amb una intensitat més modesta. La sala “Studium” es convertí en la seu de la societat teatral Club Helena, que va mantenir-hi programació de teatre i cinema. Als anys cinquanta l’edifici va ser venut a l’entitat catòlica Centro Social de Actividades Culturales y Religiosas, i s’hi va instal·lar una comunitat de religioses de la Companyia del Sagrat Cor fins a l’any 2009, quan van cedir la finca a la Fundació Privada Pere Relats.





Paraules clau

Eixample/ Taller Masriera/