Barcelona s’incorpora a la “Xarxa de Ciutats Machadianes” i posarà en valor la figura de Machado i la vinculació amb la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona s’incorpora a la “Xarxa de Ciutats Machadianes” i posarà en valor la figura de Machado i la vinculació amb la ciutat

21/01/2021

La ciutat ja treballa per editar aquest 2021 un llibre amb els articles publicats pel poeta mentre vivia a Barcelona, i proposa crear una ruta literària al voltant de la vida i obra d’Antonio Machado a la capital catalana i programar-ne actes i iniciatives culturals

El regidor de Turisme i Indústries creatives, Xavier Marcé, ha representat l’Ajuntament de Barcelona a l’assemblea ordinària de la “Xarxa de Ciutats Machadianes”, formada per 8 de les ciutats on Antonio Machado hi va viure i va desenvolupar la seva obra: Sevilla, Sòria, Baeza, Segòvia, Rocafort, Cotlliure, Madrid i Barcelona

Barcelona ja forma part de la “Xarxa de Ciutats Machadianes”, per posar en valor la figura d’Antonio Machado, donar a conèixer la vinculació amb la ciutat i contribuir al coneixement de la seva obra. Avui se n’ha celebrat la primera assemblea ordinària amb l’assistència del regidor de Turisme i Indústries creatives, Xavier Marcé, que oficialitza l’adhesió de Barcelona a la xarxa.

El regidor Xavier Marcé ha destacat que formar part d’aquesta xarxa de municipis compromesos amb la posada en valor de la figura del poeta Antoni Machado “ens permet no només sumar i col·laborar amb altres ciutats machadianes, sinó també innovar i proposar noves iniciatives per donar a conèixer la rellevància del poeta i la seva obra i vinculació amb Barcelona, com a patrimoni cultural universal i part de la història de Barcelona”. En aquest sentit, Marcé ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona treballa per editar aquest 2021 un llibre que reculli els articles que el poeta va escriure al diari La Vanguardia durant la seva estada a Barcelona, i ha explicat que es posarà en marxa una ruta literària pròpia i altres iniciatives culturals  al voltant de Machado, atenent sempre les circumstàncies de la situació general. “L’interès per Barcelona al món s’ha d’explicar també per iniciatives com aquesta, que expliquen el caràcter de la ciutat i tota la seva riquesa”, ha reblat Marcé.

 

Posar en valor la figura i obra de Machado a Barcelona

La “Xarxa de Ciutats Machadianes” (Red de Ciudades Machadianas) és una associació de municipis creada el 22 de febrer de 2009 amb l’objectiu principal de difondre la figura, l’obra i la vida d’Antonio Machado, així com d’establir polítiques d’intercanvi d’experiències entre els municipis associats i desenvolupar una política de producció i promoció turística al voltant de la figura de l’escriptor i el seu univers cultural. És una entitat sense ànim de lucre, formada actualment per les ciutats de Sevilla, Sòria, Segòvia, Baeza, Cotlliure, Rocafort i Madrid, a més de Barcelona –recentment incorporada-, i que tenen en comú haver estat lloc de residència i part de la vida d’Antonio Machado.

Barcelona va ser la darrera residència de Machado abans de l’exili. A la primavera de 1938 l’escriptor va deixar Rocafort, a València, i es va traslladar a la capital catalana. A Barcelona hi va passar el primer mes a l’hotel Majestic, convertit en centre de refugiats il·lustres. Més tard es va allotjar a la torre Castanyer, a Sant Gervasi, on hi va passar vuit mesos, durant els quals va col·laborar amb La Vanguardia, amb un total de 29 articles (la majoria de la sèrie Desde el mirador de la guerra). La mitjanit del 22 de gener de 1939 Machado va emprendre el camí de l’exili.

L’Ajuntament de Barcelona, per acord de la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció, en sessió de 20 de març de 2019, va aprovar una declaració institucional on expressava el seu públic reconeixement institucional a la seva figura d’Antonio Machado com a escriptor, creador, persona compromesa amb els valors de la llibertat i la democràcia i patrimoni de la cultura universal. En aquesta mateixa declaració l’Ajuntament de Barcelona sol·licitava formalment la seva incorporació a la Red de Ciudades Machadianas, decisió que es va formalitzar per aprovació del Consell Plenari el 29 d’abril de 2020, la qual cosa suposa el compromís a acomplir-ne els objectius i missió de la xarxa, amb el convenciment  que el fet de formar-ne part serà una oportunitat per impulsar la projecció internacional de Machado i reforçar tant la seva dimensió de referent cultural a Europa i la mediterrània com les activitats, accions i projectes que es puguin desenvolupar al voltant de la seva figura, la seva vida i obra, tant a Espanya com a França i la resta de països del món.Compartiu aquest contingut