[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona inicia els tràmits per personar-se en el judici a Itàlia contra Salvini pel bloqueig de l’Open Arms : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona inicia els tràmits per personar-se en el judici a Itàlia contra Salvini pel bloqueig de l’Open Arms

27/01/2021

La incorporació de l’Ajuntament a la causa persegueix denunciar l’obstrucció de Salvini a la tasca humanitària de salvament marítim, així com reclamar danys econòmics i morals, ja que en aquell moment el Consistori i l’organització de rescat tenien un conveni per finançar l’expedició humanitària

La causa contra l’ex-ministre de l’Interior italià s’obre després que Open Arms impugnés el decret de “ports tancats”, que, a l’estiu del 2019, durant 20 dies va mantenir el vaixell de rescat aturat a alta mar amb 130 persones rescatades al Mediterrani sense poder desembarcar

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per comparèixer com a part civil en el procediment penal que se segueix a Palerm contra l’ex-ministre de l’Interior italià Matteo Salvini per la seva política de “ports tancats”. L’estiu de 2019, el vaixell d’Open Arms, amb més de 130 persones a bord rescatades a alta mar, va estar aturat 20 dies sense poder desembarcar a causa del decret del polític italià que impedia el desembarcament de vaixells de rescat al país, fins que el fiscal d’Agrigento (Sicília) ho va permetre. Arran d’això, Open Arms va impugnar el decret de Salvini i la Fiscalia italiana va obrir un procediment penal en la qual l’organització humanitària és també part denunciant. El tribunal italià està investigant Salvini per, entre d’altres, un presumpte delicte de segrest per negar el desembarcament a un port italià a l’Open Arms i mantenir retingudes a les persones que estaven al vaixell. El procediment judicial es troba ara en fase d’audiència preliminar i la propera sessió està prevista pel pròxim 20 de març a la capital siciliana.

 

 

 

 

 

Aquesta acció judicial de Barcelona, declarada ciutat refugi i port de referència de l’Open Arms, s’emmarca en la defensa del dret a la vida al Mediterrani que al llarg dels darrers cinc anys s’ha concretat en diferents programes conjunts amb ONG. El 2019, l’Ajuntament i Open Arms tenien un conveni pel qual el consistori aportava gairebé mig milió d’euros a l’ONG, una quantitat que significava el 35% del total del projecte de salvament. Per aquest motiu, l’Ajuntament podrà reclamar a Salvini els danys patrimonials causats pel bloqueig del vaixell, amb el conseqüent augment de costos i l’alentiment de la missió i activitat objecte de finançament municipal; així com els eventuals danys als valors i a la imatge de Barcelona per les diferents acusacions falses dirigides per Salvini contra la ciutat durant el bloqueig de l’Open Arms.

A més del suport econòmic (també al 2018 s’havien destinat fons municipals a finançar les activitats d’Open Arms), el vincle entre la ciutat i l’organització s’ha concretat en diverses declaracions institucionals de suport aprovades pel Plenari municipal, així com en el lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic atorgada a l’entitat per la seva labor humanitària.

 

Material relacionat

 

Declaracions d’Ada Colau:

Vídeo CAT, MP4

Vídeo CAST, MP4

Àudio CAT, WAV

Àudio CAST, WAV

 

Declaracions d’Òscar Camps:

Vídeo CAT, MP4

Vídeo CAST, MP4

Àudio CAT, WAV

Àudio CAST, WAVCompartiu aquest contingut