Black Quantum Futurism guanya el premi internacional de residència artística Collide : Servei de Premsa

Black Quantum Futurism guanya el premi internacional de residència artística Collide

16/02/2021

El col·lectiu realitzarà una residència artística entre el CERN a Ginebra, i Barcelona

En aquesta segona edició del concurs s’hi han presentat 564 propostes de projectes de 79 països diferents

Black Quantum Futurism, un col·lectiu format per dues artistes amb seu a Filadèlfia (EUA), és el guanyador del premi internacional de residència artística Collide, convocat l’octubre de l’any passat, i en al qual s’hi ha presentat 564 propostes de projectes de 79 països diferents, amb una diversitat i una qualitat molt notables. Des del 2019, el programa d’arts del Laboratori Arts at CERN, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona treballen conjuntament per fomentar el diàleg entre l’art i la ciència al més alt nivell. En aquest marc de col·laboració únic, que té una durada prevista de tres anys (2019-2021), es convoca el premi internacional Collide. La propera edició es llançarà a la tardor del 2021.

Collide és un concurs anual que convida artistes de tot el món a presentar una proposta de residència dirigida a la investigació, i basada en la interacció amb la comunitat científica del CERN. L’objectiu de la residència és convidar artistes al Laboratori per pensar, debatre, informar-se i inspirar-se, i comprendre els reptes de la investigació fonamental i les grans qüestions que informen la física actualment. Mitjançant aquest procés, els artistes desenvolupen compromisos innovadors d’alta qualitat amb la investigació i la comunitat del CERN. Les interaccions directes amb els científics són fonamentals per a aquest procés.

El jurat d’aquesta segona edició del premi l’han format Mónica Bello, comissària i cap d’Arts at CERN, Stefanie Hessler – directora del Kunsthalle Trondheim, Lluis Nacenta, director d’Hangar, Rosa Pera – comissària independent, i Helga Timko – física acceleradora del CERN.

El col·lectiu guardonat en aquesta edició, Black Quantum Futurism, és una col·laboració multidisciplinària entre dues artistes: Camae Ayewa i Rasheedah Phillips. El duet explora les interseccions del futurisme, els mitjans creatius, l’estètica del bricolatge i l’activisme en comunitats marginades a través d’una lent temporal alternativa. El seu treball se centra en cicles d’experiència personals, culturals, familiars i comunitaris,i els seus mètodes d’expressió van des de l’escriptura, la música, el cinema, l’art visual i projectes de recerca creativa. Amb el premi, les  guanyadores  realitzaran primer una residència de dos mesos al CERN, el laboratori europeu de física de partícules ubicat a Ginebra, i a continuació completaran aquesta residència artística durant un mes a Barcelona, a Hangar Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals, i estaran en connexió amb els laboratoris científics de la ciutat mentre duri l’estada.

Està previst que la residència es desenvolupi l’estiu del 2021*, temps durant el qual estaran en diàleg amb els científics i col·laboradors del CERN i de Barcelona. Això permetrà a ​​Ayewa i Phillips ampliar la seva investigació i produir una nova obra d’art basada en la seva proposta titulada “CPT Symmetry and Violations”. En física, la simetria CPT significa simetria de càrrega, paritat i inversió de temps. A Barcelona podran expandir les seves investigacions a través del diàleg amb Hangar, centres de recerca i universitats, i podran relacionar-se amb una àmplia gamma de comunitats culturals i científiques de la ciutat.

“El projecte busca entendre les maneres en què la física quàntica pot influir en la forma com pensa la gent, com experimenta i mesura el temps en la realitat quotidiana, explorant les possibilitats que ofereix la física quàntica més enllà de les limitacions de les nocions tradicionals i lineals del temps”, expliquen les artistes . “A través del projecte, connectarem amb científics del CERN per conèixer millor les seves investigacions sobre el temps en física, concretament mitjançant l’estudi d’experiments que es realitzen sobre simetria CPT, les investigacions dels científics del CERN sobre teories quàntiques de la gravetat i altres fenòmens de la física quàntica en relació amb les investigacions sobre el temps.”

 


Kenzi Foto (2017)
Jean Christophe Lett (2020)
Mencions honorífiques

En aquesta edició del premi Collide, el jurat ha fet també tres mencions honorífiques: Rosa Barba (Itàlia, amb seu a Berlín), Tania Candiani (Mèxic, a Ciutat de Mèxic) i Dennis Dizon (Filipines, amb seu a Barcelona). Se’ls convidarà a participar en el programa ‘Guest Artist’ d’Arts at CERN, amb una breu estada al Laboratori per fer recerca sobre idees que puguin donar suport a les seves propostes.

 

*NOTA: Si es produeixen circumstàncies excepcionals relacionades amb COVID-19 que afectin els desplaçaments i la mobilitat durant el període de residència, s’optarà per un model de residència especial que permetrà l’artista i els científics implicats, així com els comissaris del CERN, estar en contacte remot durant un període de fins a sis mesos o fins que el projecte estigui completat.

 

Enllaços relacionats

Declaracions de Júlia Miralles (àudio, WAV)

Declaracions de Júlia Miralles (vídeo, MP4)Compartiu aquest contingut