Barcelona adapta i manté la participació ciutadana aquest 2020 tot i les restriccions imposades per la pandèmia : Servei de Premsa

Barcelona adapta i manté la participació ciutadana aquest 2020 tot i les restriccions imposades per la pandèmia

17/02/2021

L’eina digital Decidim.Barcelona, clau per a la conversió de les sessions de participació a l’àmbit telemàtic, multiplica per quatre les noves persones registrades i confirmades a la plataforma respecte els anys anteriors

Més de la meitat dels consells de barri i audiències públiques celebrats durant l’any s’han pogut celebrar de forma exclusivament telemàtica o semipresencials, amb un total de 515 sessions dels diferents òrgans, només un 6% menys que l’any anterior

L’Ajuntament ha creat una guia de participació ciutadana en temps de pandèmia a disposició de les entitats socials de la ciutat per promoure modalitats segures i de qualitat en un context de distanciament social i reducció de la presencialitat

La irrupció de la covid-19 va alterar la normalitat del funcionament de l’Ajuntament de Barcelona en tots els àmbits, inclosa i especialment la participació ciutadana, un àmbit de l’activitat municipal que fins fa pocs anys estava exclusivament implantat en l’àmbit de la presencialitat. Gràcies a l’eina web Decidim.Barcelona, creada el 2016, la ciutadania ha mantingut els canals de participació ciutadana en moltes ocasions de forma exclusivament telemàtica, cosa que ha fet consolidar tant l’eina com una nova manera de participar als òrgans veïnals que ha permès assajar modalitats mixtes per al futur.

En aquest sentit, cal assenyalar el gran salt en nombre de persones usuàries registrades a Decidim.Barcelona. Durant aquest 2020, el nombre de nous registres a la plataforma ha estat d’11.000 noves persones participants registrades, quatre vegades més que les 2.600 que es van registrar el 2019, i arribant a un total de 44.380 persones usuàries del Decidim. Tota la participació ciutadana a la ciutat des de l’esclat de la pandèmia ha pivotat sobre la plataforma Decidim.Barcelona, com a espai de debat, repositori d’informació i documentació, i d’accés a les diferents sessions telemàtiques que s’han anat convocant. Actualment, figuren a Decidim.Barcelona els 72 consells de barri, les 10 audiències públiques de districte, 6 consells sectorials de ciutat i 4 de districte, 4 espais específics creats per la covid-19, i 2 comissions de garanties.

 

Consells de barri i audiències públiques

Entre els diferents òrgans de participació reglats, aquest 2020 s’han participat 515 sessions, que es reparteixen en 114 consells de barri, 38 audiències públiques, 127 consells sectorials, 22 comissions del Consell de Ciutat i 214 consells sectorials de ciutat. En conjunt, tot i l’aturada arran del confinament domiciliari al mes de març, això significa un 6% menys de sessions que les celebrades l’any anterior.

Pel que fa als consells de barri, l’esclat de la pandèmia va coincidir en un moment d’efervescència, en ple procés de debat dels processos del PAM i dels pressupostos participatius. Així doncs, abans de l’estat d’alarma es van arribar a celebrar 43 sessions de consells de barri, que es van aturar amb el confinament de la població. A partir del mes d’abril es van reprendre les comissions de seguiment dels consells i més endavant van tornar a convocar-se sessions de consells de barri.

Tot i les dificultats, en tot el 2020 el nombre de consells de barri només ha disminuït un 20% respecte el 2019, que segons el moment de l’any s’han celebrat de forma exclusivament telemàtica (56% del total en el conjunt del 2020), amb experiències mixtes (2,5%), així com de forma presencial (41,5%), ja sigui abans de la pandèmia com a l’aire lliure en el moment de menor incidència de la malaltia al mes d’octubre.

Pel que fa a audiències publiques, se n’han realitzat 38 durant el 2020. D’aquestes, només 7 han sigut amb el format totalment presencial habitual fins al mes de març. La resta, han introduït novetats per adaptar-se al nou context, establint tres nous formats: 9 han sigut semipresencials, 19 han sigut totalment telemàtiques amb la ciutadania connectada a través de plataformes de videoconferència i 3 han sigut en emissió per streaming.

 

Guia de participació segura

Amb l’experiència recollida de mesos de participació a distància, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat una guia de participació en temps de pandèmia amb la clara voluntat que el dret a la participació no es vegi perjudicat per les restriccions i les mesures de distanciament social. A la guia s’hi comparteixen els principals aprenentatges desenvolupats en l’àmbit de la participació digital a la ciutat de Barcelona.

La guia comprèn també una sèrie de recomanacions sobre com fer participació segura en l’actual context de pandèmia que inclou mesures de prevenció sanitàries a implementar a les sessions presencials, i mesures per fer el més inclusiva possible la participació digital.

La guia es pot consultar en aquest enllaç: https://media-edg.barcelona.cat/wp-content/uploads/2021/02/17112320/210217-GuiaParticipacioSegura.pdf

 

 

Espais de participació arran de la covid

D’entre els espais específics creats per la pandèmia, destaca “Barcelona des de casa”, obert el 20 de març, només una setmana després que es decretés el confinament domiciliari de la població, perquè la ciutadania hi aboqués les seves iniciatives veïnals, culturals, comunitàries i solidàries. En total, es van recollir prop de 700 iniciatives.

Una altra iniciativa de participació específica per la situació de pandèmia van ser els espais “El regidor respon” / “La regidora respon”, les primeres trobades telemàtiques entre els regidors i regidores de Districte i la ciutadania des que amb l’estat d’alarma se suspenguessin totes les sessions previstes de consells de barri i audiències i plenaris de districte. En aquestes sessions, celebrades entre finals d’abril i principis de juny, cada regidor i regidora de districte, a més d’una sessió específica amb el tinent d’alcaldia de Cultura, va poder respondre les qüestions plantejades per veïns i veïnes al Decidim. En el conjunt de deu sessions realitzades, es van recollir 1.207 comentaris i es va arribar a 5.135 visualitzacions a través de Youtube.

 

Més informació: https://ajuntament.barcelona.cat/participaciociutadana/ca/noticia/com-sadapta-la-participacio-a-la-nova-realitat-generada-per-la-covid-19_1040015Compartiu aquest contingut