Sant Andreu aposta per l’aprofitament alimentari convertint les taronges dels seus carrers en melmelada : Servei de Premsa

Sant Andreu aposta per l’aprofitament alimentari convertint les taronges dels seus carrers en melmelada

20/02/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

S’han recollit més de 800 kg de taronges amargues dels carrers del casc antic de Sant Andreu de Palomar, les quals serviran per elaborar 3.000 pots de melmelada

L’alumnat d’una escola del barri serà l’encarregat de decidir, a través d’un procés participatiu a l’aula, a quina entitat social destinen una part de la melmelada

El producte final estarà analitzat pel laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, per tant, es recorda que el consum de fruits urbans no està indicat sense valorar la seva seguretat alimentària

L’acció s’emmarca dins el programa Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 i està impulsada pel districte de Sant Andreu i la Fundació Espigoladors

El districte de Sant Andreu ha engegat avui una prova pilot per fomentar l’aprofitament alimentari i el dret a una alimentació saludable. Voluntariat de diverses entitats del barri, sota la coordinació de la Fundació Espigoladors, han espigolat aquest matí els arbres fruiters dels carrers del casc antic del barri de Sant Andreu de Palomar per elaborar melmelada de taronja amarga.

Durant tot el matí 25 voluntaris i voluntàries de la Xarxa d’Economia Solidària, les cooperatives de consum El Borró i El Borronet, la SCE La Lira, l’Ateneu L’Harmonia i l’AVV Sant Andreu de Palomar han espigolat més de 120 tarongers amargs dels carrers Coroleu, Abat Odó, Castellbell i Bascònia. En total s’han recollit prop de 800 kg de taronges amargues, les quals acabaran transformant-se en més de 3.000 pots de melmelada que es destinaran en bona part a entitats socials.

 


 

La recollida s’ha iniciat amb una breu formació a peu de carrer, a càrrec de la Fundació Espigoladors, sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari i sobre les tècniques de collita per a aquest producte. Parc i Jardins ha facilitat tot el material necessari perquè tots els voluntaris i voluntàries poguessin dur a terme l’activitat amb la màxima seguretat.

L’espigolament és una pràctica que consisteix en la recollida, mitjançant acord amb el productor o productora, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, descens de vendes o qüestions estètiques. Amb aquesta tècnica es contribueix a reduir el problema de les pèrdues i el malbaratament alimentari, a la vegada que es visibilitza la tasca del sector primari i se sensibilitza sobre el valor dels aliments.

Les taronges amargues recollides s’han traslladat a l’obrador de la Fundació Espigoladors qui, sota la marca de conserves vegetals im-perfect®, elaborarà una melmelada 100% natural. Aquest obrador, situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, és un laboratori d’innovació a favor de l’aprofitament alimentari que ofereix oportunitats laborals i formatives a persones en situació de risc d’exclusió social.

La destinació final de bona part dels pots de melmelada de taronja amarga serà a elecció dels alumnes d’una de les escoles del barri. D’aquesta manera el districte vol promoure entre els infants la lluita contra el malbaratament alimentari i la seva implicació amb les activitats i propostes del barri. A través d’una sessió informativa i un procés participatiu a l’aula dinamitzat per la Fundació Espigoladors, hauran de decidir a quina entitat social o solidària destinen els pots.

Respecte al consum del producte final, s’han realitzat proves prèvies per part del laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que serà qui autoritzi el seu consum. És important recordar que les taronges dels arbres fruitals de la ciutat no són aptes com a taronges de taula i el seu consum no és indicat sense passar per un control de qualitat i seguretat alimentària.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte que compta amb més tarongers amargs és Sant Andreu, on es poden trobar més de 1.100 exemplars d’aquest arbre fruital, és a dir, un 35% del total de la ciutat.

 

Un projecte transversal dins la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

L’acció realitzada pel districte de Sant Andreu s’emmarca dins la celebració de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible; qui rebrà una part dels pots de melmelada que destinarà als projectes i activitats relacionats amb el programa.

El projecte també ha comptat amb la col·laboració de Parc i Jardins i del comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona.

Tot el procés de recuperació i transformació de la taronja amarga s’ha desenvolupat conjuntament amb la Fundació Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari i per garantir el dret a una alimentació saludable, a la vegada que empodera i crea oportunitats laborals per col·lectius en risc d’exclusió social.

Per mantenir-vos informats de tot el procés d’espigolament, seguiu els hastags #LaMargaSantAndreu i #SantAndreuEspigola

Paraules clau

Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021/ Sant Andreu/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina