El Dia de la Diversitat celebra el seu 10è aniversari fomentant els drets humans entre els més joves : Servei de Premsa

El Dia de la Diversitat celebra el seu 10è aniversari fomentant els drets humans entre els més joves

21/02/2021

El programa pretén dotar als i les joves d’elements pel desenvolupament d’una ciutadania activa, basada en el respecte per l’altre, la solidaritat, la corresponsabilitat, el pensament crític i el compromís responsable

L’Ajuntament ha preparat un documental per celebrar el 10è aniversari de les jornades, posant en valor la seva trajectòriacom a eina de reflexió i conscienciació al voltant de la temàtica dels drets humans

L’Ajuntament de Barcelona celebra el Dia de la Diversitat, del 22 al 25 de febrer, a través d’un programa educatiu de foment, sensibilització i educació en matèria de drets humans adreçat a joves estudiants d’entre 12 i 18 anys dels centres educatius de Barcelona.

A través de jocs, dinàmiques, tallers i diferents activitats es donaran a conèixer els drets humans i es connectarà l’alumnat amb les entitats de referència que hi treballen. L’objectiu és potenciar espais de reflexió i debat entre el professorat, l’alumnat i les entitats de Barcelona implicades en la promoció i defensa dels drets i la no discriminació.

Les activitats programades per l’alumnat de secundària i d’educació especial pretenen dotar al jovent d’elements pel desenvolupament d’una ciutadania activa, basada en el respecte per l’altre, la solidaritat, la corresponsabilitat, el pensament crític i el compromís responsable.

El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha manifestat el ferm compromís de Barcelona en la defensa del drets humans i la seva implicació “com una de les primeres ciutats en organitzar actes a nivell mundial pel Dia de la Diversitat”. “Entenem que la millor manera d’informar dels seus drets a la ciutadania és des de l’educació, tant formal com no formal, i així poder empoderar als i a les ciutadanes per la defensa i reivindicació dels drets humans. Aquestes jornades on participen 5 centres educatius, 11 entitats i més de 300 joves n’és la mostra d’aquesta importància” ha afegit.

Per  celebrar el 10è aniversari del Dia de la Diversitat, l’Ajuntament ha preparat el documental “10 anys del Dia de la Diversitat” per posar en valor la trajectòria d’aquesta jornada com a eina de reflexió i conscienciació al voltant de la temàtica dels drets humans, i per mostrar el potencial de les entitats i de la ciutadania activa com a motors de transformació social. Al documental es fa un repàs d’aquests 10 anys i es dóna veu a diferents agents implicats en el mateix, tot reflexionant sobre l’evolució de la situació dels drets humans a la ciutat en aquest temps. El documental es visionarà a les aules a l’inici de les Jornades del Dia de la Diversitat.

El programa del Dia de la Diversitat es divideix en tres moments destacats, cadascun d’ells amb una activitat adreça a l’alumnat i que, enguany, es realitzarà de manera virtual a causa de la situació sanitària.

 

Activitat 1. Quins són els drets fonamentals?

Aquesta sessió de treball a l’aula s’ha dut a terme als centres escolars prèviament a les jornades del Dia de la Diversitat. A través de diferents dinàmiques i accions grupals, l’alumnat descobreix i debat sobre quins són els drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. A més, en aquesta activitat l’alumnat escull el projecte en què treballarà al llarg del curs, basat en els drets treballats i la forma artística que volen utilitzar per a transmetre-ho a través de la Guia Jove del Dia de la Diversitat.

 

Activitat 2. Jornades del Dia de la Diversitat

Del 22 al 25 de febrer, a través de la plataforma Zoom, es durà a terme l’acte central del projecte on l’alumnat i el professorat, de la mà de les entitats i associacions de la ciutat que treballen en l’àmbit dels drets humans, podran  vivenciar quina és la feina que desenvolupem aquestes per tirar endavant el seu compromís amb la defensa dels drets. Cada grup escolar es connectarà amb una d’aquestes entitats participants qui els proposarà un conjunt d’accions i tallers per treballar durant tota la jornada.

 

Activitat 3. Creem la Guia Jove del Dia de la Diversitat

Activitat posterior a la jornada del Dia de la Diversitat on es reprèn la feina feta durant la primera sessió i es relaciona directament amb el que els i les joves van viure durant el Dia de la Diversitat amb l’objectiu de concloure la proposta artística escollida. Aquesta acció pretén generar un discurs sobre un o diversos drets humans i compartir amb la comunitat educativa el resultat de la creació, així com explicar el procés que s’ha seguit perquè altres escoles puguin portar-ho a terme de manera autònoma. Amb tot el material es configura la Guia Jove del Dia de la Diversitat, una guia interactiva i visual que s’actualitza en cada edició amb la finalitat de promoure, sensibilitzar i difondre els drets humans i la seva salvaguarda.

L‘any 2009 l’Agència Europea de Drets Fonamentals (FRA) va proposar commemorar la defensa i la NO vulneració dels drets humans entre els i les joves arreu de la Comunitat Europea, convidant a Barcelona a participar de la celebració.  Per tant, la primera edició del Dia de la Diversitat es va iniciar el curs 2010-2011 com una única jornada per intercanviar experiències entre les entitats i els i les joves. A partir de l’any 2013 el format creix fins a arribar a l’actual, incorporant també tallers formatius per al professorat. Durant aquests 10 anys han participat més de 14.700 joves i 22 entitats.

El Dia de la Diversitat està organitzat pel Departament de Promoció de la Infància de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació, el suport de l’Agència Europea dels Drets Fonamentals (FRA) i la participació de 21 d’entitats de la ciutat que treballen a favor de la defensa dels drets humans.Compartiu aquest contingut