Una inspecció a la botiga de cadells ”Ladridos” detecta importants incompliments : Servei de Premsa

Una inspecció a la botiga de cadells ”Ladridos” detecta importants incompliments

26/02/2021

La inspecció ha permès detectar animals malalts a la venda i 18 cadàvers en l’arco congelador que no figuraven com a morts en el llibre de Registre de l’establiment

S’adjunta material gràfic de la inspecció

Barcelona té un ferm compromís en la lluita contra les pràctiques il·lícites amb els animals, ja sigui maltractament o comerç il·lícit o irresponsable

Avenços en un altre cas: Adevintia paga la multa de 150.000€ imposada per l’Ajuntament pels anuncis il·lícits a Barcelona de venda d’animals  als seus portals web  “Mil Anuncios”  i l’antic portal “Vibbo” 

L’Ajuntament de Barcelona ha efectuat una inspecció en una  botiga de cadells a Via Júlia, 77, al districte de Nou Barris. El Departament de Gestió i Protecció dels Animals juntament amb la Guàrdia Urbana han efectuat l’entrada a la botiga “Ladridos” per verificar les denúncies rebudes, segons les quals, presumptament estarien portant animals de manera irregular del centre i sud d’Espanya.

 

 

 

Arran de les denúncies rebudes per part de particulars que han comprat cadells malalts, la inspecció  tenia com a objectiu garantir que es compleix tant la normativa d’instal·lacions com els requeriments de salut dels cadells a la venda: no es poden tenir cadells a la venda de menys de 8 setmanes, no poden estar més de 3 setmanes a la botiga, han d’estar degudament vacunats i si estan malalts se’ls ha de donar l’atenció veterinària que la seva condició (vulnerabilitat alta) requereix.

A l’efectuar a l’entrada a l’establiment hi havia un total de 30 cadells de gos, dels quals 15 a la zona de venda, 12 a la zona de quarantena i 2 hospitalitzats.  Dels cadells a la venda,  s’ha detectat coronavirus caní a tres dels boxes, i s’ha assenyat la retirada de la venda de tots els cadells dels boxes afectats.

Un dels cadells de la zona d’hospitalització, un pomerània negre diagnosticat positiu de coronavirus i amb antecedent de parvovirus, en estat caquèctic i símptomes evidents de deshidratació,  ha estat intervingut  per l’alt risc per la vida de l’animal i s’ha determinat el seu ingrés hospitalari.  La majoria dels animals de procedència nacional arriben a l’establiment sense la corresponent identificació i no compleixen el període de quarantena preceptiu.

La Guàrdia Urbana ha obert diligències davant del fet que la veterinària contractada per la botiga a que estava a l’establiment, de nacionalitat veneçolana, no té el títol professional convalidat a l’Estat Espanyol i no està col·legiada.  Per tant, no podia exercir la pràctica veterinària ni implantar els microxips identificatius als animals, com es venia produint.

A l’arco congelador de l’establiment s’han localitzat 18 cadàvers de cadells de gos, en dues bosses, una de les quals amb els passaports dels animals, per tal que fossin cremats en la incineració. La Guàrdia Urbana ha intervingut els passaports, que seran investigats.

S’han intervinguts dos dels cadàvers, als quals serà realitzada necròpsia per determinar la causa de la mort. El llibre de Registre d’entrades i sortides dels animals de l’establiment presenta irregularitats importants, entre les quals la manca de registre dels animals morts trobats a l’arco congelador.

La tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha subratllat que “els importants incompliments detectats de l’Ordenança ens porten a iniciar el corresponent procés sancionador i a derivar l’expedient al servei de llicències de Nou Barris perquè valori la necessitat de cessar l’activitat”. “Volem donar un missatge molt clar de què a Barcelona perseguim tots els incompliments de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals, sent molt contundents i clars en la seva aplicació, sabent que és una normativa molt ambiciosa i molt valenta en la defensa del benestar animal”, ha dit Bonet.

L’Ajuntament farà seguiment d’aquesta botiga  i donarà curs a les diligències i als informes que es deriven d’aquesta inspecció. També estan previstes noves inspeccions, a fi i efecte de fer noves comprovacions.

Avenços en un altre cas: Adevintia paga  la multa de 150.000€ imposada per l’Ajuntament per la publicació d’anuncis de venda d’animals que són  il·lícits a  la ciutat de Barcelona als portals webs  “Mi Anuncios” i l’antic portal “Vibbo”.

Barcelona té un ferm compromís en la lluita contra les pràctiques il·lícites amb els animals, ja sigui per maltractament com per comerç il·lícit o irresponsable. N’és una clara mostra l’expedient que ha permès sancionar i cobrar la multa imposada de 150.000€  a les webs “Mil Anuncios” i l’antic “Vibbo” pels anuncis il•lícits a la ciutat de Barcelona de venda d’animals que mantenien aquests portals web. L’empresa ha presentat demanda al Tribunal Contenciós Administratiu que hores d’ara està essent estudiada pels Serveis Jurídics de l’Ajuntament.

Aquest cas es remunta a l’1 d’octubre del 2019 . Arran de la denúncia presentada per FAADA, es va promoure un procediment sancionador sense antecedents a l’estat espanyol, per requerir als portals web “Vibbo” i “Mil anuncios”, la retirada dels anuncis de transacció d’animals que es consideren il·lícits a la ciutat de Barcelona, davant del que estableix l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) en concordança amb el Decret 2/2008 de 15 d’abril (Text Refós de Protecció dels Animals).

Finalment, aquest passat mes de setembre, l’empresa ha efectuat el pagament de la sanció imposada de 150.000€, si bé ha presentat recurs contenciós-administratiu contra la sanció imposada. A data actual, els Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Barcelona estan avaluant la resposta al recurs.   FAADA, l’entitat que va presentar la denuncia inicialment, s’ha presentat com part interessada en el Procediment Contenciós.

 

Incompliments de l’OPTVA

A banda de la gestió ordinària per al compliments dels requeriments de tinença compromesa (identificació, cens, llicències de conducció de gossos potencialment perillosos, etc) el Departament de Protecció dels Animals treballa estretament amb Guàrdia Urbana per al seguiment de les denúncies per situacions d’incompliment de benestar o possibles casos de maltractament:

2020: 81 denúncies

2021: 11 denúncies

Fets denunciats: maltractament, deficients condicions de manteniment, condicions higièniques deficients, animals tancats en balcons, gossos que no surten a passejar, animals moltes hores o dies sols en domicili, gossos sempre lligats, elevat nombre d’animals en un domicili, molèsties per lladrucs o plors.Compartiu aquest contingut