Barcelona amplia l’atenció odontològica gratuïta a infants i més persones vulnerables : Servei de Premsa

Barcelona amplia l’atenció odontològica gratuïta a infants i més persones vulnerables

05/03/2021

Sant Joan de Déu i l’Ajuntament acorden un conveni per col·laborar en la posada en marxa d’una nova consulta solidària que atendrà cada any 150 infants i unes 500 persones adultes en situació de sense llar

La Consulta Odontològica Solidària ampliarà la cobertura dels tractaments que encara no cobreix la cartera de salut pública, a l’espera que aquesta s’ampliï

Des de l’obertura l’any 2018 del servei d’odontologia municipal per a persones vulnerables s’han atès més de 2.000 persones que han rebut més de 14.000 visites

L’Ajuntament de Barcelona, Sant Joan de Déu Serveis Socials i l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona han acordat posar en marxa un nou dispositiu odontològic gratuït per a infants i persones adultes vulnerables o en risc d’exclusió, que ha obert les portes aquest mes de febrer. La nova consulta, ubicada al districte de Sarrià – Sant Gervasi, ha estat possible gràcies a un conveni de col·laboració entre Sant Joan de Déu i l’Ajuntament de Barcelona, que aportarà uns 120.000 euros l’any. La previsió és que amb el projecte s’atenguin uns 150 infants i unes 500 persones adultes en situació de sense llar l’any, que d’aquesta manera podran rebre serveis odontològics que actualment encara no estan coberts per la cartera de salut pública, a l’espera que es desplegui la Llei 12/2020 de l’atenció pública de la salut bucodental aprovada pel Parlament de Catalunya. La previsió és que es realitzin unes 1.100 obturacions, 100 pulpectomies (tractament de càries en dents de llet), unes 500 higienes i unes 50 endodòncies.

El nou centre d’odontologia està ubicat en un immoble de dues plantes al carrer Bonaplata de Barcelona, propietat de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu. Un equip integrat per professionals sanitaris i socials, entre els quals hi ha una odonto-pediatra, una odontòloga per a adults, una higienista, un professional d’infermeria i un integrador social atendran tres dies a la setmana els casos que els derivin les entitats que atenen col·lectius amb alt risc d’exclusió social.

Aquesta és una passa més en l’estratègia desplegada per l’Ajuntament de Barcelona per donar cobertura a la població barcelonina que, per motius estrictament econòmics, té dificultats per accedir als principals tractaments odontològics, una situació que afecta com a mínim al 12% de la població de Catalunya. El nou conveni de col·laboració incorpora per primera vegada l’atenció a infants que presentin problemes en la seva dentició temporal i que es trobin en situació de vulnerabilitat, que seran derivats des dels diferents Centres Oberts que hi ha a la ciutat o bé des del Servei d’Inserció Social de Famílies amb infants a càrrec, prèvia revisió i diagnòstic als Centres d’Atenció Primària (CAP).

La nova Consulta Odontològica Solidària atendrà també persones sense llar derivades pels serveis municipals d’atenció social a l’espai públic i entitats de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), de la qual també en forma part Sant Joan de Déu Serveis Socials. Aquesta atenció ja es feia des de l’any 2018 a la consulta oberta per l’Ajuntament de Barcelona al carrer Viladomat, i que des de la seva posada en marxa ha permès l’atenció d’unes 2.000 persones, de les quals el 53% són dones, que en total han rebut més de 14.000 visites. En aquest servei municipal, que atén persones derivades des dels Serveis Socials municipals, en total s’han fet unes 5.400 obturacions, unes 2.300 higienes, gairebé 1.600 pròtesis i unes 400 endodòncies. De fet, la ciutat de Barcelona comptarà properament al barri de Torre Baró amb un segon local per ampliar aquest servei. En paral·lel, també avança el projecte de dentista municipal obert a la ciutadania amb preus per sota dels habituals i segueix vigent el conveni signat ara fa prop d’un any amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental (AECAD®) per atendre amb preus reduïts les persones vulnerables que siguin usuàries de la Targeta Rosa o bé de la Targeta Barcelona Solidària.

 

Enllaç amb material relacionatCompartiu aquest contingut