Barcelona presenta el projecte pilot que vol ajudar al petit comerç a prendre decisions a través de les dades obertes : Servei de Premsa

Barcelona presenta el projecte pilot que vol ajudar al petit comerç a prendre decisions a través de les dades obertes

10/03/2021Temps estimat de lectura: 4 minuts

És un dels projectes guanyadors de la convocatòria d’ajuts a la innovació urbana “La ciutat proactiva”, que permet desenvolupar pilots que solucionin nous reptes provocats per la crisi de la Covid-19

El projecte anomenat Dades x Comerç presenta un aplicatiu mòbil i un web que, a través de visualitzacions interactives, permeten als comerços prendre decisions o fer un anàlisis de l’impacte de les accions fetes

El pilot l’ha desenvolupat l’Associació Iniciativa Barcelona Open Data conjuntament amb tres eixos comercials: Eix Sant Andreu, Associació de Comerciants el Mirall de Pedralbes i l’Associació de Comerciants La Marina

L’Ajuntament de Barcelona ha participat avui a l’acte online de presentació del projecte pilot que ha d’ajudar al petit comerç a prendre decisions a través de les dades obertes que millorin el negoci o a conèixer millor el comportament de la clientela.

El projecte, anomenat Dades x Comerç, ha estat desenvolupat per l’Associació Iniciativa Barcelona Open Data. La presentació ha comptat amb la participació del comissionat d’Innovació Digital, Michael Donaldson, així com de representants de comerços i representants de les associacions que hi ha donat suport: Eix Sant Andreu, Associació de Comerciants el Mirall de Pedralbes i l’Associació de Comerciants La  Marina.

Aquest és un dels projectes guanyadors de la convocatòria d’ajuts a la innovació urbana “La ciutat proactiva” llançada per l’Ajuntament. Aquesta crida, impulsada al juny des de la Fundació municipal BIT Habitat tenia i té com objectiu trobar solucions als nous reptes que ha generat o accentuat la crisi de la Covid-19, com ara ajudar al comerç local de barri. En concret en aquest cas es busca fomentar la digitalització del petit comerç i familiaritzar-lo en l’ús de les dades obertes que els facilitin la presa de decisions intel•ligents.

La prova pilot, que ha rebut una subvenció de prop de 50.000 euros, ha permès desenvolupar una nova web (https://dadesxcomerc.cat/) i una nova aplicació per fer visualitzacions interactives de dades obertes, de fàcil interpretació i que permetin als comerços analitzar la situació o l’impacte que poden tenir diferents accions. Concretament, s’ha presentat la versió BETA de les eines digitals, les quals seran testades a la pràctica a tres noves zones comercials fins a finals de juliol, quan es presentarà la versió final d’aquestes, amb l’objectiu que siguin escalables a altres zones de la ciutat.

Aquesta prova pilot ha de permetre transferir el coneixement existent sobre el comportament dels usuaris del comerç de proximitat i reduir l’escletxa digital existent en el sector.

 

En marxa els projectes guanyadors de  “La ciutat proactiva”

Un total de 6 projectes estan desenvolupant les proves pilot que van guanyar la convocatòria d’ajuts a la innovació urbana, “La ciutat proactiva”, que l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Fundació municipal BIT Habitat, va llançar el passat mes de juny i on es buscaven solucions als nous reptes que ha plantejat la crisi provocada per la Covid-19, en els camps de la inclusió social, la  sostenibilitat i resiliència urbana i l’impuls de l’economia local.

La convocatòria destinava en total 500.000 euros, a repartir entre els projectes guanyadors, per poder desenvolupar el pilot en el termini màxim d’un any. La crida va rebre més de dues-centes propostes i es va resoldre a finals d’octubre amb l’elecció dels 7 guanyadors, un dels quals ha renunicat. “La ciutat proactiva” es tornarà a convocar l’any 2021.

Paraules clau

dades obertes/ petit comerç/