L’Ajuntament acull la presentació dels reptes per a la ciutat proposats pels participants del Programa 2040 de Barcelona Global : Servei de Premsa

L’Ajuntament acull la presentació dels reptes per a la ciutat proposats pels participants del Programa 2040 de Barcelona Global

10/03/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, han participat de l’acte de presentació dels reptes per a la ciutat treballats per 25 joves del programa Barcelona 2040, amb l’objectiu de que es converteixin en la llavor dels nous projectes per la ciutat

Els  i les participants són 25 joves que formen part de la primera promoció del programa Barcelona 2040, organitzat per Barcelona Global amb l’objectiu de formar i connectar el talent jove i donar a conèixer Barcelona des de tots els seus àmbits per desenvolupar propostes de futur

Des de juny, els i les joves han conegut de primera mà les empreses i institucions clau de la ciutat en àmbits com les infraestructures; l’emprenedoria; la tecnologia, la cultura, el turisme, la ciència, la medicina i el sector farmacèutic

L’alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, s’han reunit avui en l’acte de presentació dels reptes per a la ciutat treballats per 25 joves del programa Barcelona 2040. Aquests i aquestes joves participen de la primera edició del programa Barcelona 2040, organitzat per Barcelona Global amb l’objectiu de formar i connectar el talent jove i donar a conèixer Barcelona des de tots els seus àmbits per desenvolupar propostes de futur.

 

 

 

L’alcadessa, Ada Colau, ha remarcat que “els i les joves teniu el dret de ser protagonistes del moment i la ciutat, i teniu el potencial i valentia per impulsar canvis per al reptes civilitzatoris que tenim, perquè és impossible plantejar-se fer front a aquests reptes sense la gent jove”. Colau s’ha mostrat disposada a “generar sinergies i treballar conjuntament en benefici de la ciutat, en un moment en què la pandèmia ha fet més evidents per a tothom els grans reptes com a societat”. “No hem de deixar-ho passar i hi hem de fer front de manera àgil i des del consens i el treball conjunt “ ha dit l’alcaldessa, que ha reblat que “el moment és difícil però no és retòrica dir que està ple d’oportunitats”. Per la seva part, el tinent d’alcaldia Jaume Collboni, ha agraït “la implicació i l’esforç dels i les participants” i ha posat en valor “l’esforç per la feina feta en el marc d’aquest programa” i que espais com el d’avui són clau per impulsar els projectes que necessitem per fer de Barcelona un referent global, per fer de Barcelona una ciutat líder mundial al 2040.

La presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, ha destacat que el programa Barcelona 2040 forma part del compromís de Barcelona Global “amb el futur i amb el talent” i és una oportunitat per “formar noves generacions amb opinió” en moments complexos i incerts, on la seva visió “no només pot ajudar molt sinó que és un raig d’esperança i llum sobre el camí de la ciutat cap al futur”.

 

El programa 2040

Per arribar fins a la presentació dels reptes, durant 10 sessions els 25 joves han conegut de primera mà les empreses i institucions clau per la ciutat en diferents àmbits, i han conversat amb els seus principals protagonistes (líders empresarials, de la ciència, cultura, coneixement, esport, indústria, periodisme i política) per tal d’identificar els principals reptes i oportunitats de Barcelona.

El programa, que engloba totes les dimensions de la ciutat, va arrencar al juny amb una sessió introductòria i una sobre l’impacte de la pandèmia a la ciutat ‘La Barcelona de la Covid-19’, dirigida per Rafael Vilasanjuan, director d’anàlisi i desenvolupament global d’ISGlobal. A partir d’octubre els participants van poder assistir a nou sessions per sectors: ‘La Barcelona del turisme’, a Fira de Barcelona, de la mà del seu director general, Constantí Serrallonga; ‘La Barcelona emprenedora’, dirigida pel CCO del Barcelona Tech City, Ricard Castellet; ‘La Barcelona de l’esport’, junt amb Oriol Tomàs, exvicepresident de l’àrea comercial del FC Barcelona; ‘La Barcelona de les infraestructures’, amb el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro; ‘La Barcelona de la medecina i del sector farmacèutic’, amb Laia Arnal, directora de desenvolupament de negoci al Vall Hebron Institut de Recerca (VHIR); ‘La Barcelona de la ciència’, de la mà del director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), Jordi Camí; ‘La Barcelona de la cultura’, amb el director general del Gran Teatre del Liceu, Valentí Oviedo; ‘La Barcelona industrial’, amb el president i CEO de Puig, Marc Puig; i la ‘Barcelona de la tecnologia’, amb el director general de T-Systems Iberia, Osmar Polo.

Paral·lelament, els participants han treballat els reptes en dinàmiques de grup liderades per Imagine, programa d’innovació disruptiva impulsat per Xavier Verdaguer, i coordinades per Andreu Plaza, Senior Advisor del Banco Santander. D’aquestes sessions han extret una sèrie de reflexions que avui han presentat a l’Ajuntament, amb l’objectiu de que es converteixin en la llavor dels nous projectes per la ciutat.

Així, els joves han identificat els reptes i oportunitats de 5 sectors -les infraestructures; l’emprenedoria i la tecnologia; la cultura; el turisme; i la ciència, la medicina i el sector farmacèutic- i han plantejat també alguns exemples de solucions que s’han treballat durant les dinàmiques.

 

Perfil dels participants

Es tracta de joves d’entre 26 i 35 anys, professionalment actius, amb experiència laboral de més de 5 anys i amb un fort interès i compromís amb la ciutat. Provenen d’empreses e institucions molt diverses com l’Hospital Sant Joan de Déu, Andbank, SAP, Havas Media, Noba Ventures, Agbar, Cuatrecasas, Miura, Uria o Concert Studio, entre d’altres. El programa, que busca preparar els professionals que dirigiran les empreses d’aquí 20 anys.

En el programa Barcelona 2040 han participat empreses i institucions com el Barcelona Tech City, Fira de Barcelona, Gran Teatre del Liceu, Hutchinson Ports Best, Imagine, ISGlobal, Nike, McCann, PRBB, Puig, Hospital Vall d’Hebron i T-Systems.

Tant aquests joves com els participants de la segona edició han estat seleccionats per un consell d’admissions format pels presidents d’honor de Barcelona Global (Maria Reig, Joaquim Coello, Emilio Cuatrecasas, Pau Guardans, Marian Puig, Gonzalo Rodés), la presidenta actual, Aurora Catà, i professionals com Anna Gener (Savills Aguirre Newman), Guillem Gallego (Desigual), Andreu Plaza (Banco Santander), Clara Campàs (Asabys) o Genís Roca (Roca Salvatella), entre d’altres.

La segona edició del programa -Barcelona 2041- va arrencar el passat mes de desembre i s’allargarà fins al maig d’aquest any, mentre que la convocatòria de la tercera edició, Barcelona 2042, s’obrirà en els pròxims dies.





Paraules clau

Barcelona 2040/ Barcelona Global/