Baixa la incidència de la tuberculosi a Barcelona el 2020, però preocupa l’impacte de la Covid-19 : Servei de Premsa

Baixa la incidència de la tuberculosi a Barcelona el 2020, però preocupa l’impacte de la Covid-19

16/03/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

La incidència va disminuir un 16,5% respecte el 2019, en detectar-se 249 casos de tuberculosi (56 casos menys)

El descens pot estar relacionat amb les mesures preventives i de restricció de moviment i contacte social contra la COVID-19, però també amb altres factors com el retard en la notificació i la manca de vigilància activa

L’OMS ha alertat de l’empitjorament del control de la tuberculosi arreu del món per causa de la pandèmia i ha instat a mantenir i millorar els programes de prevenció i control per no fer passos enrere en l’avenç contra la malaltia.

El 17 de març Barcelona celebra una jornada científica que reunirà persones investigadores i expertes en tuberculosi per commemorar el Dia Mundial de la malaltia que se celebra el 24 de març amb el lema El Temps corre

L’any 2020, segons les dades encara provisionals recollides per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la incidència de la tuberculosi a la ciutat es va reduir un 16,5% respecte el 2019. Així, durant el 2020 es van detectar 249 casos de tuberculosi a la ciutat (305 el 2019), representant una incidència de 15,2 casos per 100.000 habitants (18,2 casos per 100.000 habitants el 2019). La malaltia segueix sent més freqüent en els homes amb 174 casos, un 69,9%, que en les dones amb 75 casos, un 30,1% (192 homes i 113 dones l’any 2019).

L’any 2019, però, es va observar un canvi en la tendència descendent dels darrers anys augmentant la incidència de la tuberculosi a Barcelona, sobretot en homes (25,5% respecte de 2018) i persones migrants. Segons les dades de 2019, destacaven entre els principals factors de risc el tabac, l’exclusió social i el consum abusiu d’alcohol, sobretot en homes.

 

Impacte de la COVID-19 en la tuberculosi

Una de les possibles causes d’aquesta baixada en els casos de tuberculosi poden ser les mesures aplicades contra la Covid-19 (rentat de mans, distància, mascareta, ventilació d’espais, i restricció de moviment i de contacte social) que també són efectives en el control de la tuberculosi. Però també pot estar relacionada amb altres factors que tenen a veure amb la gestió necessària per a la vigilància i el control sanitari i epidemiològic de la Covid-19.

La situació generada per la pandèmia ha suposat el desviament de bona part dels recursos humans, econòmics i assistencials a la Covid-19. Això, juntament amb la reorganització d’alguns serveis assistencials i de vigilància activa, pot afectar la notificació i detecció de casos. D’altra banda, també preocupa l’impacte de la pandèmia en el retard diagnòstic (temps entre l’inici de símptomes i l’inici de tractament), en la reducció de la realització dels estudis de contactes i, per tant, la menor detecció de casos de tuberculosi latent, així com el seguiment dels pacients, el compliment dels tractaments i la realització de cribratges en col·lectius de risc. Per això, cal tornar a prioritzar les activitats de vigilància, prevenció i control de la malaltia per a minimitzar el seu impacte en poblacions en situació més desfavorida.

En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha posat de manifest que des de l’inici de la pandèmia ha baixat la notificació de casos arreu del món, inclús en països amb alta incidència i mortalitat per la malaltia. Això, segons l’OMS, pot estar relacionat amb els efectes de la pandèmia i pot suposar fer passos enrere en els avenços assolits els darrers anys contra la tuberculosi. Per això, ha instat a seguir millorant els programes de prevenció i control de la tuberculosi i a mantenir actius els serveis essencials per a les persones que pateixen la malaltia.

 

El temps corre, Dia Mundial de la Tuberculosi: jornada científica

El 24 de març se celebra el Dia Mundial de la Tuberculosi amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre l’impacte en salut i les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques de la tuberculosi en el món així com per intensificar els esforços per frenar la malaltia. Aquest any, la commemoració té el lema “El temps corre”.

Cada any, Barcelona commemora aquesta data amb una jornada científica impulsada per la Fundació de la Unitat d’Investigació en Tuberculosi de Barcelona (FuiTB) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Enguany la trobada es farà en línia el 17 de març de 2021. La sessió es podrà seguir en directe, reunirà persones investigadores i expertes en tuberculosi i servirà per a l’intercanvi de coneixements i evidències al voltant de la malaltia. Una de les taules de debat està dedicada a l’impacte de la COVID-19 en la tuberculosi i comptarà amb la participació del doctor Joan Pau Millet del Servei d’Epidemiologia de l’ASPB.

Programa de la jornada i inscripcions: https://www.aspb.cat/noticies/tuberculosi-2021

Paraules clau

COVID-19/ prevenció/ salut/ tuberculosi/