Barcelona destinarà més d’1 milió d’euros a combatre la precarietat laboral de les dones : Servei de Premsa

Barcelona destinarà més d’1 milió d’euros a combatre la precarietat laboral de les dones

16/03/2021

El consistori impulsa una nova Mesura de govern per millorar les condicions econòmiques, socials i laborals de les dones treballadores en les ocupacions més feminitzades i precaritzades de la ciutat

El document dóna resposta a alguns dels factors que incrementen la precarització laboral de les dones com la bretxa salarial de gènere, les dificultats per defensar els drets laborals o la manca de reconeixement social dels sectors més feminitzats

Punts de defensa laboral, coodinació amb consolats per informar dels drets laborals o millores per a les treballadores de la neteja són algunes de les 68 accions que contempla la mesura

L’Ajuntament presentarà el llibre “Cuidadores”, d’Ernest Cañada, on es debat el futur del sistema de les cures a partir de les reflexions i experiències de les treballadores de la llar, del servei d’atenció a domicili i de residències

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports una nova Mesura de govern per promoure polítiques amb perspectiva de gènere que puguin incidir en la lluita contra la precarietat laboral de les dones. El document contempla 68 actuacions, dotades amb un pressupost aproximat d’1,2 milions d’euros, que s’aplicaran en els propers 3 anys amb l’objectiu de combatre la precarietat que pateixen les ocupacions més feminitzades de la ciutat, especialment en temps de crisi social i econòmica, com la que ha esdevingut a causa de la Covid-19.

El document s’emmarca dins l’Estratègia contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat i vol reforçar i consolidar les línies de treball ja consolidades al consistori. A més, diverses de les propostes que es plantegen donen resposta a les demandes i necessitats reclamades pel moviment feminista i les entitats de dones de la ciutat durant el període de confinament sanitari.

La feminització d’una ocupació es defineix per una representació de dones que la desenvolupen superior a la seva representació en el conjunt de la població, que en el cas de Barcelona seria del 52%. Les ocupacions més feminitzades a la ciutat són el treball de la llar i de la cura, la neteja i el sector d’estètica i benestar, entre d’altres. Per la seva banda, entenem com ocupacions precaritzades aquelles en les quals es donen un seguit de factors que incideixen en la seguretat laboral i en la qualitat del treball, com sous baixos, conflictivitat laboral o risc d’accidents.

Per aquest motiu, la Mesura de govern se centra en els sectors que integren ocupacions altament feminitzades i, alhora, significativament precaritzades, com són el sector de les cures, de l’acció social, de l’atenció al públic, del tèxtil i de l’estètica. En total, el document s’agrupa en 10 grans objectius estratègics que se subdivideixen en 68 actuacions concretes. A continuació es detallen cadascun dels eixos i les seves accions:

 

Un retrat de les dones cuidadores

El llibre “Cuidadoras”, de l’autor Ernest Cañada, és un relat de les reflexions,  experiències i anàlisi de les pròpies dones treballadores de la llar, del servei d’atenció domiciliaria i de residències. Per iniciativa de l’àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, ha concebut aquest llibre com un instrument per compartir les veus d’aquestes dones i visualitzar l’actual crisi de les cures i el repte que afrontem com a societat per resoldre la desigualtat, la precarietat i l’abús que predominen en les feines que acostumen a ser més feminitzades.

 

Document relacionat en format PDFCompartiu aquest contingut