L’Ajuntament lliura els premis de Recerca Científica a 15 propostes de solució de reptes urbans enfront la pandèmia de la Covid-19 : Servei de Premsa

L’Ajuntament lliura els premis de Recerca Científica a 15 propostes de solució de reptes urbans enfront la pandèmia de la Covid-19

16/03/2021



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Han respost a la convocatòria d’aquests premis, dotats amb 1,2 milions d’euros del Fons Covid, un total de 65 projectes majoritàriament proposats per dones científiques

Els premis volen ser una palanca per a carreres d’investigadors i investigadores joves, fins a 40 anys, amb curt o mig recorregut en el camp de la recerca

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lliurat avui els premis de Recerca Científica convocats per l’àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona per convidar l’ecosistema local de recerca a investigar solucions als reptes que té la ciutat davant la crisi sobrevinguda per la pandèmia de la Covid-19. Es tracta d’uns nous premis convocats al mes d’octubre passat i amb una dotació d’1,2 M€ provinents del Fons Covid, que va habilitar l’Ajuntament per atendre l’emergència provocada per la crisi de la Covid-19.  En total han estat premiats, en un acte celebrat al Saló de Cent, 15 projectes de recerca d’un total de 65 que es van presentar. Tots ells elaborats per membres de la comunitat científica de fins a  40 anys, ja que la convocatòria es va fer amb la intenció d’estimular i reforçar el talent jove barceloní. La resposta ha estat un èxit i a més a més, un èxit femení, ja que tant pel que fa als projectes participants, com pel que fa als 15 premiats (amb 23 persones beneficiàries), han estat creats majoritàriament per dones.

 

 

Colau ha emmarcat l’entrega dels guardons en el Pla de Ciència (2020-2023) un pla municipal que tot just es va presentar fa un any al mateix Saló de Cent que ha acollit l’acte d’avui, i que va ser el darrer acte que es va fer al saló més noble de l’Ajuntament de la pandèmia. Una pandèmia que va obrir reptes nous majúsculs, davant dels quals “la ciència i la innovació han de ser motors de recuperació de Barcelona”, ha dit Colau. L’alcaldessa ha remarcat que “ara més que mai, tots els àmbits de la ciència, també les disciplines socials i humanístiques, ens han de donar les claus per afrontar un futur encara molt incert”. I amb la mirada posada més enllà, ha recordat que Barcelona és capital de ciència i ho vol consolidar encara més amb una política capaç de generar respostes a alguns dels desafiaments que planteja el segle XXI, treballant en aliança i diàleg amb l’ecosistema científic i de recerca que té Barcelona”.

La convocatòria d’aquests premis va acotar les temàtiques sobre les quals presentar propostes, però va quedar totalment oberta a qualsevol tipus de projectes, sense cap restricció de format ni de camp de recerca científica, amb l’objectiu de repensar la ciutat des de qualsevol aproximació o àrea del coneixement. En relació al format de les propostes, la convocatòria tampoc va restringir el tipus d’investigació científica, per obrir la possibilitat de presentar o combinar diferents àmbits com la investigació científica pura, l’aplicada, l’exploratòria, descriptiva, explicativa, de camp, experimental o documental.

Amb aquestes premisses els projectes guanyadors amb les seves aportacions econòmiques i els científics i les científiques que els han presentat són els següents:

  1. Model de gestió integrada dels recursos hídrics del Besòs davant el canvi climàtic: solucions per a l’autoabastament i resiliència del sistema hídric a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (86.987,34 €), de Carme Barba Ferrer.
  2. La “ciutat dels quinze minuts”: dinàmiques de mobilitat post-pandèmia en la ciutat de la proximitat (96.617,00 €), d’Oriol Marquet Sardà i Guillem Vich Callejo.
  3. Energia geotèrmica per potenciar la degradació dels compostos orgànics que es troben a les aigües subterrànies de Barcelona (70.857,00 €), d’Estalisnao Pujades Garnes.
  4. Nous indicadors pel dret a la ciutat: tecnologies digitals, emocions i desigualtats (95.065,08 €), de Maria Rodó de Zárate i Meritxell Gisbert Traveria.
  5. L’impacte dels espais públics per millorar la salut i el benestar a Barcelona des d’una mirada feminista (97.831,00 €), de Margarita Triguero Mas i Helen Vada Susan Cole.
  6. Cohabitem Barcelona. Cinc casos d’estudi a Ciutat Vella per a la reutilització urbana i el foment de models productius innovadors (99.682,05 €), de Marta Domènech Rodríguez, David López López, i Còssima Cornadó Bardón.
  7. Simulant l’expansió del brot Covid-19: una eina de previsió de riscos considerant les desigualtats socioeconòmiques i de gènere a Barcelona (72.000,00 €), de Pere Masjuan i Queralt.
  8. Infraestructures per una vida independent: una investigació participativa per repensar l’habitatge, les cures i la comunitat en temps de pandèmia (78.769,74 €), d’Andrea García-Santesmases Fernández, i Joan Moya Khöler.
  9. Desigualtats energètiques. Segregació urbana i accés a l’energia en l’àmbit metropolità de Barcelona sota condicions de crisi sanitària, social i ambiental (41.100,00 €), de Verónica Elizabeth Mejía Juárez.
  10. Intervencions tàctiques a l’espai públic: una diagnosi participada basada en l’escolta ( 39.888,67 €), de Marta Serra Permanyer.
  11. Habitatge i salut en temps de pandèmia i més enllà (57.530,00 €), de Carlota Sáenz de Tejada Granados.
  12. Un enfocament automàtic de descobriment de dades per millorar l’ecosistema de dades de Barcelona (72.113,03 €), de Sergi Nadal Francesch.
  13. RePLANTegem entorns escolars (100.000,00€), de Mariona Ferrandiz Rovira.
  14. Avaluació de l’eficiència dels sistemes de drenatge urbà per reduir els actius contaminants i fer més sostenible l’ús de l’aigua (99.011,48 €), de Laura Scheiber Pagès, Marc Teixidó Planes, i Rotman Alejandro Criollo Manjarrez.
  15. Expo-Bar: detecció de les substàncies químiques nocives que s’acumulen en embarassades i a les plantes de tractament de les aigües residuals de Barcelona (90.750,00 €), de Pablo Gago Ferrero.

 

Estímul al talent jove

A més d’oferir noves solucions i metodologies a l’hora d’afrontar els reptes de la ciutat, aquests nous premis volen ser una palanca per a les carreres dels investigadors i les investigadores joves de la ciutat, amb curt o mig recorregut en el camp de la recerca. Les persones que han participat tenen, tal com establien les bases, fins a 40 anys. Disposen de la titulació de doctor i no tenen una vinculació permanent remunerada a temps complet amb cap centre de recerca o universitat. En canvi, moltes de les persones premiades si que tenen vinculació amb centres de recerca o universitats de la ciutat, però aquest vincle té un caràcter temporal o a temps parcial. Així, com a aspecte innovador, els i les joves premiades rebran directament la dotació econòmica i no els centres de recerca, com és habitual.

A més a més, els seus projectes es presentaran durant la propera edició de la Biennal Ciutat i Ciència que se celebrarà a Barcelona aquest 2021.

 

Pla Barcelona Ciència 2020-2023

Les polítiques públiques municipals en matèria de ciència s’emmarquen en el Pla Barcelona Ciència 2020-2023, un pla amb 15 objectius a través de 51 accions. Els eixos que en guien el desplegament es basen en visibilitzar la projecció internacional de les institucions universitàries i científiques de la ciutat per tal de generar i consolidar aliances en l’àmbit europeu; dedicar finançament específic a la recerca per trobar solucions innovadores que reverteixin a la ciutadania; acostar la ciència als veïns i les veïnes i fomentar vocacions a través del que s’anomena ciència ciutadana; i incentivar el vincle creatiu entre art, ciència i tecnologia.





Paraules clau

premis de recerca científica/