L’Ajuntament de Barcelona publica el web “La ciutat dels refugis. Catàleg dels refugis antiaeris de Barcelona” : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona publica el web “La ciutat dels refugis. Catàleg dels refugis antiaeris de Barcelona”

18/03/2021Temps estimat de lectura: 9 minuts

El site barcelona.cat/refugismemoria compta amb tota una explicació històrica d’aquestes instal·lacions i amb un mapa on es poden consultar tots els refugis i la documentació amb la que es compta dels mateixos

A més de la informació històrica, també es busca deixar llegat de la part més humana, de les emocions i dels sentiments

En alguns casos, es compta amb galeries d’imatges i, fins i tot, amb reconstruccions en 3D

La ciutat de Barcelona té documentats un total de 1322 refugis antiaeris

L’Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc són els districtes que compten amb més refugis

 

 

“La ciutat dels refugis. Catàleg dels refugis antiaeris de Barcelona”, un recull dels refugis antiaeris de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona ha creat el web “La ciutat dels refugis. Catàleg dels refugis antiaeris de Barcelona” (barcelona.cat/refugismemoria), una compilació dels refugis antiaeris que es van construir a la ciutat per protegir-se dels bombardejos de les tropes franquistes durant la Guerra Civil. Aquest és un projecte de la Regidoria de Memòria Democràtica que té com a principal objectiu qui, com, quan i perquè es van construir els refugis antiaeris de Barcelona.

La voluntat d’aquest projecte és mirar d’arribar a tots els públics, tant els qui coneixen profundament el tema com els qui siguin neòfits i  s’hi endinsen per primera vegada, i per aquest motiu s’ha emprat un llenguatge entenedor i àgil. El text vol ser sobretot divulgatiu però rigorós, sense oblidar tampoc la part més humana, la de les emocions i els sentiments.

Altres objectius de la iniciativa són poder explicar com va ser tot el procés de construcció, i com era la vida als refugis, com passaven l’estona els qui intentaven protegir-se de les bombes, transmetre tant com sigui possible les vivències, els sorolls, les olors… perquè el lector pràcticament es posi a la pell dels qui van viure aquell període tan tràgic.

 

 

 

Un mapa per localitzar els refugis i els bombardejos que va patir la ciutat

El projecte consisteix en plasmar sobre un site i a través d’un mapa interactiu i accessible tota la informació que tenim sobre els refugis per tal de facilitar la seva consulta. És a dir, fer plausible la dimensió humana i territorial dels bombardejos, traçar sobre el plànol l’esforç de la ciutadania per a protegir-se de la brutalitat i assenyalar les seves cicatrius resultants.

Els continguts provenen de la base de dades de Refugis antiaeris, Castàlia, de la carta arqueològica de Barcelona. S’ha dissenyat una fitxa tipus, on hi ha tots els camps que poden aportar dades a l’hora de fer una cerca per diferents temes. En aquesta fitxa es pot trobar tota la documentació que hi ha fins aquest moment.

Quan es disposa del plànol i de l’expedient original, en la fitxa es troba el link per anar al web de l’Arxiu contemporani on es guarda el fons de la Junta de Defensa Passiva. Als refugis que s’hi ha pogut accedir, es posa a l’abast de la ciutadania una galeria de fotos, i en alguns casos, fins i tot la reconstrucció en 3D.

 

 

Per fer el mapa s’ha triat el mapa de Vicenç Martorell de l’any 1935, de l’oficina del plànol de la ciutat de l’Ajuntament de Barcelona. És la base més propera a l’època de construcció dels refugis a la que hem tingut accés, a més de ser un document molt exacte i precís.

Al plànol s’han marcat, a banda dels refugis, els impactes de les bombes al llarg de la Guerra Civil espanyola.

Des del mapa es poden fer diferents tipus de cerca i consultes sobre els refugis. D’una banda hi ha el cercador general, on es permet triar per la data de construcció, per la tipologia on es troben tres apartats: els conservats, els visitables, i on s’ha dut una intervenció arqueològica. Finalment hi ha un camp de cerca lliure on es pot buscar per adreça i per nom del refugi.

D’altra banda ja hi ha una sèrie de cerques programades que s’han considerat d’interès, valorant la singularitat d’alguns d’aquests espais confinats. Aquestes cerques són:

 

La història dels refugis explicada en tres grans apartats

A més, el site també compta amb tres grans apartats que permeten obtenir més informació general dels refugis barcelonins construïts des de finals del 1936:

 

 

 

 

 

 

A banda d’aquests tres grans apartats, hi ha una introducció, on s’explica el projecte, i, com, des del Servei d’Arqueologia de Barcelona s’actua quant es localitza un refugi, o fins i tot abans, amb els estudis d’impacte, on es preveu sempre la possibilitat que el projecte urbanístic o d’obra, pugui afectar una d’aquestes estructures.

Tots els apartats estan contextualitzats amb imatges i vídeos. Aquestes, la majoria de l’època, són dels fons de l’Arxiu Històric de Barcelona,  Biblioteca Nacional de España (Madrid), Archivo General Militar de Ávila, Centro Documental de la Memoria Histórica (Salamanca), Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, Arxiu de l’Abadia de Montserrat. Fons Ramon Perera, Pavelló de la República. Universitat de Barcelona, Memorial Democràtic.

 

1.322 refugis a la ciutat de Barcelona

Actualment, a les bases de dades del Servei d’Arqueologia de la ciutat de Barcelona es comptabilitzen un total de 1.322 refugis inventariats. D’aquests, 10 es van construir l’any 1936; 111 apareixen al llistat de refugis de 1937; 1.177 al llistat de refugis de 1938; i 1 del 1939. Després ja entrem en època franquista i a l’any 1943 se’n construeixen 5, 1944 n’hi ha 11, i l’any 1945 són 6. Per tant, el total de refugis franquistes són 22.

A més, 51 refugis han pogut documentar-se gràcies a intervencions i inspeccions arqueològiques, i 22 per la inspecció per part dels Mossos d’Esquadra.

Dels 1.322 refugis, 1.264 són numerats per part de la Junta de Defensa Passiva i 56 compten amb un nom singular amb el qual són coneguts (aquí hi ha inclosos tots els franquistes).

Pel que fa a la distribució dels refugis a la ciutat de Barcelona, aquesta és desigual en funció dels districtes. La distribució és la següent:

 

A nivell documental:

 

Context històric

Les guerres sempre han portat conseqüències en tots els sectors, a més de l’avançament tecnològic militar i de les estructures defensives. A mesura que ha evolucionat l’armament han proliferat un nou sistema de protecció. La Guerra Civil espanyola (1936-1939) va incorporar l’ús sistemàtic de l’aviació, sense oblidar-se dels vaixells destructors que proliferaven pel mar. És a dir, s’incorporà tàctiques de combat en el mar i per aire.

A la ciutat de Barcelona, un dels impactes més contundents va ser l’ús de l’aviació, que va generar un nou model de violència que amplià el radi de destrucció molt més enllà de la tradicional lluita cos a cos. Barcelona, com d’altres ciutats, va sofrir l’impacte dels bombardejos de manera molt directa i persistent i va ser considerada com la primera gran ciutat europea bombardejada a la rereguarda i sistemàticament. El primer bombardeig a l’urbs va ser naval per part del creuer italià Eugenio di Savoia el 13 de febrer de 1937.

El 30 de gener de 1938 va copsar a la població barcelonina amb el bombardeig a la plaça de Sant Felip Neri, on van matar 42 civil, 30 dels quals eren nens. A més, entre els dies 16 i 18 de març de 1938, l’aviació feixista italiana va intensificar els bombardejos devastant d’una forma descomunal, provocant prop d’un miler de víctimes mortals.

La resposta del govern, de les institucions públiques i la ciutadania va consistir a crear eines de resposta, defensa i protecció. El paisatge urbà es transformà a tal efecte. S’ampliaren bateries de costa, amb les ja conegudes de la muntanya de Montjuïc, per tota la costa, i es crearen uns nous enclavaments per artilleria antiaèria. El més destacat seria el complex militar del Turó de la Rovira, entre els barris de Can Baró i el Carmel, que actualment forma part d’una de les seus del Museu d’Història de Barcelona.

El subsòl de la ciutat està travessat per una extensa xarxa de refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil i posteriorment amb la dictadura feixista. La informació de la qual es disposa de tots ells és molt àmplia però a la vegada molt difosa, i, de fet, l’estudi de cadascun dels refugis ofereix un ventall de coneixement molt variat i heterogeni. Aquestes estructures de la defensa passiva, van aflorant per la ciutat arran de diferents obres i projectes urbans. És un patrimoni viu, ja que encara hi ha persones que les varen utilitzar i en conserven la memòria. I és un patrimoni reivindicat pel veïnat dels diferents barris de la ciutat.

 

Enllaç al web: barcelona.cat/refugismemoria

Paraules clau

memòria/ refugis/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina