Barcelona es referma com a ciutat antiracista en el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial : Servei de Premsa

Barcelona es referma com a ciutat antiracista en el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial

21/03/2021Temps estimat de lectura: 2 minuts

Tots els grups municipals signen una declaració institucional per consolidar l’Oficina per la No Discriminació i reforçar la col·laboració amb les entitats que treballen en la defensa de drets humans

El racisme i la xenofòbia és la principal causa de discriminació a la nostra ciutat, arribant a constituir el 42% de tots els casos atesos per l’OND durant el 2020

En el marc de la commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial que té lloc cada 21 de març, l’Ajuntament de Barcelona, a través d’una declaració institucional aprovada aquesta setmana per tots els grups, referma el seu compromís com a ciutat antiracista i en la prevenció, protecció i garantia dels drets dels veïns i veïnes d’origen immigrant i racialitzades. Segons els expedients oberts per l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament, aquest 2020 el racisme i la xenofòbia han estat un any més les principals causes de discriminació a la ciutat, un 42% dels 219 totals.

A més de treballar per consolidar l’Oficina per la No Discriminació com a servei de referència a la ciutat en aquest àmbit, l’Ajuntament reforçarà la col·laboració amb les entitats i associacions de la societat civil en el marc de l’Observatori de les Discriminacions, especialment amb aquelles que treballen en la lluita contra la discriminació per motius de racisme i xenofòbia. En aquest sentit, s’ha començat a treballar en un protocol de coordinació en l’atenció a agressions per aquest motiu.

Alhora, l’Ajuntament es compromet a estendre les formacions en drets humans i a implementar l’enfocament de polítiques interculturals entre el personal municipal.

En aquest sentit, des de fa més de 10 anys, des de l’Ajuntament de Barcelona, el Programa Barcelona Interculturalitat  promou el reconeixement de la diversitat i el diàleg intercultural, prevenint actituds racistes i discriminatòries a través de les diferents línies de treball:

Aquest diferents línies de treball, tenen com a  objectiu generar eines i recursos per desmuntar rumors i estereotips, que són el germen d’actituds racistes, pràctiques discriminatòries i/o discursos populistes que fomenten la por i la desconfiança entre les persones.

Amb la declaració institucional, alhora, l’Ajuntament també fa explícit el seu suport a les entitats que formen el Consell Municipal d’Immigració de Barcelona, i a les seves iniciatives, accions i propostes dins del marc de treball adoptat enguany, que porta per nom “Per una Barcelona Antiracista”.

Paraules clau

Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial/ discriminació/ Discriminació Racial/