Barcelona aposta per la democratització del nomenclàtor amb la proposta de noms de persones migrades per a l’espai públic de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona aposta per la democratització del nomenclàtor amb la proposta de noms de persones migrades per a l’espai públic de la ciutat

25/03/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament elevarà a ponència del nomenclàtor que aprovi els noms del Dr. Alphonse Arcelín, Elsa oblitas, Carlos Greykey, Salaria Kee i Idrissa Diallo. Avui es commemora el Dia Internacional de Record de les Víctimes de l’Esclavitud. D’altra banda, avui se celebra la cloenda de les jornades “Dissentir la Història. Memòries decolonials, memòries insubmises”, que han tingut lloc a El Born CCM, i que comptarà amb la presència del regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa

La ciutat de Barcelona continua amb la seva aposta per la democratització de l’espai públic i del nomenclàtor que els hi dona nom. Aquest procés està sent especialment visible en el cas de les dones on a les darreres ponències han passat principalment noms femenins. Ara es vol donar un pas més i es vol elevar a futures ponències els noms de cinc persones migrades per dotar-les de visibilitzar la diversitat i continuar treballant en recuperar la memòria democràtica.

Aquesta és una de les principals actuacions que duu a terme la ciutat en el marc del Dia Internacional de Record de les Víctimes de l’Esclavitud. Així, els noms que es proposen són els del Dr. Alphonse Arcelín, Elsa oblitas, Carlos Greykey, Salaria Kee i Idrissa Diallo.

El Dr. Alphonse Arcelín  (Haití, 1936 – Cuba, 2009) va estudiar Medicina i exercir durant anys a Cambrils, on va ser Regidor del PSC de 1999 a 2003. Va denunciar l’exhibició en el Museu de Banyoles a l’anomenat negre de Banyoles del que va aconseguir la seva repatriació cap a Botsuana, d’on provenia.

L’activista Elsa Oblitas (Bolívia, 1966 – Barcelona, 2017) va ser la portaveu del grup Las Libélulas i membre del Centre Bolivarià Català, que forma part del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB). Destacada activista pels drets de les persones migrades, les dones, i especialment per les dones treballadores de la llar i de les cures. Se li va fer un homenatge l’any que va morir per part de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya en el Dia internacional de les persones migrades.

El combatent republicà espanyol Carlos Greykey (Barcelona, 1913 – França, 1982) va ser l’únic presoner espanyol i negre que va estar reclòs i va sobreviure a Mauthausen. Els seus pares eren de Guinea Equatorial i tot i ser d’origen humil va poder estudiar Medicina a la universitat, que va deixar a la meitat quan va esclatar la Guerra Civil per lluitar amb els republicans. Després de la derrota va anar a França, on va lluitar contra l’Alemanya nazi.

La infermera afroamericana de la American Medical Brigade queSalaria Kee (EEUU, 1913 – EEUU, 1991) va formar part de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil. Va deixar escrit el seu relat a “Una infermera negra en l’Espanya republicana”. Membre del Partit Comunista dels Estats Units, va donar suport al poble etíop després de la invasió de l’exèrcit de Mussolini per després anar a Espanya a lluitar contra el feixisme.

Finalment, l’Idrissa Diallo (Guinea, 1991 – Barcelona, 2012) va arribar a Espanya saltant la valla de Melilla el 2012, on va ser detingut i traslladat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona. Dues setmanes després va morir a l’hospital on se’l va traslladar des del CIE per una insuficiència respiratòria. La polèmica que va envoltar la seva mort i la conseqüent denúncia per part dels moviments socials de la ciutat va fer que l’existència i les condicions dels CIE tinguessin un espai més visible al debat públic arreu de l’Estat.

 

“Dissentir la Història. Memòries decolonials, memòries insubmises” a El Born CCM

En la mateixa línia de buscar la democratització de la memòria, avui se celebra la cloenda de les jornades “Dissentir la Història. Memòries decolonials, memòries insubmises” que han tingut lloc a El Born CCM entre els dies 9 i 25 de març i que han donat continuïtat a les que van tenir lloc els passats 27 i 28 de novembre. El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, hi participarà.

Aquesta iniciativa ha reunit col·lectius i activistes anticolonials i migrants, comunitats religioses, investigadors, escriptors, docents i artistes per debatre sobre el passat, reconèixer allò viscut i reconstruir episodis invisibilitzats de la memòria col·lectiva.

Paraules clau

nomenclator/