Barcelona Activa acompanya 10 projectes emprenedors de l’àmbit deeptech en el seu programa de preacceleració : Servei de Premsa

Barcelona Activa acompanya 10 projectes emprenedors de l’àmbit deeptech en el seu programa de preacceleració

31/03/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

Les 10 iniciatives presentades pertanyen al camp de la biotecnologia, el blockchain, la realitat virtual, l’IoT, el cleantech, les tecnologies mèdiques i la intel·ligència artificial

3 són spin-offs i altres 5 podrien arribar a ser-ho, apliquen alta tecnologia a la salut, el medi ambient, l’energia i la protecció de les persones treballadores, sectors que suposen un gran benefici per a Barcelona

Un 65% de les empreses participants en edicions anteriors han aixecat inversió, i un 40% d’aquestes start-ups han captat més de 200.000 euros

Barcelona, a través de Barcelona Activa, reforça la seva aposta per les startups deeptech (de tecnologia sofisticada) com a motor per a la innovació i l’ocupació d’alta qualitat. La 7a edició del Programa Preacceleració, permet acompanyar a 10 projectes emprenedors d’alt impacte tecnològic relacionats amb la biotecnologia, el blockchain, la realitat virtual, les tecnologies mèdiques, la intel·ligència artificial, l’IoT, i el cleantech, entre d’altres. Destaquen les aplicacions per a la salut i riscos laborals, el sector energètic i el tractament d’aigües en la indústria.

Del total d’iniciatives presentades a l’edició d’enguany, el 30% són spin-offs (empreses nascudes a partir d’una altra), i fins a un 50% són projectes que podrien arribar a ser-ho. Les iniciatives sorgeixen d’un grup de recerca vinculat a una universitat, aquesta manté el vincle amb el projecte, contribueix a la seva projecció, i passa a ser un soci més quan es constitueix l’empresa. Les spin-offs i projectes emprenedors han nascut als centres i grups de recerca de: la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), la Universitat de Girona (UdG), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu.

A través del Programa Preacceleració, els equips seleccionats tenen l’oportunitat de validar el seu model de negoci de la mà de persones expertes i de compartir experiències amb projectes emprenedors similars, accelerant així la seva entrada al mercat. Al juny, els equips presentaran els seus projectes davant el jurat. La proposta guanyadora serà guardonada amb 5.000€ i un procés d’acceleració a la incubadora MediaTIC, on formaran part de la comunitat d’empreses que ja estan allotjades a la xarxa d’incubadores de Barcelona Activa.

 

Els 10 projectes presentats al programa Preaccelera 2021 són:

Eyme. Spin-off de la Universitat de Barcelona (UB) que ofereix una plataforma d’avaluació psicològica utilitzant realitat virtual. Inclou un qüestionari digital, un informe automàtic i la representació del resultat en un mapa interactiu de realitat virtual accessible mitjançant unes ulleres especials.

Siverus. Producte que compta amb sensors de riscos laborals, per a la detecció de l’ús de la roba, de l’oxigen en sang, … connectat a un servidor que verifica les dades recollides.

Gate2Brain. Spin-off de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), la Universitat de Barcelona (UB) i l’Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) que desenvolupa una plataforma tecnològica de transport de medicaments al Sistema Nerviós Central, basat en un conjunt de pèptids-llançadora que tenen la capacitat de creuar la barrera hematoencefàlica i transportar els fàrmacs.

MigaLabs. Projecte que desenvolupa un software per a estudiar la xarxa Ethereum 2.0 i obtenir dades constants de l’estat de la xarxa per a les aplicacions descentralitzades de tecnologia blockchain. Es tracta d’un projecte vinculat al Barcelona Supercomputing Center (BSC).

Myosleeve. Dispositiu mèdic amb banda intel·ligent basada en HD-EMG per a recuperacions de lesions de colze, que proveeix monitoratge intensiu. Permet optimitzar i reduir els temps de rehabilitació. Projecte vinculat al CREB de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Aptugo. Software que automatitza i optimitza la creació de software (no és un software de low-coding o no-coding). Permet escalar de manera accessible i automàtica el codi de programació de l’empresa.

Reveal Genomics. Spin-off de l’Hospital Clínic – IDIBAPS i la Universitat de Barcelona (UB) que desenvolupa una eina per pronosticar el risc de recaiguda en el càncer de mama del subtipus HER2+, acotant l’escalabilitat de la teràpia única per a cada pacient. La tecnologia es basa en l’expressió genètica i les característiques del càncer que presenta la pacient.

Mètodes Anàlisi Sistemes Elèctrics. Mètodes i eines d’anàlisi, operació i control de sistemes elèctrics amb generació elèctrica renovable a partir d’intel·ligència artificial, combinant tècniques d’enginyeria elèctrica i ciència de dades. Permeten resoldre el flux de càrregues del sistema elèctric, calcular corrents de curtcircuit, problemes d’estabilitat a la xarxa, etc. Vinculat al CITCEA de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

REMTech. Tecnologia de reciclatge de membranes osmosis de les aigües residuals industrials. Projecte vinculat a la Universitat de Girona (UdG).

MV-Optimizer. Sistema de predicció clínica per a tractar pacients amb respiració mecànica. Projecte vinculat al CREB de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

Sis edicions fent créixer les deeptech

Pel Programa Preacceleració de Barcelona Activa han passat 60 projectes al llarg de sis edicions, dels quals 42 s’han acabat constituint com empreses, 12 de les quals són spin-offs. A nivell de finançament, un 65% de les empreses han aixecat inversió, i un 40% d’aquestes ha captat més de 200.000€. A nivell de producte, un 40% de les empreses estan presents al mercat, i de mitjana han creat 6 llocs de treball cadascuna.

L’èxit d’aquest programa i la seva evolució al llarg dels darrers anys són fruit de la intensa col·laboració entre Barcelona Activa i la xarxa d’Universitats i Centres de Recerca de l’àrea de Barcelona i Catalunya, tant en la fase d’identificació i selecció dels projectes amb major potencial així com en el seu acompanyament al llarg del tot el Programa.

Les start-ups deep tech són fruit d’un procés de recerca científica o d’un alt desenvolupament tecnològic on la seva activitat implica la creació de solucions innovadores i amb capacitat de provocar canvis disruptius i progrés social. Un altre factor distintiu és el temps de maduració que una empresa deeptech necessita per sortir al mercat. El recorregut per desenvolupar-se plenament és més llarg, molt exigent i basat en l’R+D+i, i requereixen més inversió i recursos.

 

Empreses que generen el canvi

Barcelona Activa aposta per la ciència i el deeptech contribuint a posicionar Barcelona com a hub tecnològic de referència al sud d’Europa i com a capital de la innovació i el talent digital.

S’aposta pels projectes d’emprenedoria deeptech per la seva capacitat de resoldre els grans reptes futurs de la societat i, al mateix temps, de generar un ecosistema amb valor afegit, perdurable i d’alt impacte. Les start-ups deeptech i spin-offs universitàries proveeixen tecnologia basada en ciència o en processos d’alt desenvolupament tecnològic, i tenen un gran potencial per generar progrés dins la societat a través de solucions altament innovadores en camps molt diversos: des de la biotecnologia a la intel·ligència artificial, passant per la computació i l’anàlisi de dades.

Paraules clau

ai/ Barcelona Activa/ cleantech/ emprenedoria/ ia/ indústria/ innovació/ IoT/