L’Ajuntament farà obres de millora per reparar i repavimentar la plaça dels Porxos, a Sant Martí de Provençals : Servei de Premsa

L’Ajuntament farà obres de millora per reparar i repavimentar la plaça dels Porxos, a Sant Martí de Provençals

02/04/2021

Hi invertirà prop de 2 M€ i s’aprofitarà l’obra per reorganitzar els espais d’acord amb les peticions realitzades per la ciutadania a través d’un procés de participació

El projecte està en fase d’aprovació inicial, es preveu que les obres es posin en marxa l’últim trimestre de l’any i tindran una durada de 8 mesos

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment un projecte per reparar els desperfectes que té la plaça dels Porxos, situada al barri de Sant Martí de Provençals. Aquesta plaça pública que té una superfície de 7.829 m2, és, de fet, la coberta d’un aparcament soterrat, que pateix filtracions d’aigua i altres patologies associades a aquestes filtracions.

Per corregir aquesta situació, l’Ajuntament està tramitant un projecte d’impermeabilització del conjunt de l’aparcament, que implicarà aixecar i retirar la pavimentació actual de la plaça, així com el mobiliari urbà existent, per poder actuar en la part danyada i fer una reparació en profunditat amb una nova impermeabilització, i la protecció posterior del nou sistema. Posteriorment, l’actuació es completarà amb una nova pavimentació i la col·locació del mobiliari urbà.

La plaça dels Porxos és un espai de referència al barri de Sant Martí de Provençals tant per l’ús quotidià de trobada veïnal com per la lluita que es va viure al barri l’any 1982 per la conservació de la plaça i que va precedir la inauguració de l’espai l’any 1994. En l’actualitat és un espai de trobada amb múltiples usos veïnals (gent gran, adulta, joves i infants) i compta amb comerços, supermercats, terrasses de bars, parc infantil, bancs i jardins.

El Consell de Districte de Sant Martí de l’1 desembre de 2016, va aprovar per unanimitat l’elaboració del projecte de millora de la plaça dels Porxos i de reparació del pàrquing municipal soterrani amb el compromís de desenvolupar-lo de forma participativa i en consens amb totes les parts implicades (associacionisme veïnal, veïnat de la plaça, usuaris/es del pàrquing, etc.). En aquest sentit, el 2017 es va realitzar una primera acció vinculada a un concurs de dibuix entre els nois i noies de l’Escola de primària Els Porxos.

Posteriorment, es va fer un procés per aconseguir de forma participativa entre les diferents parts interessades una proposta consensuada per a la millora urbana de la plaça. Es va impulsar un debat entorn a la millora del disseny urbà i l’ús social de la plaça, es va desenvolupar una diagnosi compartida dels reptes de convivència i necessitats d’ús de la plaça, i es va generar una proposta consensuada de millora del disseny de la plaça, concretament de la zona afectada per l’actuació pàrquing, tenint en compte la diversitat de necessitats del veïnat en el seu conjunt i les possibilitats urbanístiques.

Així doncs, aprofitant aquesta actuació, l’Ajuntament reorganitzarà la distribució de l’espai de la plaça atenent a les demandes que va expressar la ciutadania durant el procés de participació al voltant d’aquest projecte, llargament esperat i desitjat al barri. En concret, les peticions formulades pel veïnat apunten cap a la necessitat d’evitar un gran espai buit en aquesta plaça.

El projecte té un pressupost aproximat de 2 milions d’euros, i es preveu que iniciarà la fase d’obres (un cop aprovat definitivament i superat el procediment de licitació de les obres) a partir del mes de setembre. La durada prevista dels treballs serà d’uns 8 mesos. Aquesta obra serà una primera fase que resoldrà els resultats i acords del procés participatiu referits concretament a la superfície del pàrquing municipal. La urbanització de la resta de propostes acordades sobre la plaça i sobre l’entorn correspondran a una segona fase d’intervencions.



Compartiu aquest contingut