El Born CCM presenta l’exposició “Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979” : Servei de Premsa

El Born CCM presenta l’exposició “Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979”

08/04/2021

La mostra impulsada per l’Ajuntament reivindica el debat entorn del model educatiu que necessita la societat actual i proposa una visió de llarga durada sobre l’evolució de l’educació a Barcelona al llarg del segle XX i la seva relació amb les opcions polítiques predominants

Comissariada per l’historiador Antoni Nicolau, l’exposició es podrà visitar del 9 d’abril al 27 de març de 2022. L’entrada serà gratuïta i amb reserva prèvia fins al 23 de juny

L’exposició s’acompanya de la publicació d‘un llibre monogràfic i d’un programa d’activitats pròpies i en col·laboració amb diferents agents, com l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) o la Fundació Ferrer i Guàrdia

Del 9 d’abril al 27 de març de 2022 El Born CCM repassa l’evolució de l’educació a la ciutat al segle XX i la seva relació amb les opcions polítiques predominants a través de l’exposició “Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979”. El 1908, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pressupost Extraordinari de Cultura. Es tractava d’un pla per a la reforma integral de l’educació a la ciutat que posava l’èmfasi en un ensenyament de qualitat, públic, gratuït, en català, amb nens i nenes compartint les aules i laic. Tot i fracassar, el projecte va esdevenir referent per als moviments que han lluitat per una educació en llibertat a Catalunya.

“Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979” fa un recorregut per la història política en relació a l’educació a Barcelona i, en general, a Catalunya. Parteix de la Barcelona de 1900 i avança fins a la recuperació de la democràcia a través dels moments clau de la història de l’educació: la voluntat reformadora del Pressupost Extraordinari de Cultura de 1908, la seva fi traumàtica amb la Setmana Tràgica, la recuperació de la iniciativa en el context de la Mancomunitat de Catalunya, la renovació pedagògica durant la República, la nova pedagogia revolucionària durant la Guerra Civil, el retrocés i la repressió durant el franquisme i la renovació pedagògica durant el tardofranquisme i la primera democràcia. L’exposició, comissariada per Antoni Nicolau, proposa una visió de llarga durada sobre l’evolució de l’educació a Barcelona al llarg del segle XX i la seva relació amb les opcions polítiques predominants, amb la voluntat d’induir la reflexió entorn de la seva qualitat i les demandes socials actuals i futures.

La mostra endinsa el visitant en els diferents moments històrics amb una escenografia concebuda per Lluís Danés que permet reviure tot allò que s’hi narra. Així, el primer àmbit emula un carrer del Raval de finals del segle XIX, estret i ple de llençols i cartells, que fa comprendre de seguida la situació socioeconòmica de la ciutat al tombant de segle. De la foscor i l’estretor, el visitant passa a un espai ampli que recrea la Sala de Plens de l’Ajuntament, on pot seguir el debat del Pressupost de 1908 gràcies a la projecció d’un vídeo mapping. Passant per les sales dedicades a la Mancomunitat i la República, al final s’arriba a una aula franquista engabiada que fa sentir la tensió, la por i l’opressió viscuda en aquells moments.

El llegat de Ferrer i Guàrdia, de l’Escola del Bosc, de l’Escola del Mar o del Grup Escolar Lluís Vives, que s’inspiraven en els principis renovadors del Pressupost de Cultura de 1908, encara nodreix bona part de l’ ideari col·lectiu sobre el model escolar desitjat. L’exposició s’acompanya de la publicació d‘un llibre monogràfic i d’un programa d’activitats pròpies i en col·laboració amb diferents agents, com l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) o la Fundació Ferrer i Guàrdia, que inclou debats, xerrades, col·loquis, l’acollida d’un simposi internacional, intervencions artístiques, col·laboracions amb escoles i mostres de projectes educatius, entre d’altres.

Podeu descarregar el dossier de premsa i les imatges en aquest enllaçCompartiu aquest contingut