Barcelona posa en marxa nous ajuts econòmics a empreses per incentivar la contractació de 500 persones en situació d’atur : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa nous ajuts econòmics a empreses per incentivar la contractació de 500 persones en situació d’atur

12/04/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona hi destina 2,75 milions per a aquelles empreses de la ciutat i la seva àrea metropolitana que tenen capacitat de generar llocs de treball i contractin persones empadronades a Barcelona que es trobin a l’atur

Amb aquests ajuts del programa Crea Feina Plus, cada empresa rebrà entre 5.000 i 6.000 euros per cada nou contracte laboral a jornada completa i d’un mínim de 6 mesos

Aquest programa especial de subvencions es va engegar el darrer trimestre de 2020, arran l’inici de la pandèmia i el sotrac que va experimentar l’economia local i mundial, i entre les novetats de 2021 es troben una major quantia de la subvenció si els contractes es fan a joves menors de 30 anys, sèniors major de 45 anys, o dones

Les empreses poden sol·licitar aquestes subvencions entre el 10 de maig i el 15 de novembre de 2021 a través del web cat/creafeinaplus (per contractes formalitzats des de l’1 de gener de 2021)

L’Ajuntament de Barcelona farà possible la creació de fins a 500 nous llocs de treball gràcies a 2,75 milions d’euros d’ajuts directes a empreses de la ciutat i àrea metropolitana que necessitin fer créixer la seva plantilla però la conjuntura de crisi i inestabilitat provocada per la Covid-19 hagi estat un factor desfavorable a l’hora de contractar. Aquesta és l’aportació més gran feta en un programa similar per incentivar les contractacions.

Aquests ajuts a la contractació són les subvencions Crea Feina Plus, gestionades mitjançant l’agència municipal Barcelona Activa, i amb col·laboració publicoprivada amb empreses de la regió metropolitana, i estan pensades perquè les empreses puguin fer front a les despeses de contractació dels primers mesos, guanyar confiança i alhora estimular l’ocupació de qualitat, promoure el talent de la ciutat i reduir les taxes d’atur.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, assegura que “aquesta és una mesura pensada sobretot per facilitar la inserció laboral de les persones que han perdut la feina, generant noves oportunitats per a tothom, també per les empreses que tenen capacitat de créixer i puguin donar el pas a ampliar les seves plantilles de personal. Tot suma per reactivar l’economia de la ciutat sense deixar ningú al marge. Hem de seguir avançant, i la situació de les persones en situació d’atur ens preocupa i ens ocupa, amb això vull dir que en un moment molt complicat com el que ens hi trobem, l’Ajuntament està fent un esforç extraordinari en injectar recursos a l’economia, abordant amb diferents mesures la lluita contra l’atur”.

L’any 2020, amb l’inici de la pandèmia i les afectacions a l’economia local i mundial, el consistori va llançar el programa especial Crea Feina amb 1,5 milions d’euros, que ha permès subvencionar 300 contractes, entre els mesos d’octubre 2020 i febrer 2021. A data d’avui, tots aquests ajuts ja han estat atorgats, sent la rapidesa dels pagaments un dels compromisos fixats i acomplerts en aquest marc.

 

5.000 o 6.000 euros segons el perfil de persona contractada

Contractes a jornada completa, d’un mínim 6 mesos, i per a persones empadronades a la ciutat de Barcelona que es trobin en situació de desocupació, són algunes característiques de les relacions laborals promogudes. que enguany es mantindran, afegint-hi novetats respecte a la quantitat de l’ajut. Si bé cada empresa rep 5.000 euros per cadascun d’aquests contractes, l’import pot arribar a 6.000 euros si la persona contractada pertany a un dels següents grups o col·lectius: dones; sèniors majors de 45 anys; o joves menors de 30 anys, que són segments de població on els indicadors demostren majors dificultats per trobar feina.

Es podran demanar els ajuts per aquelles contractacions formalitzades des de l’1 de gener de 2021. Els ajuts poden ser destinats tant a empreses petites, pimes i altres empreses, incloent-hi persones autònomes que tenen capacitat de generar nous llocs de treball. La majoria dels que s’hi han acollit fins ara són establiments, comerços i empreses petites i mitjanes.

El termini per presentar les sol·licituds serà del 10 de maig i fins al 15 de novembre de 2021, a través de www.barcelonactiva.cat/creafeinaplus, tramitades per l’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa.

 

Abast metropolità

Aquest programa d’ajuts té com a objectiu reactivar l’economia local i està plantejat amb visió metropolitana. Amb això, l’Ajuntament de Barcelona facilita que les persones en situació d’atur a la ciutat vegin incentivada la seva contractació tant per empreses amb seu a Barcelona com a la regió metropolitana, és a dir, en àrees properes a la seva residència.

A través del Crea Feina Plus, cada empresa pot contractar un màxim de 10 persones. Segons dades de l’anterior edició (2020), algunes empreses van arribar a contractar fins a 4 persones a través d’aquests ajuts, si bé una contractació és el més comú. El 90% de les persones contractades s’han incorporat a empreses de la ciutat de Barcelona, i l’altre 10% ho han fet, principalment, a L’Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Ripollet, Montcada i Reixac, i Castelldefels.

De les 300 contractacions subvencionades a la darrera edició, el comerç va liderar la llista, amb 65 contractacions (21,6%), seguit dels serveis a les empreses (56) i les TIC (40). Un 59 per cent de les persones contractades van ser dones. Pel que fa l’edat de les persones contractades, 99 han estat joves menors de 30 anys, 122 tenien entre 30 i 44 anys i 79 eren majors de 45 anys. Per districtes, el major volum de persones contractades resideix a l’Eixample (19.3%), Sant Martí (16,3%), Sants-Montjuïc (13%) i Horta-Guinardó (11%).

La subvenció, que arriba com a resposta a la disminució de la contractació laboral per la crisi de la COVID-19, forma part del pressupost extraordinari de 87 milions d’euros per donar impuls a l’àmbit econòmic, dins de les mesures plantejades en el marc del Centre de Coordinació de Resposta Econòmica (CECORE), on es fixen els plans municipals per la reobertura de l’economia. Gràcies a programes com aquest les empreses poden reprendre els seus plans de contractació, amb un suport públic per executar-los, i el teixit econòmic de la ciutat es recuperi.

Aquest programa se suma a d’altres iniciatives municipals, com el Pla de Xoc per l’Ocupació, amb múltiples actuacions per sectors i segons franges d’edat i col·lectius, així com el suport, online i presencial, aportat tant a empreses com a persones emprenedores o treballadores en règim autònom.

 

Per què s’ha creat el Crea Feina ‘Plus’

Les persones més joves continuen sent les més afectades per l’atur perquè les possibilitats d’incorporar-se al mercat laboral en l’actual conjuntura s’han reduït notablement. També perquè prescindir de mà d’obra poc experimentada acostuma a ser la via més emprada a l’hora de reduir capacitat productiva. Tot plegat ha redundat en un increment interanual del 31,9% de l’atur entre les persones menors de 30 anys a la nostra ciutat al mes de març de 2021. Per tot això, també, l’Ajuntament té activat un Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil, a on hi destina 12 milions d’euros i en el que preveu atendre 15.000 joves, amb diferents opcions d’acompanyament, formació, contractació i suport per a emprendre, a través de Barcelona Activa.

Pel que fa les persones sènior, majors de 45 anys, són igualment conegudes les dificultats afegides d’aquest sector de població per tornar a trobar feina. A la ciutat suposen un grup de 46.973 persones, l’atur de les quals ha crescut un 20,1% en comparativa interanual.

En tant a l’altre sector de població d’especial atenció identificat, 50.857 dones inscrites al registres de persones aturades a Barcelona al mes de març representen el 52,8% del total d’atur a Barcelona. La taxa d’atur femení és d’un 12,3% i en el darrer any el nombre de dones a l’atur ha crescut a la ciutat un 24,4%, tot afegint-se a altres problemàtiques que persisteixen dins l’àmbit laboral.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
creafeina/ creixement/ ocupació/ reactivació/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina